Incep printr-o autoritica (ca la partidu comunist) ....imi pare rau ca nu am studiat acest forum mai pe indelete inainte de a ma apuca de constructia MArghioalei ...in balconul propriu (vezi blogul meu ; Kaiacu din balcon...Nascand-o pe Marghioala... de pe site)... vezi..click pe link https://www.barcaholic.ro/entry.php?b=258 Desi am vazut acest forum nu l-am studiat indeaproape si nu am vazut postarile mai vechi,din care as fi invatat (de la monstrii sacri ai acestui site ..crocodilulilu , mariusf etc)si poate as fi adoptat alte decizii constructive. Intrucat m-am cam avantat cu capul inainte si am ajuns la niste cumpene am decis sa deschid acest topic pentru ca am nevoie de sfaturi si ceva ajutor . Prima parte a constructiei caiacului am descris-o in blogul personal ''Nascand-o pe Marghioala'' ...Datorita pierderii unor fotografii aflate intr-un telefon ce a luat apa nu am postat anumite etape cum ar fi proiectarea si transpunerea proiectului la scara pe placaj.Sper sa pot recupera pozele si sa o fac ulterior. Proiectarea am facut-o empiric fara calculul fortelor si alte chestii complicate pe care le-am citit in niste carti editate in comunism pentru constructorii de nave.si care mi-au ridicat parul in cap Nu am nici un fel de experienta in constructia de nave si nici proiectare asistata de calculator nave. Am aplicat niste cunostinte de la proiectarea in arhitectura . Dar la naiba o barca este curbata in toate directiile posibile asa ca nu prea a iesit cum am vrut eu . Am pus subtitlul epoca de piatra pentru ca am decis ..mai bine zis Marghioala a decis sa fac bordajul din doua straturi perpendiculare lemn de balsa care nu este chiar asa de flexibil pe cat se spune(vezi imaginile) . am incercat chiar si cu oala..sa fierb in abur lemnul care trebuia sa-l curbez pe crivace.Am ajuns la stadiul in care am acoperit jumate din carena navei cu lemn si urmeaza urmatorul strat perpendicular pe primul (sipcile longitudinale).Daca la primul strat nu prea conteaza cum rata ...al 2 lea musai trebuie sa arate rezonabil fara prea multe denivelari ori gauri. DE CE'' Epoca de Piatra ''?... pentru ca folosesc efectiv pietrele de la butoiu cu muraturi ca sa presez fasiile de placaj ...de fapt traiesc constructiv in doua epoci ...si in '' epoca fierului'' cand folosesc o bucata de otel comunist pe post de greutate.Nu stiu deocamdata cumva sfarsi proiectul meu si daca va pluti si naviga acceptabil asa ca nu sfatuiesc deocamdata pe nimeni sa adopte forma constructiva pe care am ales-o eu. Acum am o dilema fasiile longitudinale cum sa le fixez mai bine de primul strat ....pot folosi capsele dupa care sa le scot si sa chituiesc locul? ori sa continui cu pietroaiele de la muraturi ?.Spre deosebire de primul strat unde aveam de ce sa agatz menghinele acum acest lucru este imposibil pe majoritatea suprafetei .
Atașamente
-
plan_marghioala.jpg38.8 KB · Vizualizări: 108
-
Fotografie-1468.jpg41.3 KB · Vizualizări: 77
-
oala si marghioala.jpg34.8 KB · Vizualizări: 72
-
varf de marghioala.jpg30 KB · Vizualizări: 79
-
de sus semiacoprita.jpg64 KB · Vizualizări: 95
-