Mihai. In legea apelor din 1996, cu toate actualizarile pana in 2014, scrie :
"ART. 3
(1) Apartin domeniului public al statului apele de suprafata cu albiile lor minore cu lungimi mai mari de 5 km si cu bazine hidrografice ce depasesc suprafata de 10 kmp,
malurile si cuvetele lacurilor, precum si apele subterane, apele maritime interioare, faleza si plaja marii, cu bogatiile lor naturale si pot entialul valorificabil,
marea teritoriala si fundul apelor maritime.
(2) Albiile minore cu lungimi mai mici de 5 km si cu bazine hidrografice ce nu depasesc suprafata de 10 kmp, pe care apele nu curg permanent, apartin detinatorilor, cu orice titlu,
ai terenurilor pe care se formeaza sau curg. Proprietarii acestor albii trebuie sa foloseasca aceste ape in concordanta cu conditiile generale de folosire a apei in bazinul respectiv. "
10Km patrati inseamna 10.000 de hectare. Asa am crezut si eu initial 10 hectare, dar este vorba de 10 km patrati. Din pacate pot face ce vor cu lacul, chiar sa se spele cu el pe cap.
MGB - Cam vag raspunsul tau si avand in vedere ca politia locala, jandarmeria si cei care pazesc nu sunt o putere legislativa, ci doar un biet organ care aplica anumite legi cand si daca "are" ei chef, am rugamintea sa detaliezi putin cu cine ai vorbit dintre cei care pazeau lacurile Mogosoaia si Herastrau? In ce zona a lacurilor a avut loc dialogul?
Pentru Mogosoaia de exemplu, daca ai intrat la palat si ai intrebat acolo, pot sa-ti confirm ca nu ai voie sa lansezi caiacul la apa DE ACOLO de pe domeniul palatului. Asta nu inseamna ca nu ai voie pe lacul Mogosoaia. Poti sa intri pe lac imediat langa benzinaria Lukoil de la capatul lacului, spre varsarea in lacul Chitila. Acum 4 zile, exact asta am facut. E perfect legal, afirm asta in lipsa oricarui fel de incidente si in necunostiinta unei legi care sa-mi interzica acest lucru.
Lacul Herastrau este suficient de mare incat sa nu fie acoperit de o singura firma de paza. Cei de la BGS daca ii intrebi daca ai voie cu caiacul sau cu barca cu vele sau vasle pe lac, iti raspund ca nu stiu, dar te indruma sa intrebi la Capitania Snagov, care este pe malul lacului Herastrau. Pe nenea de la ecluza daca il intrebi, acolo unde este directia lacuri, la fel iti spune sa vorbesti la capitanie. La capitanie nu gasesti niciodata pe cineva. Eu am incercat de 3 ori pana acum, am sunat si la telefon si nimic. Tot cei de la BGS m-au indrumat sa vorbesc cu un capitan de vas de pe Herastrau, nu mai tine bine minte vasul, cred ca era Otopeni, cel supraetajat. Capitanul mi-a raspuns asa cum am mai zis ca" atata timp cat la plecare imi iau agregatul acasa, pot sa vin sa ma dau si nu ma intreaba nimeni nicio treaba cu mine, pentru ca lacul Herastrau este cale navigabila."
Am uitat sa intreb si de lacul Floreasca, desi presupun ca fiind ecluza intre ele (pe unde pot trece vapoare de lungime 19m, latime 4m si pescajul la gol de 0,95m) are acelasi regim ca si lacul Herastrau. Poate are cineva alte informatii insa?