Lemn pt un caiac strip built

Vreau sa-mi fac un caiac strip-built, lemn si fibra, am planuri, m-am documentat referitor la tehnica de constructie dar am probleme cu materia prima, ca sa zic asa... cum toata "bibliografia" studiata e de sorginte nord americana, si materia prima tot axata pe ce e disponibil in zona este - deci toate esentele de lemn care se recomanda or fi comune in America de Nord dar in nici un caz pe la noi...

Are cineva recomandari pt ce lemn sa ma orientez si sa se poata gasi pe la noi sau pe undeva mai aproape?

Ca idee un kit cu lemnul deja taiat si gata de pornit la lucru in US e intre 900 - 1000 USD ( ceea ce chiar daca as fi dispus sa dau e aproape dublat de transport... ).

Vreau sa gasesc ceva variante fezabile gasibile pe la noi, in cazul ideal o esenta deschisa la culoare ( alb, galbui etc ) si ceva mai inchis ( brun, roscat ).
 
ceva in genul asta vreau sa fac http://www.guillemot-kayaks.com/guillemot/node/19/pics , adica o sa urmaresc planurile de la el si mai fac eu micile mele modifcari.

linia in mare o iau de la el, am tot oscilat intre http://www.guillemot-kayaks.com/guillemot/node/19/detail si http://www.guillemot-kayaks.com/guillemot/node/23/detail dar expedition mi se pare cam lung totusi...

de respectat planurile, am de gand sa le respect doar pt partea de jos, vreau sa-l fac mai inalt la picioare si cu spatiu de bagaje fatza / spate... carma nu-i pun, sub agata toate chestiile de prin apa si in spate nu-mi place cum arata.

eu am sub 80kg si planurile sunt pt vreo 100kg asa ca am ceva loc si de bagaje chiar daca pun burta...
 
Specii de lemn autohtone

In opinia mea alergatul dupa materiale exotice (doar pentru ca sunt indicate intr-o descriere/proiect, originar din America de Nord) este irosire de energie , timp si nu in ultimul rand de sume insemnate.
La specii exotice ma refer in sensul ca provin de pe alt continent, dar nu neaparat zona ecuatoriala)

Pentru un caiac in maniera "home made" pot fi luate in considerare urmatoarele optiuni (avand in vedere conditiile Romaniei):
a) Metoda strip built
Molid (Picea abies) se gaseste din abundenta.
Baghete taiate la cca. 20*6mm ...30*8mm , usor fasonate pe cant (conic) pt. a minimiza rosturile, incleiate cu rasina epoxy, apoi slefuit, chituit, voal de fibra de sticla - sau Kevlar (pe fund) - in functie de marimea portofelului si scopul propus.

Metoda este identica pt. larice (Larix decidua).
Are continut de rasina mai mare decat molidul, culoare rosiatica spre galbui, fibre dense, rel. multe noduri. Se incleieaza f. bine cu epoxy.

Problema e ca de cad lumea s-a lasat imbecílizata cu idei de "wellness" gen sauna sau cabina IR (infrarosu) cat o cusca de caine, dar "privata" a crescut simtitor pretul la larice, fiind apt pt. captuseli interioare la saune.
Ca atare sunt multe magazine care cer preturi exorbitante chiar si pt. o scobitoare, dar exista si optiunea de vizita la cateva gatere, poate cuplat cu o tura in munti...
Eu - clar as opta pt. ultima varianta - daca as avea nevoie de 1 m3 material sau mai mult decat sa maresc inutil profitul intr-un lant de reimport triplu...
(poate cuplaj cu amici pt. o "miniserie" de caiace ar fi optiunea)

A treia optiune viabila este larice siberian (Larix sibirica) se gaseste mai la toate magazinele mari de constructii.
Lemn f. rezistent , utilizat pt. dusumele si la terase /balcon.
Pret ridicat (lantul reimportatorilor este lung) dar totusi in limite rezonabile pt. un singur caiac...
Contine multe noduri, dupa debitare in sipci, cel mai indicat ar fi sortarea bucatilor fara - sau cu putine noduri, sau incleierea unor bucati "bune".
Cat despre incleierea corecta, de-a lungul unei diagonale , s-a mai vorbit pe forum.

b) metoda placaj
Pentru o forma stelata si metoda "stich & glue" cel mai indicat ar fi un placaj de apa de densitate medie, de ex. meranti sau okume. Despre surse in Romania s-a vorbit destul de mult...
Daca as realiza o asemenea constructie, personal as utiliza placaj de cedru.
Candva URSS (Georgia) era producatorul nr. 1 in lume, dar azi e mai usor de procurat materialul in SUA , decat in Europa

O metoda - ceva mai laborioasa , dar rezultand in constructii f. usoare ar fi placaj de tei de 2..2,5mm (placaj de aviatie in folcolrul autohton).
Pe vremuri caiacele de la Reghin s-au realizat cu aceasta metoda, pe coaste din frasin.
Mari producatori de placaj de tei se afla in Finlanda, Rusia si Bielorusia.
Eu am cumparat in Germania (Hagebaumarkt) dar costa coala de 1200*800*2mm aproape 80 euro. Cu cca. 4 coli /caiac, usor peste 300 euro, oricum e mai ieftin decat o savoniera de polietilena, si esti recompensat si prin bucuria constructiei...
Puntea se poate acoperi cu panza, dacron sau tesatura de fibra aramidice, impregnate cu epoxy.

c) in principiu se poate aborda si metoda compozit (un miez moale placat pe ambele fete cu fibra de sticla) dar pentru a ajunge la greutati reduse (si consum mic de rasina) ar fi atractiva cuplat cu laminarea in vid. Apt pt. atelier mic/mediu cu expertiza in infuzie si laminare cu vid deci...

Ca si miez s-ar preta pe langa arhicunoscutul lemn de balsa de la Baltek (Duracore - e usor, dar in contact cu apa putrezeste rapid) bunul si robustul nostru tei (in zona Dobrogea sunt paduri mari si cateva gatere locale).

Cat priveste copastii, chila (int. si eventual exterioara) si alte structuri , stejar si frasin se gasesc in abundenta.
Iar pentru capac de vizitare si chepeng, furnir de cutit (2..3 mm grosime) din lemn de ciresi, dud sau pruni,
iar monogramele de pe punte, intarsii din radacina de trandafir , bineinteles :-)
 
Ultima editare:
Multumesc de info, variantele fezabile pt strip-uri ma interesau cel mai mult. O sa incep sa caut, nu-i problema nici sa dau o tura pana spre munte ca oricum ma plimb destul - ceva zone recomandate in care sa incerc?
 

Back
Sus