Din "La nord de noi insine" a lui Radu Tudoran, editura Eminescu, 1979.
In portul Fredericia, Danemarca:
In portul Fredericia, Danemarca:
Am privit iahturile, legate la chei si mi s-au parut triste sub ploaia care facea
basici in apa bazinului. Le-am comparat cu masina, m-am comparat pe mine cu navigatorii,
eram in inferioritate si totusi n-am simtit nic un fel de regrete; am acest dar, sa ma
despart ferm si definitiv de ceea ce nu se poate.
Un cuter marisor, de vreo unsprezece metri, cu panzele abia coborate, intra in
port si se apropie incet cu motorul. Un barbat in trening a lasat carma si a venit
la prova, sa acosteze. N-avea cine sa-i ajute, am coborat si am prins parama; e un
gest care m-a emotionat totdeauna, dar acum nici el nu mi-a trezit regretele, ci
numai nostalgia. Tot echipajul il alcatuia barbatul, o femeie, probabil nevasta,
ramasa in cockpit, la carma, si un baiat care lega vela mare, uda de ploaie. Baiatul
sa fi avut doisprezece ani, iar parintii intre treizeci si patruzeci; poate le lipsea
o fetita.
Dupa ce-au legat panzele, au incuiat cabina, spun asa fiindca e un gest obligatoriu,
altfel nu-mi amintesc bine, n-ar fi fost exclus s-o fi lasat descuiata si atunci
mi-ar fi devenit si mai simpatici, si s-au dus sa se plimbe. In lipsa lor am putut
sa le examinez vasul, era o constructie moderna si eleganta, cu puntea de pitchpain,
suprastructurile de mahon, catargele de duraluminiu, lucrare de santier, care stiu
prea bine cat costa. Nu putea fi decat luat cu chirie, se obisnuieste, nu pareau
oameni bogati si un asemenea iaht nu-si pot ingadui sa aiba decat milionarii si poate
fanaticii care isi sacrifica toate bunurile.
Putina lume stie ca pe un asemenea vas si chiar pe unul mai mic, se pot traversa
toate marile si se poate face inconjurul pamantului. Viata intr-un spatiu atat de
ingust incat se masoara cu decimetrul, in umezeala, in lupta cu valurile care adesea
trec peste punte nu-i usoara, cere multa pricepere, cunostinte de navigatie, de radio,
de meteorologie, apoi de matelotaj, de manevrat si reparat panzele si toate avariile
posibile,cere rezistenta si forta fizica, pana la acrobatie, si bineinteles si-o
sanatate nestirbita a trupului si-a sufletului, si un curaj de wiking, iar mai presus
de toate, dragoste de mare.
Nu toata lumea trebuie sa se gandeasca atat de departe, familia sosita adineaori
nu face inconjurul pamantului, isi petrece luna de vacanta pe apa, mergand din port
in port, intr-o croaziera cumpanita, ca o excursie cu masina si nu mai primejdioasa,
dar cu satisfactii neinchipuite. Cine n-a incercat, nu crede, de aceea n-am sa mai
lungesc predica.