Manevra navei cu vele

Tocmai am sunat la Ceronav Galati si mi s-a comunicat faptul ca acest curs se organizeaza numai la Constanta :confused: . Intr-adevar, cei de la Galati fac inscrieri insa cursul se tine numai la Constanta.
Acum incerc sa ii sun pe cei de la Constanta insa la cele 2 numere de tel pe care le am (0241691368 si 0241639595) raspunde o robotica si dupa aia se deconecteaza ...:(

:sail:

Asa ca am sunat la Constanta iar cei de acolo mi-au spus ca nu au organizat niciodata asa ceva :rolleyes: Nu am vorbit cu portarul, am vorbit cu cei de la programare ...Astia sunt varza de tot ...

Asa ca am sunat din nou la Galati (0236.416.773) si am recerut la programare. Cei de acolo mi-au spus ca la ei nu s-a tinut cursul asta si sa revin luni cu un telefon pt a vorbi cu o doamna directoare pe acolo ...

Intelegeti voi ce vreti din chestia asta de mai sus .....

Ce am reusit eu sa inteleg:
- cursul costa 550 RON
- se poate organiza cursul doar daca e o grupa de vreo 12 persoane
- cursul se tine pe durata a 4 zile
- e numai teorie si nu se da practica (oare ??)
- codul cursului e SCM (ala de pe site)
- nu e foarte clar unde se tine (Galati sau Constanta)

In concluzie,
- luni revin cu un telefon la Galati pt a discuta cu directoarea de acolo
- mai caut inca 11 doritori. Pe mine ma intereseaza.

Daca tot tre' sa fie 12 bucati, macar sa dea discount bulangiii :). Asa sunt birocratii astia, tocmai i-ai trezit din somn. Intr-adevar, cu directoarea aia am vorbit eu in primavara, e singura care stie de cursurile astea, si nu mi-a zis nimic de 12 participanti, ci doar de faptul ca tre' sa vii tu cu barca, si ala care preda e un marinar pensionar. Lasa ca ma interesez din nou.

... tre' sa vii tu cu barca, si ala care preda e un marinar pensionar. Lasa ca ma interesez din nou.

Pai si daca nu am barca?? Eu am inteles de la ametitii aia de la programare cum ca acest curs e doar teoretic...

Replica auzita azi la telefon cand vorbeam cu cei de la programare Ceronav Galati: "... cursul se tine la Constanta pentru ca pe aici eu (adica tipa cu care vorbeam la telefon) nu am vazut prea multe nave cu vele ... " :D :D :D

... uite asa se pricopsesc aia de la YCRR ...

Pai si daca nu am barca?? Eu am inteles de la ametitii aia de la programare cum ca acest curs e doar teoretic...

Replica auzita azi la telefon cand vorbeam cu cei de la programare Ceronav Galati: "... cursul se tine la Constanta pentru ca pe aici eu (adica tipa cu care vorbeam la telefon) nu am vazut prea multe nave cu vele ... " :D :D :D

... uite asa se pricopsesc aia de la YCRR ...

Poate s-or pricopsi ei, da' niciodata pe banii mei ;). Ti-am spus ca ma interesez, pt ca e preferabil sa dai 550 Ron decat 550 euro zic eu, pentru acelasi rahat.

Poate s-or pricopsi ei, da' niciodata pe banii mei ;). Ti-am spus ca ma interesez, pt ca e preferabil sa dai 550 Ron decat 550 euro zic eu, pentru acelasi rahat.

Multam !!!
Apropo, telefonul alora de la Constanta poate fi pacalit tastand 100 dupa ce raspunde robotica. Eu asa am facut si am dat chiar peste secretariatul celor de la Ceronav CT. Ca mai departe aia erau varza ... asta e o alta poveste ...

P.S. Intrebare, un curs facut afara nu e recunoscut pe aici pt a iti pune si S-ul pe carnet??

Nu stiu sigur, insa in ce ma priveste, prefer sa-mi iau calificarea offshore direct afara, fara sa ma mai complic cu cei pe care i-ai vazut deja cum se misca :)

Initial, asa ma gandisem si eu.
Numai ca certificatul international de competenta (ICC) se elibereaza numai de catre tara de resedinta. In tara de resedinta, respectiv Romania, eliberarea ICC se face numai pe baza de examen sustinut in RO si conform legii/ordinului in vigoare.
Singurul potential castig ar fi daca s-ar recunoaste in RO un curs de manevra a navei cu vele absolvit in alta tara (RYA, de exemplu).
La fel si pt. certificatul de operator radio, nu se poate obtine in alta tara.

Cu alte cuvinte, se poate obtine un certificat RYA oarecare, sa zicem day skipper, insa respectivul certificat nu-ti da dreptul sa conduci nimic, nici chiar in UK (in afara ambarcatiunilor pentru care nu trebuie nicio certificare). Singura patalama care-ti da dreptul sa conduci ceva este ICC-ul.

E la fel precum la scoala de soferi. Una e sa faci scoala si sa promovezi examenul scolii (ca sa-ti dea dovada absolvirii cursurilor de conducator auto) si alta e sa promovezi examenul cu politia.

Ultima editare:
...parerea mea...

Eu cred ca pentru obtinerea "documentelor" solutia optima e in tara..., dupa care cursuri de aprofundare in echipaj restrins afara...: Italia-Caprera, Croatia, Grecia, Gibraltar...si ma sunt si altele...la inceput vor fi probleme cu termenii specifici dar pe parcurs se invata...
ICC obtinut in Croatia nu e valabil peste tot...sunt zone in care nu se accepta datorita faptului ca posesorii au facut "nazbitii mari" si s-a ajuns la concluzia ca au dat " o mica atentie" pentru permise :D. Deocamdata permisele obtinute in RO sunt mai mult decit OK...ramine de vazut pentru cit timp...
...parerea mea...:noroc:

Normal că sunt şi eu interesat însă toată brambureala asta mă face să mă simt ca la orele de Elemente de Algebră din liceu, când stăteam în bănci toţi cei 18 elevi filologi şi ne întrebam ce e cu cuneiformele alea de pe tablă.
Dacă cineva desluşeşte misterul ăsta, poate să conteze pe participarea şi veşnica mea recunoştinţă! :D

Dacă cineva desluşeşte misterul ăsta, poate să conteze pe participarea şi veşnica mea recunoştinţă! :D
(sau cum citeam eu comentariile literare) :p

Raspunsul scurt = mergi la YCRR sa faci cursul de manevrare cu vele dupa care mergi la Drobeta sa dai examenul de C care sa-ti dea dreptul sa mergi cu barca cu panze :)

Raspunsul lung:
RYA = Royal Yacht Association -> institutie din UK care face cursuri (pe bune), cam ce face si YCRR

ICC = International Completion Certificate -> permisul de navigator, tot aia cu ce-ti dau si cei de la Drobeta, Constanta, sau Snagov

Ce zicea Cip e ca dupa ce faci cursurile RYA pe afara, examenul pentru certificatul de navigator tot la noi il dai (Drobeta, etc).

Intrebarea mea este: ai nostrii recunosc cursurile RYA?! E 100% sigura treaba asta?

(sau cum citeam eu comentariile literare) :p

Raspunsul scurt = mergi la YCRR sa faci cursul de manevrare cu vele dupa care mergi la Drobeta sa dai examenul de C care sa-ti dea dreptul sa mergi cu barca cu panze :)

Raspunsul lung:
RYA = Royal Yacht Association -> institutie din UK care face cursuri (pe bune), cam ce face si YCRR

ICC = International Completion Certificate -> permisul de navigator, tot aia cu ce-ti dau si cei de la Drobeta, Constanta, sau Snagov

Ce zicea Cip e ca dupa ce faci cursurile RYA pe afara, examenul pentru certificatul de navigator tot la noi il dai (Drobeta, etc).

Intrebarea mea este: ai nostrii recunosc cursurile RYA?! E 100% sigura treaba asta?

Cursurile RYA se pot face şi prin corespondenţă la NMCS.

Un ICC se poate obţine într-un concediu în Gibraltar, Grecia, Croaţia, etc.

Ar fi interesant să formăm un grup de amatori încă de acum pentru vara viitoare.

Cursurile RYA se pot face şi prin corespondenţă ...
....
Numai partea teoretica a cursurilor (care trebuie absolvita inainte de cursurile practice).

Credeam ca am lamurit ca un ICC nu se poate obtine in alta tara.

Daca nu e clar, ar trebui citit ce e acela un ICC:
- http://www.unece.org/trans/doc/finaldocs/sc3/TRANS-SC3-147e.pdf, sau
- http://en.wikipedia.org/wiki/International_Certificate_of_Competence
Prin definitie:
Resolution 40 a spus:
..... the ICC may be issued by a government of one state to its nationals and residents who may be on the waters of a foreign state ......

Nu suntem, ca sunt numai unul singur :)
Nu sunt si nici nu am fost membru al niciunui club care sa aibe vreo tangenta cu apa.

Cursurile RYA se pot face şi prin corespondenţă la NMCS.

Ar fi interesant să formăm un grup de amatori încă de acum pentru vara viitoare.

Prin corespondenta doar partea teoretica din pacate ... :( Dar examenul de ICC e practic.
All the knowledge you need prior taking the practical ICC test is contained within this course.

Intrebarea ramane: cursurile RYA sunt oficial acceptate la noi de catre RNA?

Dupa litera legii, nu.

Legea in cauza este Ordinul 534/2007 iar in ordin scrie asa (art.3 alin. 3):
(3)Dacă posesorul certificatului de conducător de ambarcaţiune de agrement, obţinut în conformitate cu prevederile prezentului ordin, intenţionează să navigheze şi cu ajutorul velelor, acesta trebuie să facă dovada că a absolvit cursul practic "Manevra navei cu vele" la un centru specializat, autorizat în acest sens de către ANR.

Exprimarea este "autorizat in acest sens", nu "agreat", nu "recunoscut", nu "atestat international" sau echivalent. "Centrul specializat" trebuie sa aibe patalama la mana de la ANR ca este autorizat sa desfasoare astfel de cursuri.

Eu asa vad legea.

Domnilor, navighez prin ape tulburi! Adică am o nelămurire pe care nu sunt sigur ca acest thread a lămurit-o.
Vreau să dau în primăvara aceasta C-ul şi mă întrebam dacă trebuie să fac cursul acesta afurisit înainte sau după ce obţin categoria menţionată.
Cineva zicea că trebuie să ai C-ul, apoi faci cursul.
E sigură treaba sau merge invers? Voi, cei care aţi luat recent examenul, cum aţi procedat?

Domnilor, navighez prin ape tulburi! Adică am o nelămurire pe care nu sunt sigur ca acest thread a lămurit-o.
Vreau să dau în primăvara aceasta C-ul şi mă întrebam dacă trebuie să fac cursul acesta afurisit înainte sau după ce obţin categoria menţionată.
Cineva zicea că trebuie să ai C-ul, apoi faci cursul.
E sigură treaba sau merge invers? Voi, cei care aţi luat recent examenul, cum aţi procedat?

Eu asa vad secventa evenimentelor:

1. te inscrii la cursul de manevrare cu vele la YCRR/Ceronav/altii autorizati (doar cu buletinul)

2. absolvi cursul, dai acolo un examen care certifica absolvirea cu brio a cursului, obtii hartia

3. cu hartia la dosar, plus alte acte, te inscrii la examen la capitanie (in cazul nostru pt. D+C)

4. iei examenul, primesti plasticul pe care scrie I C M S (adica Inland, Costal, Motor si Sail)

Intrebarea mea, suplimentar: daca ai plasticul cu ICM (fara "S"-Sail) si faci cursul de manevrarea navei cu vele se poate obtine "din oficiu" un nou plastic pe care sa scrie I C M S? Sau trebuie trecut din nou prin procedura de examinare de la capitanie, cu toate costurile?

Ultima editare:
Vali şi Marian au întrebat la CERONAV şi cică trebuie să obţii plasticul înainte. E oarecum firesc să înveţi ceva despre bărci mai înainte de a te da cu una. Marian a şi pescuit un articol:

Ordinul nr.534 din 26 iunie 2007

Anexa/articolul 3 pct 3 si 4:

(3) Daca posesorul certificatului de conducator de ambarcatiune de agrement, obtinut in conformitate cu prevederiel prezentului ordin, intentioneaza sa navige si cu ajutorul velelor acesta trebuie sa faca dovada ca a absolvit cursul practic "Manevra navei cu vele" la un centru specializat autorizat in acest sens de ANR.

(4) Certificatul de conducator de amb de agrement cu vele se a emite numai posesorilor unui certificat de cond de amb. de agrement clasa C sau D.

Cum o fi? :confused:

Back
Sus