Materiale barca

Salutare tuturor:ahoy:
Sint nou pe acest forum,si m-am gindit sa apelez la bunavointa voastra pt a ma ajuta sa iau cea mai buna decizie in privinta materialelor din care vreau sa-mi construiesc prima mea barca. Mentionez ca am un atelier de timplarie si un circular capabil sa taie rectiliniu cam 2.8ml.
Barca pe care mi-o doresc trebuie sa fie capabila sa duca 2-3 persoane,in sus si jos pe Mures sau Dunare,pina in 20 de km(motor termic),sa fie usoara si rezistenta.Ce ma framinta pe mine este problema greutatii,adica as dori sa aleg un material suficient de usor pentru a putea manevra singur barca,in cazul in care ma duc singur la pescuit,dar sa fie si rezistenta sa nu-mi plimb familia sau amicii cu gindul la :titanic:
Iata la ce m-am gindit eu:schelet de brad sau tei,placaj hdf de 2 mm,folosit la mobiler,totul tras in fibra de sticla.:confused:
Va rog sa-mi spuneti cum vi se pare combinatia aceasta ,este buna pentru a atinge dezideratele mai sus amintite?De unde as putea gasi materialele specifice:epoxi,fibra de sticla,si preturile lor pentru a-mi putea face un buget?

Ultima editare:
Salut,

Depinde in ce directie vrei sa mergi cu constructia: placaj + fibra, sau o constructie mai traditionala, gen clinker (avand in vedere ca ai atelier de tamplarie).

Daca te uiti pe bateau.com vei gasi foarte multe planuri pt. placaj si fibra, sunt mult mai simplu de construit decat cele traditionale. Desi, daca ai experienta in tamplarie s-ar putea sa ti se para usor de construit in stilul traditional.

Pentru epoxy si fibra suna la distribuitorul Polidys din Arad: Ionut 073 166 0101. Depozitul e la intrarea in Arad dinspre Timisoara, inainte de calea ferata.

Cat despre placajul HDF ... nu cred ca e o idee buna. In general la barci se foloseste placajul marin, care are anumite proprietati: e incleiat cu clei rezistent la apa si fierbere, nu are goluri, fibra e dispusa in acelasi sens, etc. Pentru barci mici si folosite ocazional lumea zice ca merge si placaj de exterior, acoperit cu fibra.

Ultima editare:
Multumesc pentru raspuns,nu stiu ce insemna o constructie clincker.In general as opta pentru o abordare cit mai simpla,ce parere ai despre placajul de care ziceam eu,este ieftin se taie usor,nu stiu insa cit este de rezistent,daca il plachez cu fibra de sticla...daca fibra de sticla etanseaza perfect nu cred ca este o problema decit daca in timp nu apar fisuri mici in ea.Placajul asta este laminat nu are goluri in interior si daca faci un panou de exemplu si il fixezi pe un cadru cu cuie este rezistent.Oricum,daca varianta asta cade de unde pot sa procur placaj marin,si cit costa?

Ultima editare:
Rascoleste bine forumul ca o sa gasesti raspuns la toate intrebarile.
Cel mai vehiculat furnizor de placaj este Holver, care are toate tipurile de placaj. Daca vrei sa manevrezi singur barca, o sa gasesti pe forum inclusiv un mod ingenios, mai bine zis un dispozitiv, de a/ti urca barca pe portbagajul masinii, singur, desigur.

"clinker" se refera la constructia unei barci din fasii de lemn pe un cadru de lemn; fasiile se suprapun la margine:
skylark3copy.jpg

skycon1.JPG

O astfel de barca este deosebit de frumoasa, dar cere foarte multa maiestrie la constructie.

Legat de HDF io zic sa incerci, de ce nu. Teoria zice ca nu, dar romanul e inventiv, si s-ar putea sa iasa o chestie ok daca dai cu fibra pe ea. Ia si tu un plan de o barca mica gratis si fa-o de proba, vezi ce iese. Nu investi prea mult, in caz ca nu iese bine sa nu ai pierderi prea mari :)

Barca pe care mi-o doresc trebuie sa fie capabila sa duca 2-3 persoane,in sus si jos pe Mures sau Dunare,pina in 20 de km(motor termic),sa fie usoara si rezistenta.Ce ma framinta pe mine este problema greutatii,adica as dori sa aleg un material suficient de usor pentru a putea manevra singur barca,in cazul in care ma duc singur la pescuit,dar sa fie si rezistenta sa nu-mi plimb familia sau amicii cu gindul la :titanic:

Dezideratele mai sus amintite sunt in contradictie : pentru a putea manevra singur barca , ea ar trebui sa aiba maxim 50-60 kg , o greutate cu care s-ar descurca un barbat adult. Daca ea ar tinde catre 80-100 kg, nici vorba sa o poti maevra singur. Iar o barca de 50-60 kg nu prea e suficienta pentru a-ti plimba familia si prietenii in siguranta , decat daca ar fi vreo piroga usoara facuta din dinti de balena si piele de foca .

Eu cred urmatoarele : daca ai nevoie de o barca ce ar trebui sa indeplineasca dezideratele urmarite de tine , exista o singura solutie care se poate indeplini pe toate : o barca pneumatica . Deci cumpara o pneumatica buna ( de firma cunoscuta ) , un motor in 4 timpi de aprox 10 cai , te costa toata afacerea maxim 2500 euro si ai rezolvat problema onorabil pentru minim 10 ani , daca ai griija de ele .

Daca vrei sa ai si placerea construitului acestui vehicul nautic , atunci asuma-ti faptul ca lemnul e greu si pretentios , iar o barca mare , de 4-5 metri depaseste bine 100 kg , mai ales imbracata in fibra si rasina . Sunt multe planuri si multe solutii foarte elegante ( si colegii de pe forum ar fi incantati sa te sfatuiasca si sa te ajute sa o construiesti ) , insa asta nu e deloc o treaba asemenatoare cu constructia unui sifonier . Si eu am avut cativa ani productie de mobila din PAL si PFL si MDF , etc, asa ca stiu despre ce e vorba .

In orice caz NU folosi la nimic ce are legatura cu apa un material compozit-presat , asa cum este MDF-ul sau HDF-ul . Sunt bune pentru usi de mobila si foi de parchet , dar apa le umfla instantaneu . Iar la grosimea de 2 mm orice discutie e inutila , fii serios . Probabil nu ai vazut in cate secunde se poate duce o barca la fund . Iti spun eu : maxim 15 secunde daca nu e o gaura gigantica ( ruptura ) . Daca tot vrei sa construiesti o barca , fa-o fara cuie de fier sau capace de fund de pat . Fa-o ca la carte , din lemn serios lucrat ingrijit , chiar daca asta iti va lua o vara intreaga .

Daca doar iti trebuie o barca sa te dai pe apa in weekend si sa te distrezi cu amicii , cumpara o pneumatica . Probabil ca vei iesi mai ieftin decat daca ai construi orice .

HandyPuntPlane2.jpg

46 kg daca se folosesc materialele recomandate de proiectant, duce o familie de 4 persoane, motor de 6-15 cp. necesita 4 placaje, folosite foarte eficient, cu pierdere sub 5%.
Detalii Storerboats

Foarte misto si simpla barcuta ; pe asta chiar si eu cu 2 maini stangi as putea s-o fac pentru pescuit. Ai cumva si planurile de executie?

Rascoleste bine forumul ca o sa gasesti raspuns la toate intrebarile.
j. Daca vrei sa manevrezi singur barca, o sa gasesti pe forum inclusiv un mod ingenios, mai bine zis un dispozitiv, de a/ti urca barca pe portbagajul masinii, singur, desigur.

Salut palicarilor.Am tot bantuit pe forum si nu am gasit dispozitivivul de urcat barca pe portbagaj

Va multumesc tuturor pentru sfaturi,si acum cred ca mi-am facut cit de cit o parere despre constructia unei barci.Stiu ca pentru ce-mi doresc o gonflabila ar fi cea mai nimerita,dar,domnilor ,vreau sa construiesc barca cu mina mea am scule,doar sa imi fac niste planuri,timp,si ceva bani.Voi opta pentru o barca de maximum 3.20m,1.5m latime si pescajul,daca folosesc termenul corect,de 0.5m.Interesante si dispozitivele de urcat pe masina,eu m-am gindit la un dispozitiv basculant pe lungimea masinii,iar barca sa aiba niste roti detasabile la pupa astfel incit sa pot impinge barca pina la apa.Am sa va tin la curent si o sa postez poze ,sa vedem ce va iesi la final....

Multumesc Impaiatu,multam Vali,pt dispozitivul de urcat barca pe masina,sunteti de gasca si chiar ajutati omul, nu e vrajeala.La momentul potrivit am sa folosesc o combinatie intre planul inclinat si un sistem de scripeti,dar deocamdata nu am barca.Lucrez la macheta 1/50 a barcii mele.Daca credeti ca va intereseaza am sa postez cateva foto la topicul "Barca mea".Numai daca intereseaza.

Iaso palicarilor :), uitati-va si aici la cateva idei de urcat un barcaz tip car-topper pe masina.
Aferim bre Kir capitan, dar aia e americani, mananca de la KFC, voteaza pe Hussein si nici nu se pot caca fara asistenta!
Multumesc Impaiatu,multam Vali,pt dispozitivul de urcat barca pe masina,sunteti de gasca si chiar ajutati omul, nu e vrajeala.La momentul potrivit am sa folosesc o combinatie intre planul inclinat si un sistem de scripeti,dar deocamdata nu am barca.Lucrez la macheta 1/50 a barcii mele.Daca credeti ca va intereseaza am sa postez cateva foto la topicul "Barca mea".Numai daca intereseaza.
Intai ca-mi place nickul! Romaneste!
Doi: daca iti iei tender si-ti iei "plan inclinat" cu ceva "SCRIPETI" esti american! E dreptul tau de necontestat! Eu am cam bantuit si nu prea stiu loc in care sa dai barca la apa de unul singur. Cel mai simplu e sa ceri ajutorul la primul trecator: hombre, per favor!
Din ce-am vazut eu pe bicepsul personal:
- gonflabilele le poti muta singur: 36kg daca sant dezumflate pot fi mutate de un singur om
- tendere rigide (a lu' melu are ceva peste 50 kg): e nevoie de doi cioloveci pentru a putea manevra animalul
- peste 100 kg nu cunosc sedan sa duca atata pe acoperisl.
Haide jivela!
cat mai multe poze, baga mare
Sadicule!

Back
Sus