Minnie - un Argie 10

Da, asa e - cap la cap.

M-am gandit si eu la treaba asta cu rezistenta, dar e conform planului. Acum daca Dudley Dix zice ca e bine, asa o fi, eu sunt la prima barca deci n-am nici pe departe experienta necesara pt. a judeca aspectul asta. Din ce-am vazut pe net toti care au construit barca au folosit metoda asta de imbinare ...

In plus, Dudley Dix zice in planuri sa folosesc rasina poliesterica, dar majoritatea celor care au construit barcuta asta au folosit epoxy, din motive evidente.

In privinta velelor, pentru D4 am folosit "polytarp" materialul acela albastru din care se fac prelatele ce pot fi cumparate de la supermaket

asa arata?

2004_0223_072248AA.JPG

:titanic:

Cu barca aia am invatat sailing acuma citiva ani. In poza e primul test. Dupa ce am vopsit-o si am schimbat rig-ul arata asa:

2004_0314_153001AA.JPG

Catargul e un tub de aluminiu, pinzele facute din "Tyvek".

Ninge de 4 zile :D

Acum 2 zile am lipit si derivorul, carma e deja lipita.

Cand se mai indrepta vremea trebuie sa ies afara sa slefuiesc un pic toate placile, pentru al doilea strat de epoxy.

Revin cu o mica problema: cutia derivorului.

Desi pare ca m-am innecat, constructia barcii continua, doar ca am fost plecat 2 saptamani in Bangladesh, revin pe tema asta cu ceva poze :)

Inainte de plecare am apucat sa mai fac cate ceva: http://www.barcaholic.ro/blog/iulian/structura-interna

Toate bune, mai putin cutia derivorului, care a iesit cam "virgina". Planul zicea 13mm, asa am facut. Planurile nu spuneau prea mult despre cum se face cutia asta, asa c-am urmat procedura lui Michael Storer: trei straturi de epoxy, wet on wet, si lipit imediat.

Epoxy-ul a curs si a format niste "stalactite" care impiedica alunecarea usoara a derivorului.

Acum o solutie apoximativ simpla ar fi sa o tai si sa o refac mai larga. Alta ar fi sa incerc sa slefuiesc un pic interiorul. Alta ar fi sa subtiez derivorul.

Cum vad eu trebuirile cutia asta e un punct destul de nevralgic, daca nu e etansa imi umplu barca de apa, si reparatiile ulterioare vor fi destul de dificile.

:noroc:

Revin cu o mica problema: cutia derivorului.

Toate bune, mai putin cutia derivorului, care a iesit cam "virgina". Planul zicea 13mm, asa am facut. Planurile nu spuneau prea mult despre cum se face cutia asta, asa c-am urmat procedura lui Michael Storer: trei straturi de epoxy, wet on wet, si lipit imediat.

Epoxy-ul a curs si a format niste "stalactite" care impiedica alunecarea usoara a derivorului.

Acum o solutie apoximativ simpla ar fi sa o tai si sa o refac mai larga. Alta ar fi sa incerc sa slefuiesc un pic interiorul. Alta ar fi sa subtiez derivorul.

Cum vad eu trebuirile cutia asta e un punct destul de nevralgic, daca nu e etansa imi umplu barca de apa, si reparatiile ulterioare vor fi destul de dificile.

cateva observatii:
- wet on wet se refera la suprafetele de imbinare, nu la toate suprafetele, deci cred ca trebuia ca suprafetele sa fie uscate inainte de imbinare;
-e mai putina munca sa slefuiesti putul derivorului decat sa faci altul, unde mai pui ca trebe sa darami ce ai pus anterior si care poate genera alte efecte;
-la conditiile de la noi, oare n-ar fi mai indicat derivorul tip briceag, care daca loveste ceva intra la locul lui si nu genereaza situatii delicate....

L-am taiat, l-am largit si am pus si fibra de sticla pe el:
3788689648_2a441b60c0.jpg

alta viata, titan ice :D

La noapte plec in concediu ... am lasat barca cu gurnele lipite, in 2 saptamani se va intari epoxy la maxim :D
3788696180_db42afe78e.jpg

Fiind in faza de (eterna) finalizare imi fac lista de cumparaturi si sunt in ceva impas la capitolul scripeti.

Dudley Dix a facut un plan de barca de incepatori destinata constructorilor avansati, in lista de materiale care e in plan sunt niste repere de scripeti care nu mai sunt in vanzare, dar intre timp a pus pe site alte variante.

Asadar, Dix zice de urmatorii scripeti:
RF41111
Sheave Ø 40 mm
Max. Rope Ø 10 mm
M.W.L. 400 kg
B. L. 1000 kg
RF41111.jpg

RF41202
Sheave Ø 40 mm
Max. Rope Ø 10 mm
M.W.L. 600 kg
B. L. 1200 kg
RF41202.jpg

Astea doua accepta scote de Ø10mm, dar pe de alta parte in lista de materiale imi cere 12mm (1/2") Braided rope - 5,5m (18')

Vela are 5.25 mp.

Incerc sa gasesc in catalogul de la Lalilaz ceva echivalent, dar cred ca ceva nu e in regula cu specificatiile astea.

Buna treaba. Concediu placut! Undeva pe o barca mai mare?
As fi vrut eu barca mai mare ... poate la anul, dupa ce rezolv actele si ... experienta :D. Doar un concediu tipic cu familia :D http://forum.barcaholic.ro/showthread.php?t=601

Schimba scota la 10 mm, nu o sa ai nici o problema.
OK, multam!

Intre timp am mai vopsit cutia derivorului si azi noapte am lipit-o. Dupa ce-am strans suruburile am sters surplusul de epoxy din interior cu un vinclu vechi decalibrat :D

inainte de lipire:
3854810071_a34f347b4a.jpg

dupa lipire:
3855597328_40fd7e9fc9.jpg

Tot azi noapte am reusit sa lipesc odata scaunele din fata si spate (aka chesoanele prova si pupa :p ). Am vopsit interioarele in alb, sa am "lumina" cand deschid capacele de vizitare.

Acum mi-am dat seama ca n-am poze decat cu chesonul din prova, la cel din spate am uitat sa fac. Oricum, asta mi-a dat cea mai mare bataie de cap, fiind mai ingramadit. Tot aici am pus si un suportul pentru U-bolt: o bucata de fag la interior si un "pat" de epoxy la exterior:

3855599408_0eb7982ba9.jpg

Pentru capacele de vizitare am lipit bucati de placaj in locul in care prinde holtzsurubul, mi s-a parut ca placajul de 6mm e fragil. :rolleyes:
3855598390_04eb01d516.jpg

Dupa cum se observa cu ochiul liber, n-am facut o treaba prea grozaba la capitolul slefuit interiorul ... mi-am pastrat energia pentru partile care se vad :D ... sper sa ma tina. Am dat totusi cu 3 straturi de epoxy si 1 de grund si 2 de vopsea.

looks good to me ..........!:D:noroc:
man ,ma mananca palmele cand vad lucrarea ta dar din pacvate nu pot avansa cu skiffu' meu din "cauza" pregatirilor pt TID!
am sa te contactez dupa aventura asta sa te chestionez putin in privinta derivorului , unde am yo niste nelamuriri!

nici tie nu ti-ar strica sa-i spui pe nume!:noroc:

Fiind in faza de (eterna) finalizare imi fac lista de cumparaturi si sunt in ceva impas la capitolul scripeti.

Dudley Dix a facut un plan de barca de incepatori destinata constructorilor avansati, in lista de materiale care e in plan sunt niste repere de scripeti care nu mai sunt in vanzare, dar intre timp a pus pe site alte variante.

Asadar, Dix zice de urmatorii scripeti:
RF41111
Sheave Ø 40 mm
Max. Rope Ø 10 mm
M.W.L. 400 kg
B. L. 1000 kg
RF41111.jpg

RF41202
Sheave Ø 40 mm
Max. Rope Ø 10 mm
M.W.L. 600 kg
B. L. 1200 kg
RF41202.jpg

Astea doua accepta scote de Ø10mm, dar pe de alta parte in lista de materiale imi cere 12mm (1/2") Braided rope - 5,5m (18')

Vela are 5.25 mp.

Incerc sa gasesc in catalogul de la Lalilaz ceva echivalent, dar cred ca ceva nu e in regula cu specificatiile astea.

As fi vrut eu barca mai mare ... poate la anul, dupa ce rezolv actele si ... experienta :D. Doar un concediu tipic cu familia :D http://forum.barcaholic.ro/showthread.php?t=601

parere de om lovit de criza: poti tenunta la scripeti de firma si sa achizitionezi niste carabine si scripeti ordinari de pe la bricostore(mai multe despre asta intreaba-l pe preaiubitul nostru impaiat Sorin ). mai bine bagi banutii in piese d'alea de de nu stiu eu cum se cheama dar care blocheaza cordelina si o elibereaza cand tragi de ea (ea cordelina). La lansarea de pe 15 august au functionat foatre bine si sunt atat de ieftini incat poti sa-i arunci dupa fiecare folosire.

M-am gandit si la asta, dar la Praktiker sunt ceva scripeti mici, prost facuti, gaura dintre rola si margine e mai mare decat santul efectiv, oricand poate sari scota si se poate bloca. Nu au cu becket si nici prea ieftini nu sunt, undeva la 20-30 ron. Astia de la Lalizas sunt 10 euro aia simpli si 20 aia dubli.

@ Smokey

Ma pot interesa eu de niste scripeti.La noi la Bauhaus este un sector pentru sporturi nautice si poate gasesc ceva ca lumea.Asta bineinteles daca esti de acord.

Multam fain de oferta, dar nu e cazul :) Pentru 2 scripeti voi lua de la Lalizas, oricum mai am ceva maruntisuri de comandat, in special fierotaniile (aici nu am scule si posibilitatea sa le manufacturez usor).

Nelamurirea mea consta in specificatiile de dimensiune :o

Back
Sus