Avantajul motorului asincron ar fi ca nu mai exista uzura si scantei la perii. Merge foarte bine cu convertizor de frecventa, din cauza asta am si scris ca este mai complicat controlul turatiei.
Intr-adevar, controlul turatiei se poate face din schimbarea frecventei, dar nu vad vreo solutie pentru
schimbarea sensului de rotatie pe cale electrica (nu mecanica) la motorul asincron monofazat. Daca era trifazat, schimbam 2 faze intre ele si inversam sensul, dar asta insemna 380 V pe barcaz, adica o bomba si mai puternica sub fund

.
Vali, ai rezolvat pina la urma? Ai motorul?
Salut Svejk, avem mai multe alternative de unde sa alegem. Acum trebuie sa identificam tipul cu cel mai bun raspuns in putere si cuplu necesar actionarii electrice respective, pentru plaja de turatii care rezulta din criteriile de similitudine. Imediat ce vom alege tipul de motor, urmeaza toata partea mecanica de propulsie, plus electrica (producerea si stocarea electricitatii, comanda motoarelor). Imediat ce vor fi noutati, le voi scrie aici pe forum

.
Vali,
Si eu am speculat la o problema similara, dar ceva mai multa putere...
Norbert
Salut Norbert si ma bucur sa ne regasim pe forum

.
Solutia alegerii motoarelor de c.c. de joasa tensiune a fost dictata de specificul aplicatiei: e vorba de modelul unei nave reale (supplier pentru platforme de foraj marin), la scara 1/12, echipat cu propulsie si
pilotat de om. Toata aceasta aplicatie reprezinta teza de doctorat a unui distins domn, personalitate a navigatiei romanesti, impreuna cu care am avut norocul sa lucrez. Scopul aplicatiei este demonstrarea practica a cercetarilor teoretice privind manevra si reactiile unei nave reale in diferite situatii, plus rolul de simulator de manevre pentru scolarizarea personalului navigant. Modelul in ansamblul lui trebuie sa respecte niste criterii foarte stricte de similitudine cu nava reala, incepand de la hidrostatica si pana la ultimul detaliu al propulsiei, pentru ca rezultatele sa fie viabile.
Din cauza asta, solutia propulsiei cu motoare de joasa tensiune in opinia noastra este imperativa, siguranta pilotului (care nu va fi electrician) fiind primul lucru. Avand in vedere ca tot ansamblul va fi creat de noi de la inceput pana la sfarsit, si va fi folosit de oameni diversi, trebuie ca riscul sa fie minimizat pana la zero.
Mediul in care se va folosi modelul nu va fi marin, ci va fi folosit in bazine specializate sau cel mult pe lacuri de suprafete mici (oricum nu va sta la apa decat cu ocazia folosirii, in rest in hala pe trailer, acoperit cu prelata). Regimul de folosire va fi ocazional, plus problema fiabilitatii periilor va fi rezolvata prin achizitia unor seturi de rezerva odata cu motoarele

.
Am optat pentru tensiunea de 24 Vcc pentru ca avem curenti la jumatate fata de tensiunea de 12V, deci si controlerele vor fi pentru curenti mai mici, iar autonomia unui bloc de baterii de capacitate echivalenta va fi dubla.
Foarte interesante solutiile la 42 V sau motor sincron cu magneti permanenti, insa problemele noastre ar fi urmatoarele:
1. banuiesc ca va fi destul de greu si scump de procurat echipamentul la 42 V in Romania, fiindca toata treaba se face in regim de autofinantare, deci nu se poate sari de un anumit buget
2. motorul sincron alimentat prin inversor inseamna din nou tensiune alternativa ridicata, adica pericol de electrocutare. Daca as fi folosit exclusiv eu solutia asta n-ar fi fost probleme, sunt electrician si stiu la ce trebuie sa fiu atent, insa majoritatea utilizatorilor vor fi oameni complet nepregatiti la capitolul electricitate.
Solutia optima pe care as fi aplicat-o eu daca as fi folosit personal aplicatia ar fi fost: motoare asincrone trifazate, alimentate la 380 Vca direct dintr-un generator trifazat (deci fara redresoare, baterii, invertoare), turatia motoarelor fiind reglata prin convertizor de frecventa, iar schimbarea sensului de rotatie prin inversarea fazelor.
Oricum discutia e interesanta, si sunt deschis in continuare la idei, fiindca nu se stie de unde sare iepurele

. Cu respect catre toti barcagiii, Vali.