Motoare electrice

Salutare la barcagii, a venit si randu' meu sa adresez o intrebare pe forum, promit ca nu se va repeta des :D.
Ma adresez mintilor voastre enciclopedice de barcagii instruiti si toba de carte, intr-o problema spinoasa: avand in vedere ca sunt roman, tre' sa leg ceva cu sarma ca sa-mi iasa ceva functional :p. Mai concret, am nevoie sa ma indrumati unde pot gasi un motor electric de urmatoru' tip, folosit intr-o aplicatie de automatizare:
-tensiune de alimentare 24 Vcc
-putere intre 500 si 800 W
-gama de turatii 1000-1500 rot/min
-clasa de protectie - nu conteaza
-sa aiba postament pentru functionare orizontala (deci nu flansa de prindere)
-sa poata fi echipat cu fulie
-daca e posibil, sa aiba o fisa tehnica unde sa pot gasi caracteristica de functionare
-poate sa fie nou sau sh, posibil vreun motor de aeroterma sau stergator de parbriz de la camioane, autobuze etc, poate aveti idee de unde s-ar putea gasi asa ceva.
Am inceput sa caut pe Gogu, da' stiti si voi ce greu e sa gasesti ceva potrivit pe Gogu :). Spasiba in avans, si care ma ajuta, sar la cap cu orice consultanta despre barcaze (oricum sar la cap de obicei :p). Ciao la barcagii :).
 
.....
-tensiune de alimentare 24 Vcc
-putere intre 500 si 800 W
-gama de turatii 1000-1500 rot/min
....
-poate sa fie nou sau sh, posibil vreun motor de aeroterma sau stergator de parbriz de la camioane, autobuze etc, poate aveti idee de unde s-ar putea gasi asa ceva.
Am inceput sa caut pe Gogu, da' stiti si voi ce greu e sa gasesti ceva potrivit pe Gogu :). Spasiba in avans, si care ma ajuta, sar la cap cu orice consultanta despre barcaze (oricum sar la cap de obicei :p). Ciao la barcagii :).
Draga Vali, undeva este o greseala!
Motoare de 500-800W la aeroterme sau stergatoare nu au nici mega truck-urile de 300 tone ce muta muntii din loc.
Nu mai bine ne spui tu la ce ai vrea sa-l folosesti? Si poate mintile destupate ale barcaholicilor sa-ti dea o solutie?
 
Spasiba tuturor, se pare ca, dupa multe sapaturi pe web, am gasit deja ceea ce cautam :). E vorba de o oferta a unui vanzator de motoare si echipamente de automatizari, care mi-a oferit ceea ce imi trebuie la un pret bun, singura nepotrivire fiind turatia ceva mai mare, pe care o voi reduce din raportul de transmisie. Motoarele vor fi folosite la un "manned model", adica un model de nava la scara, pilotat de om, care va simula diferite manevre si situatii intalnite de nava reala. Deocamdata lucrez la partea de propulsie si automatizari, si totul se face la similitudine stricta cu nava reala (deplasament, asieta, dimensiunile elicelor, putere si turatie echivalente etc). Nu am foarte multe de povestit momentan, dar imediat ce va fi functional, voi pune povestea aici (asta ca sa-mi rezerv doar mie eventualul episod Titanic :D).
Draga Vali, undeva este o greseala!
Motoare de 500-800W la aeroterme sau stergatoare nu au nici mega truck-urile de 300 tone ce muta muntii din loc.
Greseala e a mea, m-am gandit ca ar trebui sa existe ceva electric de puterea asta in domeniul auto, stiam ca sunt unele motoare mai "nervoase", dar nu le stiam puterea.
Multumesc ghyoc si Cristi, intre timp m-am consultat cu "armatorul", si decizia a ramas pentru oferta gasita deja, asigurandu-ni-se si regulatoarele de turatie, plus caracteristica de functionare, adica ceea ce ne trebuia. Ramane doar de pus osul la treaba, plus sa sar la cap cu consultanta promisa :). Ciao barcagiilor :p.
 
Salut Vali,
Este bine ca ai gasit aproape ceea ce vroiai. Pentru cine ajunge la cautari asemanatoare, adica motoare de curent continuu "oarecum puternice", se pot folosi motoare de curent alternativ si un invertor de tensiune. Invertorul poate avea un randament bunicel, dar asta deja depinde de fabricant. Controlul turatiei ar fi un pic mai complicat in curent alternativ, dar se poate rezolva, China e mare...
 
Merci radasous, dar in cazul asta sunt 2 probleme: 1. tensiunea de 220 alternativ pe barca e ultimul lucru pe care si-l doreste cineva, pericolul e mult prea mare. 2. In general motoarele disponibile sunt asincrone cu rotor in colivie, nu bobinat, ceea ce face imposibila reglarea turatiei prin reostat de exemplu. Poate ar merge cu un convertizor de frecventa, dar e nevoie in primul rand de caracteristica de functionare, ca sa stii exact ce rezultate vei avea. Pentru actionari si automatizari "de uscat", motoarele de c.a. sunt intr-adevar cea mai buna alegere :).
 
Clar, pe apa trebuie cc si cu tensiune cat mai mica. Ma rog, pescarii electrici au alta parere legata de tensiune :)) Avantajul motorului asincron ar fi ca nu mai exista uzura si scantei la perii. Merge foarte bine cu convertizor de frecventa, din cauza asta am si scris ca este mai complicat controlul turatiei. Candva, demult, am construit un magnetofon si am folosit motor de pickup.
 
Vali,
Si eu am speculat la o problema similara, dar ceva mai multa putere.
Ultima moda in industria auto este tensiunea de 42 V pentru tot ce e motor electric. Avantajul este curentul mai mic.
Dar pe la 500 - 800 W merge inca la 12 V. Cat de cat... Curentul este totusi mare: I=P/U=800/12=66 A. Sarme groase!
Nu as recomanda motor de curent continuu deoarece nu este fiabil in timp din cauza periilor, in special in mediul marin. Oricum pentru reglarea turatiei ai nevoie de un convertor de curent continuu/chopper.
Invertoarele pot avea randamente mari, la 42 V poti ajunge la 97-98%. La 12 V randamentul la invertor va fi probabil mai mic, pe la 95%.
Dimensiunea si greutatea motorului sunt parametri importanti. Eu m-am gandit la un motor sincron cu magneti permanenti, alimentat prin invertor.
Daca vre sa te joci cu electronica de putere, da-mi de stire ca pot sa iti dau mai multe informatii, sau chiar componente, depinde de ce vrei sa faci. Eu lucrez cu invertoare, dar la tensiune incepand cu 220 V (pana la 690V - foarte la moda in aplicatiile marine). Insa o alta divizie in firma la care lucrez facea in urma cu vreo 8 ani invertoare la 42 V. Am trimis unul si la o universitate in Romania, unde faceau cercetare pe motoare de 42 V. Insa nu stiu cum stau lucrurile la respectiva divizie, pentru ca intre timp a trecut prin restructurari.

Norbert
 
Avantajul motorului asincron ar fi ca nu mai exista uzura si scantei la perii. Merge foarte bine cu convertizor de frecventa, din cauza asta am si scris ca este mai complicat controlul turatiei.
Intr-adevar, controlul turatiei se poate face din schimbarea frecventei, dar nu vad vreo solutie pentru schimbarea sensului de rotatie pe cale electrica (nu mecanica) la motorul asincron monofazat. Daca era trifazat, schimbam 2 faze intre ele si inversam sensul, dar asta insemna 380 V pe barcaz, adica o bomba si mai puternica sub fund :D.

Vali, ai rezolvat pina la urma? Ai motorul?
Salut Svejk, avem mai multe alternative de unde sa alegem. Acum trebuie sa identificam tipul cu cel mai bun raspuns in putere si cuplu necesar actionarii electrice respective, pentru plaja de turatii care rezulta din criteriile de similitudine. Imediat ce vom alege tipul de motor, urmeaza toata partea mecanica de propulsie, plus electrica (producerea si stocarea electricitatii, comanda motoarelor). Imediat ce vor fi noutati, le voi scrie aici pe forum :).

Vali,
Si eu am speculat la o problema similara, dar ceva mai multa putere...
Norbert
Salut Norbert si ma bucur sa ne regasim pe forum :).
Solutia alegerii motoarelor de c.c. de joasa tensiune a fost dictata de specificul aplicatiei: e vorba de modelul unei nave reale (supplier pentru platforme de foraj marin), la scara 1/12, echipat cu propulsie si pilotat de om. Toata aceasta aplicatie reprezinta teza de doctorat a unui distins domn, personalitate a navigatiei romanesti, impreuna cu care am avut norocul sa lucrez. Scopul aplicatiei este demonstrarea practica a cercetarilor teoretice privind manevra si reactiile unei nave reale in diferite situatii, plus rolul de simulator de manevre pentru scolarizarea personalului navigant. Modelul in ansamblul lui trebuie sa respecte niste criterii foarte stricte de similitudine cu nava reala, incepand de la hidrostatica si pana la ultimul detaliu al propulsiei, pentru ca rezultatele sa fie viabile.
Din cauza asta, solutia propulsiei cu motoare de joasa tensiune in opinia noastra este imperativa, siguranta pilotului (care nu va fi electrician) fiind primul lucru. Avand in vedere ca tot ansamblul va fi creat de noi de la inceput pana la sfarsit, si va fi folosit de oameni diversi, trebuie ca riscul sa fie minimizat pana la zero.
Mediul in care se va folosi modelul nu va fi marin, ci va fi folosit in bazine specializate sau cel mult pe lacuri de suprafete mici (oricum nu va sta la apa decat cu ocazia folosirii, in rest in hala pe trailer, acoperit cu prelata). Regimul de folosire va fi ocazional, plus problema fiabilitatii periilor va fi rezolvata prin achizitia unor seturi de rezerva odata cu motoarele :).
Am optat pentru tensiunea de 24 Vcc pentru ca avem curenti la jumatate fata de tensiunea de 12V, deci si controlerele vor fi pentru curenti mai mici, iar autonomia unui bloc de baterii de capacitate echivalenta va fi dubla.
Foarte interesante solutiile la 42 V sau motor sincron cu magneti permanenti, insa problemele noastre ar fi urmatoarele:
1. banuiesc ca va fi destul de greu si scump de procurat echipamentul la 42 V in Romania, fiindca toata treaba se face in regim de autofinantare, deci nu se poate sari de un anumit buget
2. motorul sincron alimentat prin inversor inseamna din nou tensiune alternativa ridicata, adica pericol de electrocutare. Daca as fi folosit exclusiv eu solutia asta n-ar fi fost probleme, sunt electrician si stiu la ce trebuie sa fiu atent, insa majoritatea utilizatorilor vor fi oameni complet nepregatiti la capitolul electricitate.
Solutia optima pe care as fi aplicat-o eu daca as fi folosit personal aplicatia ar fi fost: motoare asincrone trifazate, alimentate la 380 Vca direct dintr-un generator trifazat (deci fara redresoare, baterii, invertoare), turatia motoarelor fiind reglata prin convertizor de frecventa, iar schimbarea sensului de rotatie prin inversarea fazelor.
Oricum discutia e interesanta, si sunt deschis in continuare la idei, fiindca nu se stie de unde sare iepurele :). Cu respect catre toti barcagiii, Vali.
 
Un pic dificil fara sa cunosc prea multe amanunte despre despre aplicatie.

Incearca electric scooter motor, China este prietenul tau aici daca este vorba de one off. Vine in diverse arome (citeste puteri, turatii) si mai mult ca sigur gasesti si un controler de turatie in acelasi magazin.

Alta solutie (tot electrica, dar mai scumpa) este un cordless drill de putere, de exemplu un DeWalt de 36V [48V?]. E gata de folosinta si are control de turatie. (Cordless-ul meu are 400W, 18V, 0-1800 rmp)

Considera si alte posibilitati: motor de masina de tuns iarba, motor hidraulic, pneumatic si asa mai departe.

Cu oarece precautii in partea de tensiune, mai ca m-as incumeta la un trifazic (il dai la bobinat, il facem de 48V? nu scrie nicaieri ca trebuie sa fie la 380 V).

Totusi, solutiile gata facute sint mai usor de implementat decit improvizatii care par ieftine la inceput si se dovedesc foarte scumpe la sfirsit.
 
Merci Svejk pentru sugestii, le pun la dosar ca sa vedem pana la urma care va fi alegerea :). Dupa cum spuneam, daca ar fi fost dupa mine, as fi mers exclusiv pe motoare trifazate asincrone cu rotor in colivie, am lucrat multi ani cu asa ceva, si stiu cat de fiabile sunt. Se gasesc usor, si preturile sunt accesibile, ramane de procurat in cazul asta doar partea de comanda (convertizoarele de frecventa - posibil destul de scumpe, plus componentele actionarii - contactori de forta, protectii, indicatori, cablaj etc). Problema e ca armatorul se teme pe buna dreptate de tensiunile mari pe barca, asa ca din solutiile propuse de colegii forumisti sunt sigur ca vom alege varianta cea mai buna.
Tocmai am intrat pe site-ul dewalt.ro, si am gasit bormasina cordless la 750 W - 36 V, care ar avea ca avantaj printre altele cuplajul direct la axul port-elice (printr-o cruce cardanica), avand inclus si rulmentul de presiune necesar pentru impingerea dezvoltata de elice. Ramane sa vedem daca pretul e in target, ar fi o varianta buna. Despre celelalte alternative, motor termic, hidraulic, pneumatic etc, ma gandesc ca e mai dificil de schimbat instant sensul de rotatie si reglat fin turatia, astfel ca amandoua motoarele sa dezvolte aceeasi impingere, plus ca nu am experienta la ultimele 2 tipuri. Oricum, mai sap si sunt sigur ca o vom rezolva elegant :).
 
Am optat pentru tensiunea de 24 Vcc pentru ca avem curenti la jumatate fata de tensiunea de 12V, deci si controlerele vor fi pentru curenti mai mici, iar autonomia unui bloc de baterii de capacitate echivalenta va fi dubla.

Asta cu bateriile nu prea e asa. Pentru aceeasi energie stocata bancurile de baterii vor fi egale (dat fiind ca oricum nu veti folosi curenti apropiati de curentii maximi de descarcare ai bateriilor).

In ziua de azi protectiile diferentiale sint foarte avansate asa ca poti sa folosesti si tenisiuni mai mari fara sa ai probleme de protectia muncii.
Dar pt aplicatia asta probabil ca ai scapa mai ieftin cu motoare de curent continuu.

Poti sa arunci un ochi si la motoarele brushless folosite in modelism. Ai foarte multe solutii de control pt turatie comenzi la distanta si monitorizare.
Ca de exmplu aici. E drept ca motoarele astea nu sint facute sa mearga ore in sir.
 
2. motorul sincron alimentat prin inversor inseamna din nou tensiune alternativa ridicata, adica pericol de electrocutare.
...
Solutia optima pe care as fi aplicat-o eu daca as fi folosit personal aplicatia ar fi fost: motoare asincrone trifazate, alimentate la 380 Vca direct dintr-un generator trifazat (deci fara redresoare, baterii, invertoare), turatia motoarelor fiind reglata prin convertizor de frecventa, iar schimbarea sensului de rotatie prin inversarea fazelor.

Vali,

Cu baterie la 42 de volti si invertor, tensiunea la motor tot de 42 de volti ar fi...

Daca vrei sa folosesti un motor asincron "clasic", majoritatea motoarelor mici sunt la 380 V (de fapt 400 V dupa noile standarde) conectate in stea, si le poti lega in triunghi pentru 220/230 V. Eu m-am gandit la o solutie pentru barca mea cu baterii in serie si alimentare la 220/230 V. In caz ca optezi la o solutie la 220 V (sau chiar mai mult, desi nu e recomandat) iti sponsorizez eu invertoarele ;-)

Norbert
 
Pentru aceeasi energie stocata bancurile de baterii vor fi egale
Bineinteles, tocmai de aia am si spus ca la capacitate echivalenta in Ah autonomia va fi dubla, deci 100 Ah la 24 V inseamna 2 bacterii de 12 V-100 Ah inseriate :), cu avantajul ca vom avea curentul, deci si consumul la jumatate.
In ziua de azi protectiile diferentiale sint foarte avansate asa ca poti sa folosesti si tenisiuni mai mari fara sa ai probleme de protectia muncii.
Dar pt aplicatia asta probabil ca ai scapa mai ieftin cu motoare de curent continuu.
Pe un ne-electrician, numai gandu' ca are prajitoru' de 220V sub fund il face sa nu urce in veci pe barca. In schimb, daca s-ar merge pe alternativ la tensiune mare, se scapa de bacterii, deci dintr-o data se reduce costul (cu toate ca nu asta e scopul principal, ci similitudinea stricta plus fiabilitatea). In plus, daca mai insist mult pe tensiune alternativa mare, acus ma propune skipperu' pentru premiul "minitehnicusul anului" :D.

Poti sa arunci un ochi si la motoarele brushless folosite in modelism. Ai foarte multe solutii de control pt turatie comenzi la distanta si monitorizare.
Ca de exmplu aici. E drept ca motoarele astea nu sint facute sa mearga ore in sir.
E misto motorasul, insa ma tem ca la dimensiunile lui reduse nu se incadreaza deloc in cerintele de turatie si cuplu necesare pentru propulsia unui barcaz cu deplasamentul de peste o tona :), mai curand e potrivit pentru aeromodelism sau navomodele de viteza. Oricum e o idee buna pentru alte aplicatii barcaholice ;).
Vali,

Cu baterie la 42 de volti si invertor, tensiunea la motor tot de 42 de volti ar fi...

Daca vrei sa folosesti un motor asincron "clasic", majoritatea motoarelor mici sunt la 380 V (de fapt 400 V dupa noile standarde) conectate in stea, si le poti lega in triunghi pentru 220/230 V. Eu m-am gandit la o solutie pentru barca mea cu baterii in serie si alimentare la 220/230 V. In caz ca optezi la o solutie la 220 V (sau chiar mai mult, desi nu e recomandat) iti sponsorizez eu invertoarele ;-)

Norbert
E bine sa punem toate ideile la un loc, fiindca nu se stie cui ii va folosi vreodata ce sintetizam noi aici :). Si treaba la 42 V e interesanta, mai ales ca tensiunea nu e (asa) periculoasa, insa trebuie detaliat aspectul economic, asta cand vom trage linie si vom alege dintre variantele discutate. Apropo, echipamentul la 42V nu se poate alimenta la 36 V (3 de 12 V inseriate), pentru a nu mai trebui sa cautam bacterii dedicate?
Despre legarea in triunghi, avand 220 V pe fiecare bobina trifazata, ma intreb care ar fi sursa de tensiune de 220 V trifazat, sau cum pot defaza alimentarile celorlalte 2 faze (condensator?). Oricum, asta pentru stiinta proprie, fiindca oricum tensiunea alternativa ridicata pe barca se exclude :o. Iar despre sponsorizare, doar cu conditia sa sponsorizez si eu ceva in contrapartida, ca nu-mi place sa fiu dator :p.
Multumesc baieti din nou pentru ajutor, sunteti niste barcagii adevarati :). Vali.
 
Uite ce folosim noi aici. Ii pui 230V [sint si la 110V] intr-un capat si duce trifazice in orice directie. Controlul turatiei se face cu un potentiometru. Gasesti si IP 65 (stiu ca nu e destul pentru marine application, dar mai e doar un pas [ poate doi] pina la IP 68]. Daca te decizi pentru trifazic, mai sint citeva elemente de siguranta pe care le poti incorpora.

De ce e musai electric?
 
Ce misto :), are si convertor la 3 faze, si frecventa reglabila, si franare dinamica, si protectie la scurt sau punere la masa, si mai am de citit :D. Sa vedem ce zice armatorul, nu stiu daca-l putem convinge sa opteze pentru trifazic :rolleyes:.
Motivul pentru care mergem pe propulsie electrica e versatilitatea sa dpdv al schimbarii sensului de rotatie si reglarii fine a turatiei, plus ca tot ce exista similar la nivel mondial (manned models) sunt propulsate electric.
 
Salut Vali,

Daca alegi motorul asincron trifazat te pot ajuta cu acest AC drive – convertizor de frecventa (0,75Kw) 380-480VAC 3 faze pe care il am in garaj de ceva vreme. Am si BOP – basic operator panel (cu care il poti programa, porni, opri si inversa sensul). Ai grija la momentul la ax in cazul turatiilor reduse S-ar putea sa fie prea mic pentru cei 800W de care ai tu nevoie (noi selectam cu o treapta mai sus pentru moment la ax constant - constant torque) dar din pacate nu-l am decit pe acesta. Am atasat si manualul ca sa-ti faci o idée despre ce-i vorba. Numarul de reper este: 6SE6420-2UD17-5AA1.
 

Atașamente

 • DSC00002.jpg
  DSC00002.jpg
  50.7 KB · Vizualizări: 79
 • DSC00004.jpg
  DSC00004.jpg
  40.2 KB · Vizualizări: 63
 • micromaster 420.pdf
  micromaster 420.pdf
  987.5 KB · Vizualizări: 8
Merci frumos domn inginer :), cred totusi ca alegerea finala va ramane pentru curent continuu. Iar despre cuplul la turatie joasa, acesta depinde de caracteristica motorului, important e ca driverul sa-i furnizeze puterea necesara, care la turatii mici oricum e mult inferioara celor maxim 600 W/motor necesari la sarcina si turatie maxime.
 

Back
Sus