Nu faceti ca mine!

Dragilor, incepatori sau neincepatori va povestesc ce mi s-a intamplat saptamana trecuta, la prima iesire pe anul asta cu caiacul pe Lacul Cincis de langa Hunedoara si va rog sa nu faceti ca mine.O zi frumoasa de primavara, dar o apa rece ca gheata. Eu echipat cu un costum supraelastic, pantalon+bluza cu izolatie termica, pe care il folosesc de obicei alergatorii. Vesta de salvare peste bluza(mare noroc!), si eu smecher sa nu ma stropesc la genunchi, ma incalt cu niste cizme pescaresti din cauciuc cu neopren la interior, lungi pina la brau. Toate bune, ma simteam foarte confortabil si fericit pana in momentul in care m-am rasturnat in mijlocul lacului intr-o apa rece ca gheata.Eu am 95kg si cred o conditie fizica buna, dar s-au umplut cu apa cizmele pescaresti si simteam cum ma trag inspre fundul apei cu vesta cu tot. Norocul meu a fost ca cizmele erau foarte largi si probabil si panica m-a facut sa dau din brate incat am iesit din cizme si am sarit in caiac. Bineinteles cizmele s-au scufundat precum Titanicul si eu am scapat cu viata. Va spun sincer frica mare o aveam pentru socul hipotermic, dar vad ca uneori nu luam in calcul aspecte aparent banale. In concluzie, folositi echipament adecvat sezonului si temperaturii apei si folositi echipament care sa nu va puna viata in pericol.Vesta de salvare, indiferent cat sunteti de buni inotatori, uneori va tine pe lumea asta.Noroc bun!

Eu m-am balacit in apa de 6 grade o zi intreaga cu costum full-body de neopren de 5 mm (de scafandru). M-a costat vreo 400 euro. Cu cipicile de 2mm imi era racoare (nu frig) la labele picioarelor, cu cele de 3 mm ale costumului imi era cald si acolo. E destul de confortabil, poti sa faci efort in el. Daca e mai gros de 5 mm nu mai poti sa faci efort, e doar pt scufundari.
Alternativ, costum uscat (care se pune peste haine) dar scorurile sunt mari, spre mia de euro. Foarte confortabil, poti sa faci efort fara probleme.

Mi-ar placea pantalon si geaca din neopren. Se imbraca direct pe piele? Transpiri tare in neopren?
Si eu tot asa ies echipat pe vreme rece : neopren integral + botosei :) si peste un fash subtire ca "o foita de ceapa" waterproof (pantalon + jacketa).

Daca iti bate soarele in cap, incepi sa transpiri si e nevoie sa scoti fasul si sa ramai doar in neopren. In cazul in care te incingi prea tare, pur si simplu te poti uda singur.

Cam transpiri.
Cum ai reusit sa te rastorni in mijlocul lacului? Dar mai interesant, cum ai reusit sa urci inapoi in caiac?
Cum m-am rasturnat? Suna a superstitie, dar imi aparuse in caiac un paianjen negru, am incercat sa-l dau la o parte, m-am dezechilibrat si m-am rasturnat. In privinta urcatului inapoi in caiac, am vazut pe net cum se face(www.youtube how to re-enter a sit on top kayak), am procedat la fel.

Ultima editare:
Neoprenul ia-l din o singura piesa, daca iei pantaloni si bluza o sa iti intre apa la greu printre ele si nu mai are efect.
Costumele ude (opuse celor uscate) izoleaza inclusiv prin permiterea patrunderii unei pelicule de apa intre piele si costum, care se incalzeste si ramane acolo. Deci inainte de a te urca in caiac, intri, imbracat in costum, in apa, inoti nitel si de abia dupa aia te apuci de caiac. Evident, nu conteaza ca transpiri. De incalzit nu te incalzesti foarte tare, iar daca se intampla, treci de la costum de 5mm la costum de 3 mm, apoi la short de 3mm, apoi la bluza lycra simpla (vara, apa calda).
Costumul trebuie sa stea lipit pe piele, fara pungi de aer (se vor umple cu apa, dar daca sunt mari apa nu mai poate fi incalzita de corp), din mai multe straturi şi cu un strat exterior de cauciuc, tocmai ca sa nu trebuiasca sa iti iei in plus si o pelerina de vant.
Pe post de pelerină suplimentară se poate folosi şi vesta de salvare.

Neoprenul ia-l din o singura piesa, daca iei pantaloni si bluza o sa iti intre apa la greu printre ele si nu mai are efect.
Costumele ude (opuse celor uscate) izoleaza inclusiv prin permiterea patrunderii unei pelicule de apa intre piele si costum, care se incalzeste si ramane acolo. Deci inainte de a te urca in caiac, intri, imbracat in costum, in apa, inoti nitel si de abia dupa aia te apuci de caiac. Evident, nu conteaza ca transpiri. De incalzit nu te incalzesti foarte tare, iar daca se intampla, treci de la costum de 5mm la costum de 3 mm, apoi la short de 3mm, apoi la bluza lycra simpla (vara, apa calda).
Costumul trebuie sa stea lipit pe piele, fara pungi de aer (se vor umple cu apa, dar daca sunt mari apa nu mai poate fi incalzita de corp), din mai multe straturi şi cu un strat exterior de cauciuc, tocmai ca sa nu trebuiasca sa iti iei in plus si o pelerina de vant.

Daca apa e prea rece si/sau e ff frig afara te poti pisha in costumul de neopren, apoi te tavalesti pe iarba sa se imprastie. Am vazut cu ochii mei vreo doi facand asta!! Secretul e sa bei multa apa mai inainte, ca sa ai ce da afara.
Acum lasand gluma la o parte, adio bere in caiac ;-), altfel, vrei nu vrei asta e realitatea, cei mai multi fac pipi in costumele de neopren. Nu Cumparati neoprene la mana a doua!

Cel mai fain e dry suit! Din ala breathable.

Ultima editare:
Daca apa e prea rece si/sau e ff frig afara te poti pisha in costumul de neopren, apoi te tavalesti pe iarba sa se imprastie. Am vazut cu ochii mei vreo doi facand asta!! Secretul e sa bei multa apa mai inainte, ca sa ai ce da afara.
Acum lasand gluma la o parte, adio bere in caiac ;-), altfel, vrei nu vrei asta e realitatea, cei mai multi fac pipi in costumele de neopren. Nu Cumparati neoprene la mana a doua!

Cel mai fain e dry suit! Din ala breathable.
Ooooo....domnul Mihai, ai revenit! Am crezut ca te-ai suparat pe noi. Din nou ai dreptate, eu ma pish din cand in cand, din cauza asta preferam costum din doua piese.Scuza-ma dar ce inseamna dry suit, breathable?

Multumesc Thor, nu ma descurc deloc cu postarile de site-uri astea care apar in albastru. Prea multe linii si liniute, nu am rabdare.Daca ai putea sa-mi descrii pasii as ramane recunoscator.

Pai nici eu nu sunt lebada. Adica nu ma prea pricep. Am dat clic pe adresa pe care ai indicat-o, am primit mesaj ca foaie verde nu gaseste si sa-i trag o cautare. Am copiat textul indicat de tine cu copy si l-am pus pe cautare cu paste. Dupa care mi-a afisat, printre alte adrese si ceeace cautam. Am deschis, m-am uitat, am copiat adresa cu copy si am pus-o cu paste in raspunsul pentru tine.

Pai nici eu nu sunt lebada. Adica nu ma prea pricep. Am dat clic pe adresa pe care ai indicat-o, am primit mesaj ca foaie verde nu gaseste si sa-i trag o cautare. Am copiat textul indicat de tine cu copy si l-am pus pe cautare cu paste. Dupa care mi-a afisat, printre alte adrese si ceeace cautam. Am deschis, m-am uitat, am copiat adresa cu copy si am pus-o cu paste in raspunsul pentru tine.

Nu fi modest, se vede ca esti "ruginit" pe net. Multam' fain!

Intr-un cuvant sunt in "suc propriu".Nasoale combinatiile astea pe "teme de umezeala".Am crezut ca e mai simplu sa nu fac stop cardiac.

Dragilor, incepatori sau neincepatori va povestesc ce mi s-a intamplat saptamana trecuta, la prima iesire pe anul asta cu caiacul pe Lacul Cincis de langa Hunedoara si va rog sa nu faceti ca mine.O zi frumoasa de primavara, dar o apa rece ca gheata. Eu echipat cu un costum supraelastic, pantalon+bluza cu izolatie termica, pe care il folosesc de obicei alergatorii. Vesta de salvare peste bluza(mare noroc!), si eu smecher sa nu ma stropesc la genunchi, ma incalt cu niste cizme pescaresti din cauciuc cu neopren la interior, lungi pina la brau. Toate bune, ma simteam foarte confortabil si fericit pana in momentul in care m-am rasturnat in mijlocul lacului intr-o apa rece ca gheata.Eu am 95kg si cred o conditie fizica buna, dar s-au umplut cu apa cizmele pescaresti si simteam cum ma trag inspre fundul apei cu vesta cu tot. Norocul meu a fost ca cizmele erau foarte largi si probabil si panica m-a facut sa dau din brate incat am iesit din cizme si am sarit in caiac. Bineinteles cizmele s-au scufundat precum Titanicul si eu am scapat cu viata. Va spun sincer frica mare o aveam pentru socul hipotermic, dar vad ca uneori nu luam in calcul aspecte aparent banale. In concluzie, folositi echipament adecvat sezonului si temperaturii apei si folositi echipament care sa nu va puna viata in pericol.Vesta de salvare, indiferent cat sunteti de buni inotatori, uneori va tine pe lumea asta.Noroc bun!

nasol momentul, mai ales cu cizmele, care inteleg ca daca erau stranse pe corp (sau pe picior) n-ar fi fost chiar rele ?
erai singur pe apa ? mai era cineva pe mal ?
inca o problema:
in aer 20 grade = tricou (mai ales daca ai si vesta)
in apa 3-4 grade = neopren gros....
pentru ce conditii te pregatesti ?

Neopren neopren. Sunt un adept al neoprenultui. Am unul trei sferturi subtire 2 -3mm combinatie si usor care merge mereu cu mine prin vacante. Altul tot trei sferturi 3-4mm combinatie cu garnituri si izolatie la cusaturi. Mai am altul intreg de 3 - 4 mm (combinat), si ocheam unul de triatlon destul de confortabil. Le folosesc din plin la windsurf, la snorkeling samd.

Cu toate astea rar imbrac in caiac neoprenul. Deja am inceput sa ies pe apa cu caiacul sit-on-top OK Prowler 13 (mai e ceva gheatza) Costumatia preferats e o pereche de waders din material waterproof breathable (gen goretex) destul de ajustati pe mine. Wadersii stransi bine cu o curea, ca sa nu intre apa in ei in caz de Doamne-fereste apoi o vesta de caiac cu garnituri la inchieieturi(fest), la talie(fest), iar la gat cu garnituri si fermoar, dar ajustata mai putin fest ca altfel ia ameteala :-). Vesta de salvare stil caiac, cu spate scurt, ajustata fest si ea, si gata.
Evident nu se compara cu protectia totala pe care ti-o da un neopren de 5-6 mm si pe deasupra si un dry-suit, cum se imbraca pe aicea baietii care se dau pe whitewater, dar pentru lacuri si dat la peste din sit-on-top e ok...
Imbraca-te pentru conditii. Sunt sigur ca daca te sufoci intr-un neopren gros, in timp ce te plimbi agale, mai bine nu mai iesi cu caiacul.
Mai bine invata ceva tehnica, invata niste bracing, cum sa vaslesti eficient, chestii dinastea.

Cand apa se mai incalzeste imi permit sa ma ridic in picioare in prowler cand ma pish. Ma simt extrem de confortabil in el si e stabil ca o barja la 66 cm latime (nu ca asta ar fi o calitate), dar uneori uit ca sunt in caiac, ma intorc sa umblu in cutia din spate si ma mai dezechilibrez.

Si painjenul, paianjenul ce a patit?

nasol momentul, mai ales cu cizmele, care inteleg ca daca erau stranse pe corp (sau pe picior) n-ar fi fost chiar rele ?
erai singur pe apa ? mai era cineva pe mal ?
inca o problema:
in aer 20 grade = tricou (mai ales daca ai si vesta)
in apa 3-4 grade = neopren gros....
pentru ce conditii te pregatesti ?
Cizmele pescaresti nu ai cum sa le strangi pe picior, ele sunt largi din fabricatie. Au in partea superioara niste curele care se prind de cureaua de la pantaloni pentru a nu aluneca pe picior in jos.Norocul meu a fost ca nu am avut de ce sa le prind fiind in colantii de alergare si pur si simplu au alunecat de pe picior cand s-au umplut cu apa si eu dadeam din aripi sa ies la suprafata.Eu fac pariu ca daca o sa cazi in apa cu asemenea cizme si daca nu ai vesta de salvare, te ineci ,poti sa fii Tarzan. Sa nu mai vorbim de faptul ca poti sa uiti ca urci in caiac. Eu cred ca mai ales incepatorii ca mine nu ar trebui sa iasa in conditii periculoase pana nu prind putina experienta si isi testeaza caiacul in conditii de vara(echipament:in curu' gol cu vesta de salvare).Pe apa eram singur, la cateva sute de metrii de mal, de inotat nu se pune problema, pe timp de vara trec lacul inot, dar echipat necorespunzator in apa de cateva grade nu am avut ocazia sa experimentez. Acum vreo doi ani a murit un baiat ce facea caiac de performanta ,tot pe lacul asta, nici in zi de azi nu l-au gasit scafandrii, se pare ca a facut stop cardiac atunci cand a cazut in apa( apa asta e rece si vara cand sunt 40 grade, m-am scufundat eu si dupa un metru jumate simteam ca ma taie).

Neopren neopren. Sunt un adept al neoprenultui. Am unul trei sferturi subtire 2 -3mm combinatie si usor care merge mereu cu mine prin vacante. Altul tot trei sferturi 3-4mm combinatie cu garnituri si izolatie la cusaturi. Mai am altul intreg de 3 - 4 mm (combinat), si ocheam unul de triatlon destul de confortabil. Le folosesc din plin la windsurf, la snorkeling samd.

Cu toate astea rar imbrac in caiac neoprenul. Deja am inceput sa ies pe apa cu caiacul sit-on-top OK Prowler 13 (mai e ceva gheatza) Costumatia preferats e o pereche de waders din material waterproof breathable (gen goretex) destul de ajustati pe mine. Wadersii stransi bine cu o curea, ca sa nu intre apa in ei in caz de Doamne-fereste apoi o vesta de caiac cu garnituri la inchieieturi(fest), la talie(fest), iar la gat cu garnituri si fermoar, dar ajustata mai putin fest ca altfel ia ameteala :-). Vesta de salvare stil caiac, cu spate scurt, ajustata fest si ea, si gata.
Evident nu se compara cu protectia totala pe care ti-o da un neopren de 5-6 mm si pe deasupra si un dry-suit, cum se imbraca pe aicea baietii care se dau pe whitewater, dar pentru lacuri si dat la peste din sit-on-top e ok...
Imbraca-te pentru conditii. Sunt sigur ca daca te sufoci intr-un neopren gros, in timp ce te plimbi agale, mai bine nu mai iesi cu caiacul.
Mai bine invata ceva tehnica, invata niste bracing, cum sa vaslesti eficient, chestii dinastea.

Cand apa se mai incalzeste imi permit sa ma ridic in picioare in prowler cand ma pish. Ma simt extrem de confortabil in el si e stabil ca o barja la 66 cm latime (nu ca asta ar fi o calitate), dar uneori uit ca sunt in caiac, ma intorc sa umblu in cutia din spate si ma mai dezechilibrez.

Si painjenul, paianjenul ce a patit?

Salut Mihai, paianjenul NEGRU, cred ca e bine-mersi. Cu cateva zile inainte de baitza de inaugurare a inceperii sezonului de caiac, am prins cateva fragmente dintr-o emisiune TV, unde un tip povestea ca de fapt noi oamenii suntem urmasii unor neamuri de extraterestrii, cu numele de "gorilieni", "reptilieni", "serpilieni"...chestii de genul asta. In singuratatea mea pe apa imi veneau tot felul de ganduri, cand deodata apare un "painjilean negru" pe caiacul meu.Tipul de la TV spunea ca neamurile astea de extraterestrii nu se prea agreeaza intre ele si incearca sa se extermine reciproc.Aparitia "painjileanului" a fost probabil pentru mine un semn de agresiune, eu am incercat sa-l extermin iar el a castigat, rasturnandu-ma in apa rece ca gheata. Data viitoare cand o sa ies pe apa o sa ma echipez regulamentar cu armura pe care ai descris-o in articolul de mai sus, si poate sa vina toata flota stelara. Sper ca mersul pe apa de unul singur nu dauneaza grav sanatatii ("mintale").Oricum eu ma simt foarte bine la orizontala apei, imi place sa stau in "boloboc".Mai ramane de rezolvat problema urinatului, poate se gasesc "pampersi cu neopren" [mesaj moderat]

Ultima editare de un moderator:

Back
Sus