Power 1.2 de la Selway 5.5m

Planurile le-am cumparat de la Selway-Fisher, placajul Okoume de 10mm de la Holver din Brasov. Rasina si intaritor de la Polydis din Bucuresti. Am inceput constructia la data de 19 August 2011 cu dorinta de a finaliza barca pana la primavara.
Puteti vizita blogul aici: https://sites.google.com/site/power12wulkie/

Stie cineva care ar fi avantajele rasinii stirenice in loc de epoxy? Am o cunostinta care zice ca imi face rost destul de ieftin.

Mersi mult,
Wulkie

Atașamente

• IMAG0679.jpg
    IMAG0679.jpg
    64.1 KB · Vizualizări: 136
  • IMAG0175.jpg
    IMAG0175.jpg
    48.1 KB · Vizualizări: 146
  • IMAG0771.jpg
    IMAG0771.jpg
    41.7 KB · Vizualizări: 145
  • IMAG0769.jpg
    IMAG0769.jpg
    51.6 KB · Vizualizări: 134
  • IMAG0761.jpg
    IMAG0761.jpg
    31.3 KB · Vizualizări: 149
  • IMAG0751.jpg
    IMAG0751.jpg
    43.3 KB · Vizualizări: 132
  • IMAG0721.jpg
    IMAG0721.jpg
    47.7 KB · Vizualizări: 130
Frumoasa "aleasa",si-mi place si ce vad in pozele tale:) . Cat despre epoxy , eu, cred ca este cel mai indicat pentru lemn ! Spor la treaba si sa ne ti la "curent" cu lucrarile !

Salut Wulkie si repectele mele celor 4 maini dibace.

Sa aveti spor la treaba ... frumoasa constructie.
Inteleg ca a fost nevoie de 2 ani pana sa devina .... "virus"
sau virusul era demult instalat dar latent !?

Asteptam poze cu noi etape din executia "vaporului"

Sa auzim numai de bine.

pentru sfarsitul de saptmana ce tocmai a trecut am planificat sa ramforsez lipiturile cu banda de fibra pe interior. Am subestimat cu mult volumul de munca. Chiar mai mult, nici nu am terminat.

Banda de fibra am luat-o din state prin intermediul unui prieten care calatorea. Presupun ca se gaseste si in Europa. In tara nu am gasit pe nicaieri. Daca stie cineva sa-mi zica si mie, va rog. In orice caz, merita sa iei direct sulul de fibra decat sa te chinui sa tai fasii.
IMAG0197.jpg

Pentru prima data am avut dureri de cap serioase de la vapori. Fiind frig, nu am deschis geamurile. Plus ca am dat drumul la calorifere si n-as fi vrut sa pierd caldura. Cand mi-am dat seama a fost prea tarziu. Cu toata ventilatia, durerea n-a mai trecut...

Atașamente

• IMAG0208.jpg
    IMAG0208.jpg
    22.7 KB · Vizualizări: 111
  • IMAG0210.jpg
    IMAG0210.jpg
    53.1 KB · Vizualizări: 110
  • IMAG0211.jpg
    IMAG0211.jpg
    42.9 KB · Vizualizări: 109
  • IMAG0213.jpg
    IMAG0213.jpg
    28.2 KB · Vizualizări: 111
  • IMAG0216.jpg
    IMAG0216.jpg
    29.6 KB · Vizualizări: 103
Grija la epoxy, poate da alergii nasoale, iritatii de piele, plus intoxicarea in spatii inchise. Daca te ambitionezi in spatii inchise/neventilate (desi nu e deloc recomandat) poata o masca cu filtru activ (vezi la furnizorii de produse de vopsitorie profi)

Benzi gasesti mai greu, intr-o vreme gaseai la Polidys sau la Rompolimer.

Odata cu primavara a inceput activitatea pe santierul naval din Brasov.

Week-endul asta am montat 3 din 4 copastii si piesa de rezistenta din prova (fag). Mai multe fotografii aici.

N-am avut suficiente cleme si a trebuit sa astept sa se usuce rasina pt a lucra la urmatoarea copastie.

2012-03-25%252014.51.38.jpg

2012-03-25%252014.51.58.jpg

2012-03-24-135.jpg

Ultima editare:
Frigul nu ne-a oprit nici week-endul asta, am finalizat copastiile interioare si exterioare si am asezat intrarea in cabina. Placajul l-am fixat in sipci de brad pe o parte si chit epoxi cu rumegush si banda de fibra de sticla pe cealalta parte.

Incepe sa devina grea si am nevoie tot timpul de inca 1-2 persoane sa ma ajute s-o mut de colo colo. Cu setul de roti acum pot sa o manuiesc singur.

2012-03-31-164.jpg

2012-04-01%252011.20.41.jpg

2012-03-31-168.jpg

Ultima editare:
A mai trecut un week-end si barca noastra a mai pus cateva kilograme. Am muncit cu mult spor si cu nelipsitul Baloo. Nu am facut multe lipituri cu epoxi ci mai mult am ciopartzit lemn. Asta ne-a permis sa avansam binisor.

PS: Baloo e foarte bun la X si 0.

2012-04-08%252022.19.28.jpg

2012-04-07%252012.50.46.jpg

2012-04-07%252015.23.09.jpg

2012-04-09%252008.00.39.jpg

2012-04-09%252008.00.50.jpg

Am vazut pe net o barca lipita integral cu lipici de lemn poliuretanic. Avantajele fata de epoxi sunt: usor de folosit, timp de asteptate 3-4 ore si nu e mofturos la temperaturi scazute.
Din cate am citit, rezista bine la apa, chiar si sarata, expandeaza in timpul lipirii si umple spatiile libere, este deosebit de puternic.

Am luat o mostra de la Hornbach cu 9 Ron sa vad cum e. Testul l-a trecut cu brio. Am lipit doua sipci si nici ca le-am mai putut dezlipi. Cateva imbinari la barca le-am facut cu superlipiciul asta si nu arata deloc rau.

Stie cineva de ce nu se foloseste poliuretanicul mai frecvent in constructia de barci?

Adeziv-Bison-Poliuretanic-Monocomponent-75-g-SRA9603_r01067_1328216810.jpg

Sunt diferente, pe scurt epoxy e mai bun, dar pentru unele aplicatii e ok si poliuretan: Epoxy Resin vs. vinylester - polyester resin

Mai pe lung: rasina epoxidica e cea mai buna dintre toate rasinile, dar e cea mai scumpa. Pentru diverse alte aplicatii se pot folosi si alte rasini (poliesterica, vinyliesterica,etc), care sunt mai ieftine dar au si unele dezavantaje fata de epoxy neglijabile pentru jobul respectiv.

O idee general acceptata la constructorii de barci amatori care folosesc lemn (placaj) este ca rasina epoxidica e cea mai buna pentru aceasta aplicatie. Iar pentru acest tip de constructii diferenta de pret intre epoxy si poliuretan este foarte mica - raportata la costul total al barcii - deci nu merita riscul.

Ultima editare:
la soare moare repede poliuretanicul,in cel mai rau caz folosesti adeziv d3 si la rosturi mari cu praf de lemn amestecat,dar traiasca epoxi caci e cel mai bun.

Un week-end tare linistit, perfect pentru meshterit la barca....

Am cam terminat structura de rezistenta pentru banci si pentru patul din cabina.
Complicat cu rasina asta daca mai toata noapte ai 15-17 grade si polimerizarea se intampla asa greu... Dimineata cand vrei cu avant sa te apuci de ceva maretz de dezumflii cand degetul se lipeste de barca. Mai e putin si vine primavara si la Brasov.

probabil generatia viitoare de barcaholici va folosi metode mult mai avansate de activare a rasinii. Cel mai probabil cu ultrasunete sau prin inducerea de tensiune electrica de la o baterie de 9V. Cine stie...

2012-04-22%252016.18.04.jpg

2012-04-22%252016.18.13.jpg

2012-04-22%252016.18.41.jpg

Desi nu's un fan al motoarelor, o barca cu motor, e totusi o barca si e de apreciat mai ales ca e facuta acasa. Dovada ca se poate si de abia astept sa ne dai impresii despre cum se comporta pe apa, mai ales sub forta motorului: tensiuni, torsiuni , cum face fata la valuri etc.

probabil generatia viitoare de barcaholici va folosi metode mult mai avansate de activare a rasinii. Cel mai probabil cu ultrasunete sau prin inducerea de tensiune electrica de la o baterie de 9V. Cine stie...

Cumperi de la dedeman (sau altul) folie de polietilena - se vinde la latime de 6 m, acoperi barca si pui sub ea un radiator cu termostat. Voila :)

Salutare
In curand voi incepe sa fac usile de le bancile exterioare. N-am idee de unde sa incep... ma gandesc la o solutie cu balamale. Nu stiu inca cum voi face totul etans.
Orice sfat e binevenit.

2012-05-20%252017.31.47.jpg

In plan cum e? Mai intai intreaba designerul...

Pentru etansare - cheder.

Pentru inchis/deschis merge clasica balama + incuietoare, dar din inox de calitate, cu suruburi la fel. Sau un sistem de corzi elastice, mai anevoios de deschis/inchis.

planul nu contine detaliile astea, am scris ieri designerului.
Ideea cu chedere e o optiune buna. Ai idee de unde le pot cumpara?

Cumperi de la dedeman (sau altul) folie de polietilena - se vinde la latime de 6 m, acoperi barca si pui sub ea un radiator cu termostat. Voila :)

Zis si facut. Am luat 4m latime si 6m lungime si am acoperit barca. Am bagat aeroterma si am reglat termostatul la 22 grade. Baloo n-a dormit toata noaptea de frica ca ia foc barca :)

Dimineata rasina era intarita suficient cat sa poti continua treaba dar nu indeajuns. Daca apasam cu unghia ramanea urma.
Data viitoate pun 25-28 grade si va zic cum merge.

2012-05-20-253.jpg

Back
Sus