Problemă de clasa a II-a

În cartea ”Caiet de vacanță” pentru clasa a II-a, autori Liliana Ioan, Alexandra Manea și Claudia Matache apărută la Editura Delta Cart Educațional (de la ce o veni ”cart” :):)), 2011, pagina 53, capitolul Matematică distractivă, este următoarea problemă pe care nu am reușit să o rezolv:

”Consideră că tu ești căpitanul unui vapor. Pe vapor sunt 10 marinari și 20 de călători. Câți ani are căpitanul?”

M-am gândit la acest răspuns dar câți copii citesc în clasa a II-a Jules Verne să se gândească la această vârstă.
Pe de altă parte, copiii în clasa a II-a au opt-nouă ani, iar Pilgrim era bric - goeletă, adică corabie, velier, nu vapor.
Probabil acesta este răspunsul corect.

Ultima editare:
Pe la noi, fiind mai departe de mare si vapoare, circula versiunea in care erai sofer de autobus. Si ca sa incurce lucrurile si mai mult, pe traseu erau incluse mai multe statii in care urcau si coborau un numar variabil de calatori... Dar raspunsul e acelasi:)

În cartea ”Caiet de vacanță” pentru clasa a II-a, autori Liliana Ioan, Alexandra Manea și Claudia Matache apărută la Editura Delta Cart Educațional (de la ce o veni ”cart” :):)), 2011, pagina 53, capitolul Matematică distractivă, este următoarea problemă pe care nu am reușit să o rezolv:

”Consideră că tu ești căpitanul unui vapor. Pe vapor sunt 10 marinari și 20 de călători. Câți ani are căpitanul?”

Eu cred ca in aceasta carte cu probleme pentru copii de la varsta clasei a doua, oamenii maturi din colectivul de autori au comis ori o eroare, ori s-a strecurat o greseala de tipar ( generatoare de haz). Suspectez ca e posibil ca individul de cart responsabil cu corectura, sa fi fost baut si plecat in primul port, dupa femei.

Eu cred ca in aceasta carte cu probleme pentru copii de la varsta clasei a doua, oamenii maturi din colectivul de autori au comis ori o eroare, ori s-a strecurat o greseala de tipar ( generatoare de haz). Suspectez ca e posibil ca individul de cart responsabil cu corectura, sa fi fost baut si plecat in primul port, dupa femei.

Eu cred ca autorii sunt niste profesionisti care au gasit o modalitate subtila de a atrage atentia ca de cele mai multe ori, citirea cu atentie a problemei este cheia spre descoperirea raspunsului sau ca, nu poti obtine raspunsul daca nu citesti cu atentie problema.

Clasica :skip:

Hmm ... daca mi s-ar fi dat mie intrebarea, as fi stiut exact raspunsul :D Asa la lipan nu stiu, ca nu si-a completat profilul :D

Pai e problema din caietul de vacanta pentru clasa a II-a, nu-i asa? Se poate reformula: cati ani are un elev din clasa a II-a? Usor variabil, dar totusi ...

Luat de valul logicii, un parinte zelos ar putea raspunde ... 39! Ceea ce ar fi un raspuns corect, dar care ar da de gol cine a rezolvat de fapt problema :D

se vede ca sunteti putin stresati....:):):)

stiu problema si m-am enervat putin spunand varsta mea, raspuns corect dar fara sa-mi dau seama de logica problemei

asta e o dovada ca nu putem sa nu ne complicam singuri viata care dealtfel ar fi mai usoara daca am avea "mintea odihnita"....:o

Asta nu e problema de matematica, ci un fel de ghicitoare anapoda.

Am tot vazut probleme cu texte idioate, la copii de clasa a II-a pana pe la clasa a VI-a... Initiatorii lor niste cretini. Cum sa dezvolti gandirea unor copii, cand exprimarile din textele respective nu au legatura cu logica si nici nu sunt clar exprimate in limba romana. Astia nu sunt profesori care inventeaza asa ceva...

Fiindca copilul raspunde la problema si dupa aia profesorul nu poate corecta, decat daca are stie CNP-ul copilului. Astia nu-s profesori. Creaza mai multa confuzie decat claritate si dezvoltarea rationamentului unui copil. Abia dupa ce creezi un rationament minim matematic unui copil, poti veni cu probleme ce tin de subtilitatea limbajului.

Sa vedeti probleme anapoda la copii de clasa a III-a, care trebuie sa le rezolve la "ghici", fiindca ei nu stiu sa puna in ecuatie. Mai bine i-ar invata ecuatii. "Ghiceala" asta le da gandirea peste cap, ii confuzioneaza complet. Am rezolvat cateva probleme de genul asta, utilizand ecuatii, sau metode grafice, care iti permit sa gasesti o un rationament matematic la problemele respective. Astia chiar isi bat joc de copii... ii pun sa le rezolve fara sa le dea si instrumentele necesare.

Daca luati o carte de matematica de prin anii '50 - '60 sa vedeti ce frumos si cat de clar sunt exprimate problemele si cu cata claritate este aratata demonstratia lor. Oare acuma de ce isi bat joc de copii cu tot felul de scorneli si teorii (gen teoria multimilor, etc) Ce frumos ar fi sa le explici copiilor ecuatiile, daca tot le dai asa de mici probleme complexe si sa ii invete inclusiv metode grafice, geometrice de rezolvare. In general creierul uman pricepe mult mai rapid si usor scheme logice, desene, grafice, decat cifre si calcule algebrice seci. (asta e si motivul pentru care copiii intai deseneaza si mai apoi trec la scris si lucruri complicate - respectiv reprezentarile grafice sunt mai simplu de inteles decat descrierile povesticoase)

cred ca din pacate initiatorii nu sunt cretini, se prefac ca ar fi....adica sunt tot profesori dar totul sta acum in comert: adica fiecare scoala cu manualul ei din care bineinteles nu intelegi nimic,pentru ca ei nu vor sa intelegi ! trebuie sa te declari invins si sa duci singur copilul de a 3-a sau a 6-a la .... da, ai ghicit, la meditatii Domn'le. Adica sa nu ne intereseze, copii sunt prosti si trebuie meditati....asta e....
la matematica rationementul e urmatorul: cat fac 1 + 1 ? vezi ca nu stii, esti demodat ! 1 + 1 nu fac cat 1+ 2 nici cat 0 + 3, incepi sa intelegi ? nu ca esti depasit, nu se pune un chibrit si inca unul si numeri, nu , aici trebuie logica tata nu ce faci tu....

unde e Gheba de alta data, sa mai faci vre-o 20 de probleme....

Domnu' Zaad... vrajeala asta politica e de o MARE jena. Dupa 21 de ani de reforma in invatamant, ai vazut ce a anuntat ministerul educatiei: au stabilit ca e nevoie de invatamant obligatoriu de 10 clase.

Astia n-au nici un miligram de rusine. Pai exact asa era pe vremea lui Ceausescu... La ce a fost nevoie de toata prosteala cu reforma si experimentele facute an de an cu atatea generatii de copii, cu tot felul de variante de BAC...

Jegosii astia ar trebui expulzati din Romania si sa le fie confiscate averile. (nu cum s-a ajuns acuma ca pleaca romanii sa lucreze afara scarbiti de politica vanzatorilor de tara care au ruinat poporul roman, care ne-au dat sclavi la straini si in propria tara si afara)

A naibii treaba. Toata industria romaneasca era falimentara, iar romanii prosti administratori/manageri. Numai dupa ce pun strainii mana pe diverse firme, brusc devin super profitabile. Dar... culmea, pe vremea lui Ceausescu, cu industria asta si cu administratori romani - s-a achitat TOATA DATORIA EXTERNA A TARII

Propaganda comunista era nimica toata fata de ce minciuni si povesti ne sunt indrugate - cu efecte criminale la adresa tarii ai a poporului roman, care au ajuns "asistati sociali" in propria tara...

Back
Sus