Asa, mai departe:
Autonomia [=numarul de zile fara realimentare] unei barci e data de volumul de apa folosit zilnic si mincare. Energia electrica nu intra aici, este un lux.
Cu apa este simplu: 3 litri/zi/persoana. Un tank [care nu este spart,
vezi postul asta] care tine 100 l ajunge 10+ zile/3 persoane.
Cu mincarea: o lada frigorifica cu doua sticle de 3 litri de apa inghetate [aici vine si apa de rezerva: 6 l] va pastra rece ca in frigider, adica la 4-6 grade cam 4-5 zile. Totusi, se impune o tehnica si o disciplina de utilizare. Despre asta vreau sa scriu aici, bazat pe experienta mea.
1. Apa inghetata, cit mai rece: -38ºC dintr-un deep freezer e ideala. Oricum, eu n-am asa ceva, folosesc apa inghetata la -20ºC cit da congelatorul meu.
2. Alimentele congelate inainte [mici, fripturi etc], vor tine cam 48 ore inca inghetate. Asta face 4 mese. Restul de alimente care nu se tin inghetate: unt, sarmale, dips, lapte, vegetale etc se tin la rece, adica in frigider inainte de stocare in lada frigorifica.
Technica de stocare este: sticlele cu apa inghetate [noi avem niste sticle oarecum patrate in profil care se potrivesc perfect] jos si lateral, mincarea inghetata intre ele, mincarea neinghetata deasupra. Totul cu 1 minut inainte de a pleca de acasa. Lada este pusa pe barca intr-un loc unde nu ajunge soarele. In lada asta nu pun berea, sucul si alte racoritoare.
De ce trebuie sticle cu apa inghetata? Pentru ca apa care se dezgeata are aproximativ 0 grade, adica mult mai cald decit -20 cu care am plecat initial. Cu sticlele astea incerc sa controlez cantitatea de apa la ~0ºC care intra in contact cu gheata. Problema cu sticlele e ca se mai sparg. In cazul acesta apa trebui scoasa zilnic din lada frigorifica.
De ce nu pun berea si racoritoarele in aceeasi lada? Pentru ca de fiecare data cind ridic capacul caldura intra inautru, incalzind continutul, iar berea se consuma des. Prin urmare, o alta lada pentru tipul acesta de lichide care fac viata interesanta.
Ca sa rezum: o lada bine stocata cu gheata va ajunge un weekend fara sa consume energie electrica. Pune gheata intr-un recipient, alimentele gata reci (adica nu incerca sa le racesti in lada frigorifica) si umbla acolo cit mai rar.
Am vazut lazi facute proprietari de barca care tin rece 7 zile.
S-a terminat gheata, ce ne facem?
Exista viata dincolo de cele 3-4 zile cu mincare rece si perisabila. Cartofi, orez, paste, faina, conserve. Vegetale care tin bine sint morcovi, ceapa, varza, usturoi. Ouale sint bune cam 2 saptamini, iar daca le dai cu ceara chiar mai mult. In principiu, alimentele pe care le iei de pe raft din supermaket vor tine pe barca mult si bine. Invata sa faci piine la tigaie. Daca vrei carne proaspata, ultima data cind am verificat mai era peste in balta.