Va salut dragi colegi,ar cam fi timpul ca barca mea sa fie reparata,zis și făcut,am început prin a o slefui și cu toate ca am citit destul de mult despre ce presupune acest obiectiv sunt totuși detalii pentru care doresc sa va cer ajutorul.
Am slefuit cum spuneam pana, și în stratul gelcoat ului original,acum când va fi momentul, nu știu ce fel de fibra sa folosesc,de ce grosime,după reparatii merge un primer după care o vopsea sau alt gelcoat as prefera de la emex ambele,este ok?
Am sa atașez câteva imagini pentru referință.
Va mulțumesc anticipat tuturor pentru amabilitate și timpul acordat.
Bună. Scuze de răspuns întârziat, dar am justificare bună: am fost pe ape

Cât se vede din poze, sunt de făcut reparații punctuale, unde stratul de fibră de sticlă are unele segregări cauzate de neimpregnarea omogenă din fabricație. Par zone mici și puțin adânci, care nu intră în densitatea corpului bărcii.
În cazul acesta se folosește chit epoxidic de reparații, aplicarea este ușoară, face priză foarte bună, umple perfect acele segregări și necesită o manoperă ușoară.
Straturi de fibră de sticlă se pun acolo unde ai de făcut reparații structurale însemnate, ceea ce nu pare din imagini.
Cum s-ar spune, dracul nu este atât de negru în acest caz. Într-o săptămână ai rezolvat totul, o dai și la apă

Despre gelcoat aplicat pe suprafața bărcii, am unele dubii. Gelcoatul este mult mai pretențios la aplicare, se prepară cantități mici pentru că gelifiază repede, apoi după aplicare rămâne o suprafață neregulată tip ”coajă de porticală”. Neplăcut.
În realitate nu vei aplica un gelcoat, fiindcă acela se poate da numai în matriță (solidifică anaerob). Vei putea da numai un topcoat, adică un gelcoat în care se pune o concentrație de stiren parafină (care după aplicare formează un strat gras la suprafață, să poată solidifica gelcoat-ul).
După solidificare ești nevoit să ștergi stirenul, din nou o operațiune cronofagă și care implică ceva costuri.
Rezultatul va fi ”coaja de portocală” nedorită. Adică multă muncă, costuri mari, rezultate submediocre. Dacă spun zicala ”tot pățitul e învățat”, vei înțelege la ce mă refer

De preferat o vopsea epoxidică sau poliesterică. Acestea se pot da la pistol (pentru gelcoat nu ai pistol și presiune, sunt lucruri dedicate) și va lăsa o suprafață perfectă.
Alegerea între poliesterică și epoxidică o vei face singur, aici nu am experiențe personale și unde nu am testat, nu dau sfaturi

Dar din discuțiile de forum am înțeles de la un profesionist dintre noi, că foarte bine s-a împăcat cu poliesterica.