Recorduri

Banque Populaire

Unul dintre primele trei cele mai mari trimarane din lume, Banque Populaire a schimbat acum codul de start din orange in verde ceea ce inseamna ca e gata in 24 de ore sa ia startul pentru Trofeul Jules Verne, cel mai rapid inconjur al lumii pe ruta celor capuri. Bonne chance!

PS. Corectie: BP este cel mai mare trimaran cu vele din lume cu 40m lungime, vin apoi BMWOracle cu 34 si Sodeb'o cu 32. Inaltimea e de "doar" 47 m fata de BMWO cu 68m!
 
Ultima editare:
s-a rezolvat. au revenit l cod rosu, vremea sta contra.
jusqu’à hier matin, la fenêtre était conforme aux attentes du Team. Reste que ces 12 dernières heures, la situation s’est détériorée. Particulièrement menaçant avec des vents moyens de 40 nœuds (72 Km/h) imposant une navigation pratiquement face au vent dans une mer très formée, le phénomène attendant l'équipage dans deux jours au passage de Madère représentait d'heure en heure une difficulté majeure. Ce matin, devant la dégradation inexorable des conditions, Pascal Bidégorry, Marcel van Triest, Jérémie Beyou et l’ensemble du Team n’ont pas d’autre choix que d'attendre une autre opportunité de départ.
dupa recitalul BMWOracle normal ca lumea sailingului s-a schimbat pe ici pe colo prin punctele esentiale.
 
Conferinta de presa in zece minute aici cu cei de la Groupama 3 care au spulberat aseara recordul pt Trofeul Joules Verne: 48 de zile 7 ore si 44 min.
 
How about this one, Skipper?

Ce sa zic, bravo dar sa fie la ei!
Intai ca "barca???" nu-mi place cum arata. E in aviatie o vorba: daca avionul e frumos, atunci si zboara frumos. Din ce-am vazut se aplica si la barci, n-am vazut barca urata sa navige frumos. Asa si monstruletul asta: au avut noroc ca atunci cand s-a rupt n-a patit nimeni nimic.
In al doilea rand e recordul in sine: viteza pe mila sau pe 500metri! Astia sant in competitie cu si mereu iau bataie de la niste baieti pletosi care cu o scandura cu vela trec binisor de 50 nd pe un canal in Franta. Si stii cum se spune despre rat race, chiar daca esti primul, tot in rat esti. Plus ca acum in sportul asta vin tare si niste alti baieti tot cu o scandura dar fara vele ci cu o carpa desupra capului! Uau! Cele mai multe recorduri nationale de viteza la WSSRC sant detinute de parasailori, cum ai putea sa-i bati pe astia!
In al treilea rand ca intre iepuroi si testoasa, aleg reptila! Nu mi se potriveste, eu n-am fost vitezist niciodata, sant camiloi, ma dumiresc greu! De aia nici nu ma bag la regate, ca se termina tot pana apuc eu sa-mi beau cafeaua! Stati, bai, fratilor, ce-atata graba!
In al patrulea rand imi plac mai mult cei care reusesc sa tina 40 noduri o zi si o noapte si inca o zi decat cei care incearca sa tina 50 nd 5 minute. E un exemplu de maiestrie tehnica, sportiva, de enduranta, de noroc care nu conteneste sa ma uimeasca si sa ma incante de fiecare data cand ii umaresc! Sa treci Atlanticul cu vele in trei zile pe ortodroma, ce poate fi mai mult in sportul cu barca? Sau in circumtera sa vii ultimele 1500 de mile din Azore in Franta pe o dreapta perfecta? Sau sa treci Indianul de sud in 8 zile si la travers Kerguelen sa te bucuri de o paine inca proaspata, asta record! BMW_Oracle avea sute de senzori care colectau starea barcii in fiecare sutime de secunda, doar doar nu s-o rupe; astia au facut 28.000 mile si au venit cu barca intreaga, moralul hiper si recordul taiat cu doua zile! Chapeau!
 
Da, sunt de'acord cu tot ce zici tu, nici eu nu sunt asa prins de recorduri mai mult ca o statistica si mai ales daca nu au elementul de long distance integrat, pentru ca acolo este testul final, dar pe baietii astia ii vad cateodata din balcon de la mine si chiar ieri am fost acolo la Pelican Point sa vad portiunea aia unde isi fac ei vant, si nu pot sa spun ca nu am o admiratie pentru tenacitatea lor de a atinge viteze peste 50 de nozi.
In final eu nu compar unii cu altii, ci vad procesul de a realiza un vis interesant. Chiar daca insecta aia e urata, sunt sigur ca v-a ajuta la progresul general si sa nu te sperii daca in AC o sa vezi asa creaturi in viitor. Conceptul a fost lucrat timp de 37 de ani de catre un batran englez (Bernard Smith) care a fost nascut in 1910!
Moralul e ca poti sa mergi multumit in Volvo-ul tau si in acelasi timp sa ai o admiratie si pentru un Bugatti Veyron numai pentru simplul fapt ca e "posibil."
 
Neindoielnic, si eu am o admiratie maxima pentru baietii aia cum isi pun ei pielea la saramura in caşcarabeta aia! Imi place o vorba a lui Otto Lilienthal care li se aplica: vom zbura si vom cadea si vom zbura si vom cadea pana cand vom zbura si nu vom mai cadea. Asa si ei: tot incearca varii technology demonstrators pana cand gasesc un design bun pe care apoi il preia toata lumea. Nu-mi vine in minte acum exemplu mai bun decat roll-focul inventat de Tabarly tot pentru curse.

Ca o sa vedem asemenea masinarii in AC, se poate dar nu prea curand. A recunoscut si nenea Larry saptamana asta intr-un interviu f interesant ca ce s-a intamplat anul asta a fost gresit si nu se va mai repeta. Va face in asa fel incat sa poata participa cat mai multe sindicate, cu bugete "normale" de 5-6 mil $. Toata lumea curselor pare preocupata de minim doua aspecte presante: cum sa reduca bugetele echipeleor ( a se vedea si noua clasa Eco de la Velux 5 Oceans) si cum sa le faca mai atractive pentru marele public (12 camere de filmat pe fiecare barca de la Volvo OR).
N-o sa faca din AC one class boat dar nici matahale ca anul asta n-o sa mai vedem prea curand. Tinta lui Ellison vir fi si pustii de 15 ani, trebuie atrasi la sportul asta. Sud-africanii au anuntat ca se baga, la fel si suedezii.
Iar eu o sa ma bucur ca o sa vad Shosholoza din nou in action!
 
Cum sa te astepti la altceva? Cu o mica intrerupere de citeva decenii (1965-1987) cind regulamentul a fost modificat si s-a creat clasa 12m, yachturi mai mici si mai ieftine, AC a ramas acleasi sport al celor extrem de bogati. De data acxeasta insa nu a celor nascuti in privilegiu ci al corporatiilor de unde si tranzitia de la “binefacatori” la investitori si copierea sablonului sporturilor profesioniste aducatoare de profit. De mentionat ca tehnologia a jucat rolul principal de fiecare data cind trofeul a trecut in miinile unui alt club. Avansul de 3 ani al BMW Oracle in designul de wingsail defineste conditiile de faiplay in AC34.
PPS Si parca asa ceva s-a mai vazut acum vreo suta de ani!
Cit despre monococi in AC, sint la fel de defuncte ca insasi schoonerul care a dat numele trofeului. Si este normal. Isi poate imagina cineva ca la Wimbledon vor fi reinstaurate rachetele de lemn (cu toata dragostea pentru traditie a Englezilor)?
 
... Avansul de 3 ani al BMW Oracle in designul de wingsail defineste conditiile de faiplay in AC34.

Va fi one-class si toate "barcile" vor fi construite de o singura firma din Noua Zeelanda. Deci nu va mai fi un concurs de tehnologii ci doar de indemanare. Ca era cam nevoie!
 
Va fi one-class si toate "barcile" vor fi construite de o singura firma din Noua Zeelanda. Deci nu va mai fi un concurs de tehnologii ci doar de indemanare. Ca era cam nevoie!
De acord. Mult mai aproape de fairplay decit in cursa precedenta. Totusi, intrebarea jurnalistului din Valencia putin dupa 01:04:32 si raspunsul aiurit al lui Russell ma fac sa cred ca pastreaza banditii de pe-aici citiva asi in mineca. Mai vedem pina in 2013.
 
Va fi one-class si toate "barcile" vor fi construite de o singura firma din Noua Zeelanda. Deci nu va mai fi un concurs de tehnologii ci doar de indemanare. Ca era cam nevoie!
uite o lectura interesanta, din pacate in engleza, despre "The Deed of Gift" si regulamentul original. este clara ideea, nava trebuie sa fie conceputa si construita de Tara (nu natiunea) care doreste titlul si trebuie sa navige pina la locul competitiei. dar cum banii n-au miroos, se pare ca totul a deviat pentru "binele comun" ...
o fi bine, o fi rau ... habar n-am si nici nu-mi pasa.
Regula Nationalitatii: http://www.bymnews.com/may/no-nationality-rules.html
Sindicatul (brrrrr...): http://www.bymnews.com/may/the-syndicate.html
Motivele: http://www.bymnews.com/may/the-motives.html
 
De acord. Mult mai aproape de fairplay decit in cursa precedenta. Totusi, intrebarea jurnalistului din Valencia putin dupa 01:04:32 si raspunsul aiurit al lui Russell ma fac sa cred ca pastreaza banditii de pe-aici citiva asi in mineca. Mai vedem pina in 2013.

Toata conferinta de presa si prezentarea noilor barci a fost lamentabila, a vuit netul pe tema asta si mai ales cum de s-a putut intampla asa amatorism la sa o casa mare oboisnuita sa faca totul a la grande.

uite o lectura interesanta, din pacate in engleza, despre "The Deed of Gift" si regulamentul original. este clara ideea, nava trebuie sa fie conceputa si construita de Tara (nu natiunea) care doreste titlul si trebuie sa navige pina la locul competitiei. dar cum banii n-au miroos, se pare ca totul a deviat pentru "binele comun" ...
o fi bine, o fi rau ... habar n-am si nici nu-mi pasa...[/url]

Nici la ultima editie nu s-a respectat: USA a venit cu cargoul iar elvetienii cu camionul si prin aer ca e mai greu cu navigatia prin Alpi.
Bertarelli a avut probleme si cu fabricatia barcii integral in Elvetia, s-a cam poticnit la velele turnate.
 
Ieri s-a batut recordul lumii la viteza cu vele, un kitesurfer a intrecut trimaranul L'Hidroptere cu peste 3 noduri si a reusit sa treaca si stacheta celor 100km/h. Ca sa stim o treaba!
Noul record de viteza pe 500m e de: 54,10 noduri (100,19 km/h).
Asteptam cu interes replicile!
 

Back
Sus