Review de carte - Porturi Dunarene

Smokey

Mic barcaholic
Ce parere aveti de cartea asta:

http://www.rna.ro/index/Carte.html

carte.jpg


PORTURILE DUNĂRENE, MARITIME ŞI DE PE CĂILE NAVIGABILE INTERIOARE ÎN SECTORUL ROMÂNESC

Vă informăm că sub tutela Autorităţii Navale Române a fost editată publicaţia "Porturile Dunărene, Maritime şi de pe căile navigabile interioare în Sectorul Românesc" împreună cu o culegere de hărţi "Rutiera Dunării-Litoralul Mării Negre şi căile navigabile interioare în Sectorul Românesc".

* Preţul publicaţiei complete este de 105 lei/buc.
* Publicaţia poate fi cumpărată de la Serv. Admin. Aproviz. PSI-PM al ANR.
 
Parerea mea e ca e inutila pentru barcagii. Cel mai bine e cum spunea Romeo, sa faca cineva o tura cu barca pe portiunea romaneasca a Dunarii, si sa compileze informatiile importante spre folosinta barcagiilor, ca nu ne folosesc informatiile despre porturile comerciale. Eu prefer oricand sa ma leg la stuf in Delta decat sa platesc debarcaderul pe undeva.
 
Barcagii sunt si ei de mai multe categorii ...
Unii se simt confortabil pe barci mai mari , care au nevoie de curent electric , apa , combustibil , asistenta tehnica , etc , lucruri pe care le pot gasi doar in porturi.

Deasemenea strainii care navigheaza pe Dunare s-ar bucura sa aiba o harta cu toate detaliile bine lamurite si cu descrierea porturilor in care ar putea acosta , cu hoteluri , statii de politie , restaurante si alte chestii normale ...

Iar in porturile dunarene nu prea se plateste ...de obicei sunt cheuri prea slab amenajate ( inca ) , unde poti gasi , insa , ceva sprijin si o minima legatura cu lumea civilizata . Atunci cand navighezi cu familia ,cu copii , e important sa ai informatii si solutii pentru orice , pentru a le face calatoria cat mai confortabila si mai lipsita de riscuri.

De aceea felicit autorii acestei lucrari pentru munca lor si sunt convins ca orice croaziera pe Dunare va fi mai placuta avand aceasta carte la bord. Este evident ca lucrarea nu rezolva , prin ea insasi , problemele Dunarii , dar macar este un sprijin , ceea ce-i mare lucru !

Si am vazut muuulti barcagii occidentali care ar fi calatorit spre noi , spre gurile Dunarii cu multa placere , insa lipsa de resurse si informatii i-a cam speriat ...
 
Si am vazut muuulti barcagii occidentali care ar fi calatorit spre noi , spre gurile Dunarii cu multa placere , insa lipsa de resurse si informatii i-a cam speriat ...

Da, si mai ales ciorile de la Cernavoda sau Harsova :p. Mai bine ramane Dunarea asa cum este, ca daca se face un ponton cat de rapanos, imediat sar peste tot scorurile ca la mare, de nu se mai apropie nici strainii. Ca exemplu, vezi cele 3 amenajari din Galati, yacht club Monaco :D, Spat, sau Dima-ycrr, la ultima scorul fiind de 250 euro/luna fara TVA, de nu se apropie decat baronii locali. Cinste Brailei, care are preturi accesibile pentru toata lumea, si barcile sunt pazite ca la armata. La Braila intr-adevar DAI EXACT CAT FACE, nu esti jecmanit ca la mare sau Galati. Bravo Braila, RUSINE GALATI, CONSTANTA SI MANGALIA!
 
Lucrarea asta este destinata navelor mari, nu iahturilor, indiferent de marime.
Marele necaz este lipsa oricarei infrastructuri destinata ambarcatiunilor de agrement pe malul romanesc, si nici un fel de lucrare nu poate arata ce nu exista.
Partea cea mai utila este a doua in care cei care au probleme cu pescajul pot gasi pozitia exacta a senalului si a balizelor.

Dupa ce am cumparat-o cred ca nu-si merita banii -150RON- pt iahtsmanul obisnuit, care oricum naviga pe fluviu doar la vedere si se opreste oriunde are ocazia: la un ponton de pensiune, legat de un BM sau de o macara (ca mine in 2007 cand m-a prins ceata pe Canalul Sulina), sau o baga lipoveneste cu prova in mal. Daca ai pescaj maritim, in jur de 2m, nu ai ce cauta pe fluviu decat pe mijlocul senalului dar si acolo poti avea surprize: vara sant praguri la care apa scade sub 15dm si se da aviz de navigatie sa se treaca doar cu barjele incarcate la jumatate.
De 150 RON mai bine iti iei un butoi cu motorina de la primul BM intalnit!
 
Găsiţi în Yacht Magazin, numerele 37-39 informaţii despre navigaţia de plăcere pe Dunăre, inclusiv descrieri ale porturilor şi facilităţilor (in)existente. Aşa cum spuneau şi ceilalţi mai devreme, porturile româneşti de la Dunăre nu au deloc sau aproape deloc dotări pentru iahturi. Sectorul românesc al bătrânului fluviu se dovedeşte pentru iahtmeni un soi de vest sălbatic care împreună cu pagubele la calea navigabilă ivite la Belgrad în urma bombardamentelor americane din timpul războiului de acum câţiva ani, ţin la distanţă navigatorii vest-europeni.
 
De 150 RON mai bine iti iei un butoi cu motorina de la primul BM intalnit!

Sau chiar mai ieftin, depinde cat de insetati sunt marinarii :). De acord cu utilitatea prezentarii senalului si balizajului. Pana la urma, tot experienta unui barcagiu care parcurge traseul e cea mai importanta vizavi de porturi, obiective, debarcadere... De exemplu, la Isaccea e un ponton liber la ferma lui Maereanu, folosibil la nevoie, sau un loc excelent de popas pentru deltoizi e la nea Nicu pontonieru' de la Mahmudia, unde puteti manca un somotel excelent, plus atatea alte locuri, ca la partidul GVU :).
 

Back
Sus