Daca au tras de aproape pe mare calma 200 focuri nu vad de ce n-au nimerit. Pe mare calma chiar si la viteza maxima a vedetei tot trebuia sa bage macar jumatate din gloante in pescador.
Munitia standard de razboi de 14,5 e de trei feluri:
1. camasa integrala, miez de tungsten, varf incendiar (penetrant)
2. camasa integrala, miez de otel, cavitate trasor, varf incendiar (trasor)
3. camasa integrala, miez exploziv, varf incendiar (exploziv incendiar)
Banda normala de armata are cartuse penetrante si tot al 3-lea sau al 5-elea sau al 10-lea cartus este trasor (dupa calibru, cadenta, uzante, etc.). Cartuse exploziv incendiare nu se incarca decat la comanda speciala.
Salvele de avertisment se trag si cu munitie de maneva, probabil din motive de economie. Vezi
http://www.politiadefrontiera.ro revista Frontera, nr.1/2009, pag.9, articol despre arestarea unui pescador turcesc folosind armamentul din dotare.
Singura explicatie posibila este ca au tras in bordajul pupa, deasupra motorului. Singurele motoare capabile sa supravietuiasca in functiune cu gauri in cilindri de care am auzit eu sunt motoarele in stea racite cu aer, care sunt destul de insensibile la treaba asta. Dar din cate stiu asemenea motoare au montat numai rusii pe ceva clasa de nave militare, in rest nu au fost folosite decat la avioane.