Sail charter in Romania?

Ca unul care cauta orice ocazie de a iesi cu barca pe mare, neavand barca proprie, ma gandeam zilele trecute la motivele pentru care nu exista si la noi un serviciu sanatos de boat chartering asa cum exista in arhicunoscutele Grecia si Croatia.

Primul motiv care mi-a venit in minte (si aparent cel mai evident) este ca noi nu avem acele insule si locatii costiere care fac deliciul plimbaretilor si fotografilor. Ne lipseste si acea minunata culoare a apei care te face sa uiti de griji si iti acapareaza mintea si sufletul.
Si totusi... E adevarat, nu avem munti care sa se pravaleasca in mare, dar avem zeci de kilometri de plaje si o ditamai delta. Iar pentru cei care vor sa vada neaparat stanca si mare, coasta bulgara e la mai putin de o zi de navigare relaxata in lungul coastei. Prin urmare refuz sa cred ca un impatimit al sailingului s-ar plictisi aflandu-se pe barca si navigand in sus si-n jos pe coasta romaneasca.

Nu vreau sa vorbesc aici despre infrastructura precara, costurile zice-se nejustificat de mari (nu am suficienta experienta pentru a ma pronunta) si in general lipsa de preocupare pentru astfel de activitati. (As avea multe de comentat despre lipsa de preocupare, dar mi-e teama ca as deveni prea acid si nu asta este spiritul discutiei.)
Toate astea se pot imbunatati in conditiile in care ar apare un interes pe scara larga pentru navigatia de agrement pe Marea Neagra. Presupun ca daca am vedea peste tot de-a lungul coastei o multime de barci de toate marimile, aceasta activitate ar deveni din ce in ce mai populara si lucrurile ar incepe sa se miste.

E o imagine la care va propun sa ne gandim cu totii pentru ca intr-o buna zi sa ne putem capata locul intre tarile cu iesire la mare si din acest punct de vedere.

Si va mai adresez o intrebare legata de titlul topicului: ati fi interesati sa inchiriati un yacht in Romania, mai aproape de casa? Eu unul stiu ca da.

Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi pana aici si vant bun tuturor!
 
Si va mai adresez o intrebare legata de titlul topicului: ati fi interesati sa inchiriati un yacht in Romania, mai aproape de casa? Eu unul stiu ca da.

Dar sunt veliere de inchiriat, la Marea Neagra, in Romania: cca. 100 euro / zi / persoana. Sa apuce toata lumea. O vizita in port, la Tomis, Eforie sau Mangalia (Callatis ca sa fim in ton) lamureste lucrurile.
Iahtingul este un sport "regal", exclusivist in Romania. Este cu blazon, cu YACHT si cu vele pe deasupra... nu-i panzarul lui Stefan cel Mare... sau sport national.
 
De acord, se gasesc barci de inchiriat cu ziua, dar e vorba de plimbari in cel mai simplu sens al cuvantului, ceva de genul "hai sa vedem cum se vede malul din larg". Eu ma refeream la inchiriat pe o saptamana de exemplu, caz in care echipajul ar sta la bord si ar face un traseu mai complex.
Tind sa fiu oarecum de acord ca iachtingul este inca un sport exclusivist la noi. Propunerea mea vine taman in sprijinul ideii de a banaliza aceasta activitate, de a elibera dorinta de mare, aer, soare si spatiu nemarginit. Deocamdata nu toata lumea isi permite o barca serioasa, dar sunt convins ca un grup de 4-8 persoane si-ar permite sa inchirieze una timp de o saptamana. Deocamdata toti dau fuga la croati sau la greci, dar eu sper ca va veni ziua cand romanii vor fi dornici sa iasa in mare cu una din multele barci puse la dispozitie de firmele de chartering locale.
 
buna,
o activitate de charter implica o piata de charter, yachtingul si in special intretinera unei ambarcatiuni implica costuri mari, daca nu ai clienti care sa-ti acopere cel putin sezonul esti terminat.
la noi gasesti numai amatori cu vorba,
eu am postat o oferta de expeditie Istambul- Constanta, pe yachtul meu Lindor un sloop deb 37', si pana acum nu am gasit participanti sau cel putin persoane interesate
 
in expeditia dumneavoastra cine este yachtmaster , sau skiper , eu personal nu am decit C -ul , deci facem cabotaj sau traversada
 
eu sunt skiper, vin cu yahtul din Mytilini / Grecia, am fost cu familia, dar acum am ramas in Istambul pentru intretinerea operei vii, sunt in Atakoy Marina, sunt profesionist comandant de cursa lunga, am brevet Master Unlimited si GOC si putem merge pe oriunde dorim,
yahtul e dotat cu doua sisteme ECDIS, AIS, sonda ultrason, internet, EPIRB, SART, etc
 
Nu stiu cum e cu charter -ul, dar va povestesc putin, daca imi permiteti, cum e cu barcile pe Siutghiol. Chiar daca pare ca ma bag aiurea in seama, sa stiti ca asta e problema cea mai mare a yachtingului in Romania. Pentru ca nu se poate dezvolta piata fara o baza formata din mii de proprietari de barci mici care sa iasa cit mai mult pe apa si in conditii cit mai bune.
La sfirsitul lui martie l -am sunat pe Dl. Clipa, proprietarul de la Pinguin, sa vad care mai e treaba si sa duc barca la ghiol. Dl. Clipa imi spune ca e foarte aglomerat, ca nu prea mai e loc la el etc.
Am inceput sa bat malurile ghiolului in cautarea unei baze pentru barca.
Singurii unde am vazut barci functionale cu vele au fost la Electrica si la Universitate. Astia mi -au raspuns NU scurt si au incheiat discutia.
Mai e o curte plina cu semi epave din 970 - 980, barci frumoase, dar neglijate, aproape distruse. Cineva de acolo mi -a spus ca e terenul Primariei si ca vor fi dati afara. Si cu barcile ce se va intimpla ? Nimeni nu stie, omul a ridicat neputincios din umeri.
Mai e Alex Micu la baza UMC, singurul care a vrut sa stea de vorba si care stia ce e un 470. Tot am cistigat ceva ca l -am cunoscut. Dar nu depinde de el, trebuie sa vorbesc la rectorat, etc
Mai sint doi circiumari care cer cheiaj pe ghiol la un 470 cit pentru o barca de 7 - 8 metri in Tomis. 470? N -am auzit, domnu, da' orice fel de barca ar fi va costa atit ! Foarte amabili de altfel.
Restul locurilor, betoane incremenite in proiect din cauza crizei sau locuri de umbra si gratar.
La un moment dat am facut socoteala L x l cu tariful din Tomis si ieseam binisor dar nu pot lasa un 470 legat la ponton in Tomis, e o barca prea fragila.
Asa ca, hai inapoi la Dl. Clipa, ca hir ca mir, e singurul care mi s -a parut ca intelege cit de cit fenomenul cu microbu' velelor dar si Pinguinu' e sufocat de sky jeturi si alte motoare. Pina la urma am reusit sa gasesc loc la Pinguin si anul asta, dar treaba nu pare prea roz pe viitor.
Inca o data spun, fara o baza de mii de barci mici nu se poate dezvolta nimic. Si din pacate aceasta baza nu prea exista.
 
Sunt foarte de acord cu nevoia existentei unei baze de proprietari de ambarcatiuni, fie si de ordinul sutelor daca nu miilor. Cu siguranta lucrurile s-ar misca altfel, mai rapid.
Dar dupa parerea mea avem de-a face cu o problema gen oul sau gaina. Nu cred ca isi cumpara cineva barca brusc si deodata, adica fara sa fi avut ocazia sa se dea cu asa ceva. Ori daca nu exista posibilitatea de a avea acces usor la o barca, nici nu se va dezvolta microbul velelor prea curand pentru a ajunge la acea masa critica de pasionati care sa puna lucrurile in miscare.
Pe mine doua lucruri ma uimesc in ultima vreme:
1. numarul celor care detin/sunt in curs sa obtina/au de gand sa obtina brevet de navigatie (intalnesc multe persoane in Bucuresti cu astfdel de planuri)
2. faptul ca intr-o zi cu vant bun ca astazi nu se umple marea de veliere, desi in porturi se gasesc, slava Domnului, astfel de barci
 
cand este timp ,nu sunt bani ,,,,cand sunt bani ,nu este timp ,,, cand sunt si bani si timp nu e vreme ,,S.A.M.D. trece viata
 
Si va mai adresez o intrebare legata de titlul topicului: ati fi interesati sa inchiriati un yacht in Romania, mai aproape de casa? Eu unul stiu ca da.
Ca să dau un răspuns direct: nu, n-aș fi interesat. Cel puțin nu mi-aș planifica un concediu în acest sens, poate doar dacă s-ar nimeri să fiu în zonă câteva zile și ar fi un preț bun, o alternativă la clasica ”plajă”.

Câteva motive, nu neaparat în ordinea importanței:
Zona și anturajul
Deși sailingul e pentru mine reprezintă călătoria în sine, nu neaparat destinația, e destul de important ca la finalul unei zile să ajung într-un loc frumos, care să completeze o zi frumoasă. Din păcate pe coasta noastră a Mării Negre nu prea există așezări autentice, care să aibă un șarm aparte, sunt doar stațiuni turistice, cu alt public țintă decât pasionații de sailing. Exceptând Constanța și Mangalia poate, unde există o mică notă autentic tradițională, din păcate lăsată în paragină.

Alternativa nu există decât în zona Deltei, unde e alt tip de turism. Golfuri liniștite pentru ancoraj și refugiu iar nu există ...

Cât despre marine ... avem cred că 5 mari și late:
- Sulina care e mai mult un dig din câte știu, fără prea multe facilități
- Sf. Gheorghe - o marină nouă, nu știu prea multe despre ea
- Tomis - am văzut cu toții ce s-a intâmplat astă iarnă acolo, în rest prea în buricul târgului, centrul vechi din Constanța e în paragină
- Eforie Nord - mai nou e în administrarea lui Adi, probabil se va dezvolta în curând - acolo e problema cu intrarea care trebuie dragată periodic
- Mangalia - așezare bună, ok pentru vizitat Mangalia eventual

Părerea mea estă că toate aceste marine sunt, să spunem, răspunsul adecvat cererii locale, dar în niciun caz nu se compară cu cele din Mediterana.

Distanța
Cu mașina ajung la Constanța in 10 ore cu nervi, în același timp ajung în Nordul Greciei pe autostradă sau în Croația pe autostradă.

O cursă de avion Timișoara - Constanța costă la fel de mult cu o cursă de avion Timișoara - Atena.

Contițiile meteo
Se știe că Marea Neagră e capricioasă, se montează repede și în general nu e prea confortabilă din punctul de vedere al sailingului de croazieră. Dacă aș face sailing de performanță sau ceva cursuri probabil ar fi interesant, dar pentru plăcere ... de ce să-mi bat cuie'n talpă?

Pentru ture scurte de 1-2 zile când vremea poate fi previzionată mai exact e interesant, dar să-mi fac un concediu de 1-2 săptămâni ... poate fi cu surprize.

Cam asta ar fi cum văd eu lucrurile. Din București și zona apropiată probabil să că se văd altfel lucrurile, distanța până la mare e mai mică și se poate face și weekend-sailing, dar pentru mine așa ceva e prea complicat. Probabil la fel e situația și pentru cei din restul țării, aflați la o distanță considerabilă de mare. Dacă ar fi să fac weekend-sailing probabil aș alege Balatonul, care e la 4-5 ore lejer pe autostradă.

Exceptând regatele și evenimentele sportive, concluzia mea este că Marea Neagră e ok pentru cei care stau în zonă sau care pot ajunge ușor în zonă. Aceștia fie dețin propriile lor ambarcațiuni și timpul alocat sailingului justifică acest lucru, fie constituie potențialii clienți ai unor firme de charter. Personal aceste firme de charter le văd în domeniul day-sailing, mai puțin ”a la long”. Sezonul scurt se va reflecta probabil în prețuri mai mari decât cele din Mediterana.

Astea sunt părerile mele, e posibil să mă înșel sau să văd distorsionat lucrurile.
 
Nu te inseli, e situatia corect apreciata, pentru coltul tarii numit Timisoara.
Noi, cei care avem avantajul apropierii in limita a 250-300 km de Marea Neagra, putem face si facem navigatie de weekend.
Asta e cea mai frumoasa parte. Fiindca daca ma gandesc la croaziera reala, este evident de preferat sa plutesti pe Egee, Marmara sau Adriatica, datorita peisajului si apelor, de o frumusete net peste marea noastra autohtona.

Despre locuri frumoase, pitoresti, calatorii spre alte destinatii decat statiunile litorale romanesti, e destul de simplu sa pleci catre sud catre Balcic, Albena, Varna, Nesebar, Pomorie, Burgas, Sozopol, etc... Asta o poti face inchiriind un velier romanesc. Doar ca fiind data cererea insignifianta, foarte putini isi pun velierele la dispozitie pentru charter. Totusi e fezabil si nu e de neglijat. Mai ales ca dupa ce treci de 2 Mai, apele Marii Negre incep sa aiba alta claritate si alta culoare decat stim :) .
Distractia preponderenta acum in Marea Neagra sunt regatele si plimbarile de weekend. Viata pe barca si langa barci, are in marinele noastre izul unei mari familii in care toti se cunosc. Sunt putini proprietari de barci, iar atmosfera in comunitate este de o amicitie incantatoare .
Totusi velierele au inceput sa se inmulteasca, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea programelor de infrastructura ( deie Domnul :) ) .
Iar la intrebarea initiala despre sail charter, raspunsul este "Da" , se poate face si se face .
Unde exista dorinta exista si posibilitate :) .
 
Ultima editare:
da pentru mine care nu am fost intr-o croaziera mai lunga. dar nu sa sa inchiriez un yaht, ci unul sau doua locuri pe un yaht, in excursii de o zi, cel mult doua. cu conditia sa fiu acolo la mare, pentru ca un drum la mare pentru noi din capatul asta de tara impreuna cu recuperarea de dupa inseamna 24 de ore.
 
buna, daca vrei aventura si sa-ti testezi aptitudinile de marinar, am un loc de mus pe Lindor, te intereseaza drumul pina la Istambul, Atakoy Marina, si toate celelalte cheltuieli comune sau personale, pt alte detalii intra pe sailing training Istambul- Constanta
 
Totusi velierele au inceput sa se inmulteasca, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea programelor de infrastructura ( deie Domnul :) ) .
Iar la intrebarea initiala despre sail charter, raspunsul este "Da" , se poate face si se face .
Unde exista dorinta exista si posibilitate :) .
Parerea mea este ca potential infinit mai mare ar avea zona marilor lacuri si a Deltei, dar cu masuri foarte stricte de protectie.
 
Multumesc pentru raspunsurile detaliate, Smokey si Florio. Inteleg foarte bine tentatia si avantajele oferite de locatii unde boat charter-ul este o industrie, insa in acelasi timp parca mi-ar place sa stiu ca exista posibilitatea asta si mai aproape de casa (mai ales fiind constantean :)). Interesanta oferta celor de la Nautic Line, sa speram ca se vor inmulti ofertele cat de curand.
 
Eu gasesc incredibil de tentanta oferta lui Lindor, care ofera efectiv o croaziera "no charge" intre capatul marii Marmara pana la Constanta, prin Bosfor si Marea Neagra.
Cei care vor sa vada o marina adevarata (Atakoy) si sa incerce navigatia prin stramtoare, cei care vor sa vada litoralul Bulgaresc si sa simta navigatia in Marea Neagra la bordul unui Jeanneau, ar trebui sa raspunda voios ofertei acesteia.
Mai ales ca Lindor nu cere nimic in schimb :) .
 

Back
Sus