Propun o croaziera Mangalia-Sulina, eventual tur-retur.
Va invit sa contribuiti cu informatii privind locurile posibile de acostare(ancoraj) si ce-ar fi interesant de vizitat.
Consider ca plecarea ar trebui sa fie laguna Limanu, un loc pitoresc, din pacate putin amenajat si exploatat; as vedea laguna plina de case de vacanta, debarcadere si barci, poate candva....
Probabil ca opriri ar trebui facute in marinele Mangalia, Eforie Nord, Tomis,etc( oare ce-am putea adauga la etc?)
Apoi daca Gura Portitei ar fi deschisa, ancorare in "marile lacuri", daca ....
In continuare, ancorari langa plajele salbatice intre Edighiol si Sulina, acostari in Sf.Gheorghe si Sulina.
Locuri de vizitat:Mangalia, Eforie Nord, Constanta, Vadu, Histria?, Gura Portitei, Sf. Gheorghe, Sulina, ....
Vara trecuta am navigat cu o barca mica(Blue Max-Walker Bay) de la Sinoe, canalul 12 la Sf.Gheorghe, tur-retur, si am fost incantat.
Dupa acest model, poate s-ar putea gandi ceva la scara mai mare.
Salut, Gelu. Nu sunt multe de spus despre litoralul românesc, ca informație din punct de vedere al navigației de croazieră.
Dar devin foarte multe de spus dacă se trece de tipul ăsta de informație, către detaliu
.
Eu am pus aici în forum călătoriile pe Dunăre și Marea Neagră, de 10 ani încoace. Conțin multe informații personale, fiind parte din jurnalul de călătorie, dar și date tehnice despre cum se poate intra în refugii ca Edighiol, Periboina, în golful Sacalin, în diverse altele. Direcția de acces a canalelor ce se varsă în mare, e diferită și adesea poți rămâne pe uscat dacă mergi direct în axul intrării.
Pe scurt, din punctul meu de vedere, litoralul de sud nu este ofertant (fiindcă-mi place sălbăticia și detest aglomerările estivale).
Așadar la plecare din Limanu se poate opri în Tomis pentru popasul de seară și o masă la On Plonge, fiindcă sunt 28 de mile dintre care 26 ar trebui să fie cu vele.
Apoi vine partea interesantă a traseului: litoralul de nord.
Prima etapă ar fi tot de 26-28 mile, către Edighiol. Canalul este adânc, bine protejat cu stabilopozi, dacă marea se ridică în timpul nopții nu e nici o problemă.
Zona Edighiol are în vecinătate cetatea Histria, dar este prea departe și deloc accesibilă oricui vine cu barca. Chiar vis-a-vis este cetatea Heraclea pe dealul Enisala, cetatea Argamum, pe capul Doloșman... ele pot fi vizitate dacă intri în zona lagunară (prin Sf. Gheorghe desigur), pe Razelm, Golovița, Sinoe-Zmeica. Ultimele două nu mai sunt accesibile din cauza colmatării.
Încă 9 mile și găsești Gura Portiței, un loc foarte fain de oprit. Am dormit acolo o noapte la ancoră, a fost superb, acalmie generală după furtuna ce mă prinsese pe mare. N-aș mai face-o fiindcă Marea Neagră e imprevizibilă și ... chiar dacă noaptea nu se ridică valuri mari, e de ajuns o hulă de larg, să nu mai poți dormi
.
Părerea mea e că merită un popas, un papa bun la restaurant, plajă, vizită și apoi pentru seară cel mai sănătos e golful Sacalin. Grijă acolo, că sunt întinsuri. Am verificat personal adâncimile din Navionics, sunt corecte. Dacă intri cu atenție, nu ai probleme.
De aici lucrurile se pot ramifica: dacă ajungi la Sf. Gheorghe pentru o aprovizionare scurtă, traseul ar putea urma calea către Razelm și apele lagunare, accesându-le prin canalul Dunavăț. Sau Dunavăț-Cocoș-Mustaca, sau tot așa dar la final Dranov, care te scoate în golful Musura. Pe drum spre Razelm, poți opri în Dunavățul de Jos, apoi în Sarichioi, vizitezi Heracleea, poți opri acum la Gura Portiței fiind protejat în lagună.
Sau din Sf. Gheorghe pleci spre Sulina. Pe mare dacă e vând bun, sau prin ”Cordonul Litoral” cum i se spunea canalului paralel cu țărmul, dacă marea e rea.
La Sulina sunt atâtea de vizitat, farul vechi, localitatea, cimitirul, ceva case memoriale (astea nu am avut răbdare să le vizitez, dar am auzit
).
Am exclus din lista de refugii, Periboina și canalul sud-Sulina, pe care eu le-am utilizat acum niște ani, dar se pare că sunt colmatate sau parțial colmatate în prezent.
Am spus câteva lucruri pe scurt... Călătorie faină să ai
P.S.
Atenție la canalele ce ies din deltă spre Razelm: Dunavăț are diguri submerse stânga-dreapta, mergi vreo 150m exact pe direcția axului canalului, ca să nu lovești barca.
Dranov are diguri submerse întâi drept apoi oblic. E greu de explicat, am pus eu undeva indicații cu hartă. Localnicii mai semnalizează cu câte o cracă și-o cârpă.
Mustaca nu are nici un dig submers, este liber pe acolo. De aceea am și dat traseul acesta mai sus.
Marina Sf. Gheorghe este foarte ok, dar se pare că nu se mai găsesc locuri. Oricum, pentru Leisure17 n-ar trebui să fie o problemă