sfaturi?

impaiatu

old timer
salve tuturor, astazi ma lansez si yo pe forumu' asta ,deci cineva ar trebui sa-mi sparga o sticla de sampanie in cap!:D:noroc:
de ceva vreme ma bate gandu' sa incep constructia unei barcute de agrement ,pana in 7 metri ,cu un mic spatiu sub punte si cu motor de dacie sau ceva asemanator!am destule cunostinte tehnice si practica pe masura dar in domeniul asta pot spune ca sunt novice!ideea mea ar fi urmatoarea ;un design propriu in constructia caruia sa folosesc placaj normal pe care sa aplic apoi vreo 4-5 mm de fibra de sticla si un motor in cala cu un arbore trecut prin doua-trei simeringuri ,ultimul compartiment sa aibe si o pompa de santina care sa scoata apa infiltrata pe langa ultimul simering!
as folosi placaj normal in ideea ca i-l voi proteja cu un strat gros de fibra plus vopsea atat pe exterior cat si pe interior!practic v-a fi ca o barca numai din fibra, placajul sa-l folosesc doar ca armatura si forma!
nu pot spune ca m-am gandit la toate aspectele ,de aceea am nevoie de parerile voastre!:titanic:
multumesc anticipat!
 
merci de urare!:noroc:
prefer barca numai cu motor, e mult mai simplu de manevrat chiar daca mi-ar place mult un velier (nu-mi place zgomotul)!cat despre design cred ca m-as descurca mai bine cu unul facut de capu 'meu , binenteles tinand cont de toate regulile de constructie,!merci si pt link, foarte incurajator ,lucrez cu fibra de sticla si rasini asa ca am ceva experienta ,intentionez sa-i dau dau mai multe straturi de fibra decat ar fi necesar, ca sa fiu sigur! de rabdare nu duc lipsa!:)
ma interesaz deja de un motor de aprox 20 de cai sa-mi pot face o idee de cum va fi montat in cala si ce sistem de racire as putea sa adaptez!sunt multe aspecte de lamurit ,deocamdata le pun pe hartie!
 
folosesc placaj normal pe care sa aplic apoi vreo 4-5 mm de fibra de sticla

La grosimea asta aproape ca nu mai ai nevoie de placaj. Am sa-ti reamintesc ca structura de rezistenta a unei barci nu este data neaparat de grosimea stratului de fibra de sticla. Iti mai trebuie bulkheads si kelston.

Considera ce vrei sa faci cu barca: plimbare pe iaz, vrei sa o scoti offshore, vrei un launch, planing hull etc. Pentru o plimbare pe iaz poti cocheta cu ideea unui launch la care ii pui un motor outboard de ~45 CP intr-o fintina. Pentru un planing hull, la 7 m, ar trebui sa consideri un motor de peste 200 CP.

Pe de alta parte experienta lucrului cu fibra de este un bonus dar lipsa de experienta in facutul unei barci este un impediment _major_.

Fa o D4, incepe-o azi. Ca sa o pui la un loc, inchegata si gata de finisaje iti ajunge un week-end lung. Pune-i un motor inboard de la o masina de tuns iarba. Fa-i sistemul de cirmire. Adauga un foredeck si un parbriz [asa-i zice?] micut in fata. Problemele de care te vei lovi si le vei rezolva in timpul constructiei iti vor da experienta necesara pentru o barca mai mare. Altfel s-ar putea sa te trezesti ca ai pus vaporul pe apa si ai spart sampania numai ca sa constati ca mindria ta, barca la care ai lucrat 3 ani, ai cheltuit 48 de salarii si din cauza careia ai divortat sta inclinata pe o parte, ia apa in santina si nu poate pleca din port pentru ca elicea este left hand si motorul se invirte in cealalta parte.

prefer barca numai cu motor, e mult mai simplu de manevrat chiar daca mi-ar place mult un velier

Este o solutie pentru asta: se numeste motor-sailer.
 
Va salut pe toti.
Cu toate ca va urmaresc de ceva vreme, acesta este primul post.
Si eu cochetez cu ideea de a-mi face o barca si sunt bucuros ca exista si in romanica un forum activ pe aceasta tema cu toate ca nr. barcaholicilor nu este prea mare.
Am o barca de fibra proiectata si construita la activ, chiar daca este cu rame si nu are decat 4/1,35 metri, pe care am realizat-o impreuna cu alti trei prieteni si pe care am vandut-o atunci cand au aparut problemele intre noi.
Legat de ideea lui Impaiatu, de ce nu folosesti in loc de placaj, placi de poliester armat cu fibra de sticla? Am vazut la OBI in Berceni placi de 1mm grosime cu dim. de 1,2 pe 20 metri sub forma de suluri la vreo 2,5 mil lei vechi.
Sunt totusi 25 metri patrati pe care ii poti folosi la constructia stich&glue chiar daca va trebui sa lipesti 2-3 foi intre ele cu rasina pentru a le aduce la o grosime rezonabila si mai apoi sa acoperi totul la interior si exterior cu 2-3 mm de fibra si poliester.
Metoda Stich&glue cu fibra a mai fost folosita la un alt proiect prezentat aici pe forum, parca Miniegoistul lui Gigitolan.
 
Ultima editare:
Salut, bine ati venit!

Puteti sa va cuplati si sa faceti o matrita ieftina dupa un plan testat, de ex. de la Glen-L sau bateau.com, dupa care faceti 2-3 barci cu fibra.
 
ha, uite ca la asta cu placile de poliester armat nu m-am gandit ,ar fi mult mai simplu si mai eficient, merci de idee!
cat despre realizarea unei matrite mie i-mi este mai peste mana din motive financiare si prefer ca atunci cand am ceva disponibilitati sa le folosesc in a mai bate un cui la barcuta, in felul asta o pot vedea mai repede "la gata"! o matrita cere multe resurse chiar daca dupa aceea cheltuielile pot fi amortizate sau chiar pot iesi cu un oarecare castig dar ...asta e situatia!
din aceleasi motive nu m-as apuca sa fac o barcuta mai mica cu toate riscurile de a gresi la cea mare!
m-am hotarat asupra formei dar inca nu stiu daca sa-i fac fundul plat sau o chila!stiu ca avantajele chilei sunt ca are mai multa stabilitate si reduce mult tangajul chiar si atunci cand urci pe ea de la mal conteaza dar parca e mai greu de construit ,ce credeti?

ps. cred ca e timpu' sa invat termeni marinaresti!:D
 
imapiatu bine ai venit.
Fa o matrita pozitiva din ceva lemn recuperat, spuma, stiropor, chit, si slefuieste frumos pana iese bine. Pe urma laminezi frumos coca peste matrita intr-o singura zi.
Sunt atatea planuri in lume incat nu merita sa mai faci unul. Dar ma rog, poate vrei ceva special. Chila (presupun ca te referi la chila lunga) sau fund plat nu sunt singurele optiuni. Depinde de ce vrei sa faci cu barca. Ambele au avantajele lor. Pana la urma e motovelier sau e doar barca cu motor? Coca e de deplasament, semideplasament sau planoare? Asta conteaza. Daca vrei doar motor dar nu vrei zgomot ai varianta electrica sau cu aburi. Desi ambele optiuni costa mai mult decat barca.
Pune te rog mai multe detalii despre ceea ce gandesti tu ca vrei sa faci cu barca aceasta, sa ne dam si noi seama in ce directie sa gandim. Vrei o barca automobil rapida sa faci schi nautic? Vrei o salupa clasica semipuntata sa crape toti de invidie? Vrei un trawler marin sa te plimbi pe mare? Vrei o barca lata cu bar, salon si dormitoare? Vrei o barca ingusta sa intri pe orice canal din Delta?
Toate lucrurile acestea afecteaza covarsitor designul.
 
merci si bine v-am gasit!
un link to t de pe forumu' asta ;
http://www.digitalmarketingusa.com/k15.html
asta e barca ce mi-o doresc , designu' coincide cu ce am eu in cap numai ca vine putin modificat pt ca nu am de gand sa navighez cu vele ,numai un motor de motocicleta sau scuter (de preferat ) cu cutie automata, in felu' asta simplific mult lucrurile!inca ma gandesc daca sa-l adaptez inboard sau outboard!
nu vreau ceva puternic ,i-mi plac plimbarile linistite , fara adrenalina ,de doua ori pe an cate o saptamana maxim , din cauze evidente tuturor :D , bani si timp:D!sa poata duce patru persoane ,doua locuri de dormit, un spatiu in spate pt pescuit..., cred ca v-ati facut o imagine!ceva modest si intim cum e barcuta din site-ul de mai sus!a, lantul ancorei trebe sa fie gros si din aur!:)) just kidding!
nu-mi place tangaju' ala care se produce la schimbarea greutatii de pe o parte pe alta atunci cand o persoana se muta de colo colo ,de aceea ma gandeam ca avand o chila pe toata lungimea cocii ar fi mai stabila!m-am gandit ca o pot atasa dupa ce deja am construit coca, cu fund plat, iar dupa primele doua -trei straturi de fibra sa atasez chila si sa continui cu fibra de sticla!am deja in cap tot procesul tehnologic ,am vizualizat toate etapele constructiei ba chiar le-am visat binenteles uneori am avut si cosmaruri unde ma duceam ca toporu' la fund la prima lansare!:))
cred ca nu e nimeni sa fi construit ceva si sa nu treaca prin fazele astea ,chiar si dupa planuri puse la punct darmite aproape dupa ureche!:)
m-am hotarat asupra lungimii ;4.5 metri sunt mai mult decat suficienti si i-mi e mai bine din toate pdv ;am deja o remorca destul de mare pe care o pot adapta ca peridoc ,am piscina :D unde i-i pot face proba inainte :D ,materiale mult mai putine si timp de executie mult mai mic!
toata structura va fi din OSB de 22 sau 25 cu cat mai multe coaste pt rezistenta ,in loc de placaj voi folosi fibra dja laminata de un mm in mai multe straturi dupa care purced la incarcarea manuala cu mai multe straturi de rasina+fibra si in final vopsea (habar n-am ce vopsea trebe)!
ar mai fi o varianta in loc de foile de fibra ;fasii de OSB de 6 mm taiate cam la 5-6 cm si aplicate pe toata lungimea ( nu stiu cum se numeste procedeul),una langa alta dupa care povestea cu straturile de rasina+fibra!
am f multa experienta in lucrul cu lemnul ,am avut un atelier de mobila vreo 6 ani de zile plus experienta dinainte ,acum lucrez , cum am mai spus, in fibra de sticla !
cineva aici avea la semnatura ceva de genu' ; nu-mi spune ca nu se poate ,spune-mi cum se poate!
i-mi place mult si ma reprezinta total !:banana:
accept orice critica la adresa ideilor mele ,chiar si mai putin constructive :P!
ma bazez pe voi toti stiind ca mai presus de pasiune aveti experienta necesara unui astfel de proiect!
ma numesc Sorin si sunt barcohoolic!:noroc:

later edit:am tot scormonit prin legislatii si regulamente dar n-am gasit nimic sa ma lamureasca ;in eventualitatea unui control pe apa sau chiar si in timpul transportului catre balta ;cum pot dovedi ca barca e a mea daca nu se inmatriculeaza ,fiind sub 7 msi motrul sub 20 cp?! car dupa mine facturile pe materiale , poze din timpul constructiei in care sa mi se vada fatza clar?!:))si iarasi ;trebuie inscrisa la circa financiara ca sa am privilegiul de a le da impozitu'
anual?! i-mi trebuie permis de navigator?scuze de off-topic dar am zis sa nu mai deschid altul!sunt total naucit,toate barcutele pescaresti din delta aveau un nr de inregistrare si tricolorul vopsit pe ele, ce inseamna treaba asta?
sper ca nu v-am zapacit cu intrebarile!:D
multumesc anticipat!
 
Ultima editare:
Structura de rezistenta din OSB??? Brrrr, parca vine cosmarul ala de care pomeneati. Adaptat motor de scuter iara brrrr.
Eu va propun un design mai realist, care a trecut proba marii, si care in opinia mea raspunde 90% cerintelor dumneavoastra.
http://www.boatdesign.com/micro/
Duce 4 oameni ziua, are 2 locuri de dormit, e usor de construit, e stabila si destul de ieftina la constructie. Daca ati facut mobila barca asta nu are secrete pentru dumneavoastra.
Stiu ca e frumos sa ai ideile tale si sa vrei sa le transpui in practica, dar cateodata nu merita reinventata roata.
Adaptarea unui motor de scuter e numai bataie de cap, un outboard sh va rezolva problema mai ieftin si mai rapid. Dar daca vreti neaparat discutam si despre asta si solutii se gasesc.
O barca cu fundul plat are stabilitate de forma, nu se va balansa cand va urcati pe ea.
 
merci si bine v-am gasit!
un link to t de pe forumu' asta ;
http://www.digitalmarketingusa.com/k15.html
asta e barca ce mi-o doresc , designu' coincide cu ce am eu in cap numai ca vine putin modificat pt ca nu am de gand sa navighez cu vele ,numai un motor de motocicleta sau scuter (de preferat ) cu cutie automata, in felu' asta simplific mult lucrurile!inca ma gandesc daca sa-l adaptez inboard sau outboard!
nu vreau ceva puternic ,i-mi plac plimbarile linistite , fara adrenalina ,de doua ori pe an cate o saptamana maxim , din cauze evidente tuturor :D , bani si timp:D!sa poata duce patru persoane ,doua locuri de dormit, un spatiu in spate pt pescuit..., cred ca v-ati facut o imagine!ceva modest si intim cum e barcuta din site-ul de mai sus!a, lantul ancorei trebe sa fie gros si din aur!:)) just kidding!
nu-mi place tangaju' ala care se produce la schimbarea greutatii de pe o parte pe alta atunci cand o persoana se muta de colo colo ,de aceea ma gandeam ca avand o chila pe toata lungimea cocii ar fi mai stabila!m-am gandit ca o pot atasa dupa ce deja am construit coca, cu fund plat, iar dupa primele doua -trei straturi de fibra sa atasez chila si sa continui cu fibra de sticla!am deja in cap tot procesul tehnologic ,am vizualizat toate etapele constructiei ba chiar le-am visat binenteles uneori am avut si cosmaruri unde ma duceam ca toporu' la fund la prima lansare!:))
cred ca nu e nimeni sa fi construit ceva si sa nu treaca prin fazele astea ,chiar si dupa planuri puse la punct darmite aproape dupa ureche!:)
m-am hotarat asupra lungimii ;4.5 metri sunt mai mult decat suficienti si i-mi e mai bine din toate pdv ;am deja o remorca destul de mare pe care o pot adapta ca peridoc ,am piscina :D unde i-i pot face proba inainte :D ,materiale mult mai putine si timp de executie mult mai mic!
toata structura va fi din OSB de 22 sau 25 cu cat mai multe coaste pt rezistenta ,in loc de placaj voi folosi fibra dja laminata de un mm in mai multe straturi dupa care purced la incarcarea manuala cu mai multe straturi de rasina+fibra si in final vopsea (habar n-am ce vopsea trebe)!
ar mai fi o varianta in loc de foile de fibra ;fasii de OSB de 6 mm taiate cam la 5-6 cm si aplicate pe toata lungimea ( nu stiu cum se numeste procedeul),una langa alta dupa care povestea cu straturile de rasina+fibra!
am f multa experienta in lucrul cu lemnul ,am avut un atelier de mobila vreo 6 ani de zile plus experienta dinainte ,acum lucrez , cum am mai spus, in fibra de sticla !
cineva aici avea la semnatura ceva de genu' ; nu-mi spune ca nu se poate ,spune-mi cum se poate!
i-mi place mult si ma reprezinta total !:banana:
accept orice critica la adresa ideilor mele ,chiar si mai putin constructive :P!
ma bazez pe voi toti stiind ca mai presus de pasiune aveti experienta necesara unui astfel de proiect!
ma numesc Sorin si sunt barcohoolic!:noroc:

later edit:am tot scormonit prin legislatii si regulamente dar n-am gasit nimic sa ma lamureasca ;in eventualitatea unui control pe apa sau chiar si in timpul transportului catre balta ;cum pot dovedi ca barca e a mea daca nu se inmatriculeaza ,fiind sub 7 msi motrul sub 20 cp?! car dupa mine facturile pe materiale , poze din timpul constructiei in care sa mi se vada fatza clar?!:))si iarasi ;trebuie inscrisa la circa financiara ca sa am privilegiul de a le da impozitu'
anual?! i-mi trebuie permis de navigator?scuze de off-topic dar am zis sa nu mai deschid altul!sunt total naucit,toate barcutele pescaresti din delta aveau un nr de inregistrare si tricolorul vopsit pe ele, ce inseamna treaba asta?
sper ca nu v-am zapacit cu intrebarile!:D
multumesc anticipat!

Lemnul ca si orice material organic "respira" .Combinatia lemn-fibra nu e indicata decit in cazul acoperirii totale si cu strat gros de fibra.Ulterior fibra se acopera cu un strat uniform de gel-coat pentru asigurarea etanseitatii (fibra de sticla ca si lemnul sunt materiale higroscopice).
La capitolul propulsie, pina la o anumita dimensiune a ambarcatiunii motorul outbord raspunde perfect.Inmatricularea unei ambarcatiuni idiferent de dimensiuni te scuteste de toate problemele.
 
.... am piscina :D unde i-i pot face proba inainte ... !

Sorin, ai piscina cu rampa de lansare sau o micuta macara in curte? Ai spatiu s-o duci din garaj pina la bazin? Cit de grea va fi barca? Hai sa zicem ca mai chemi citiva baieti si o pui pe apa cumva. Daca nu pluteste ce faci? O vei testa cu motor pe ea sau fara? Te-ai gindit ca trebuie sa ai 2 mijloace de propulsie? Vele + motor, vele plus rame, motor+ ??? motor, motor + rame?
 
asa m-am gandit si eu ;s-o inmatriculez si sa scap eventualele probleme dar pana cand v-a trebui sa dau piept cu birocratia mai e cale lunga!
un motor adaptat sau un outboard sh ( ma mai gandesc) va fi principala propulsie iar o pereche de vasle tapene va fi alternativa in caz de doamne fereste !la cat estimez eu ca va fi de grea (6-700 de gk) nu cred ca ar fi o problema s-o luam pe sus si s-o aruncam in piscina cat despre scufundare ...ce sa zic?! inchiriez costume de scuba si facem scufundari la epava!
piscina am facut-o eu cu cumnatu' si daca am reusit s-o facem sa tina apa cred ca reusesc sa fac si o barcuta sa pluteasca!proba n-o pot face cu motoru' in piscina ca rad vecinii de mine :titanic:!serios as face-o dar nu e loc, totusi nu e bazin olimpic!
cred ca sapt viitoare incep sa tai niste lemne pt ea!:D binenteles ca am sa fac pozele de rigoare ca altfel nu se poate!ulterior pot fi puse la avizier la "asa nu"!:)) sper sa nu fie cazu!:D
 
Daca tot te apuci de taiat lemne la barca, nu deschizi un blog pe site? Si m-ar interesa foarte mult planul de forme pe care l-ai ales. Un desen ceva acolo. Sunt curios asta este. In rest succes.
 
Salut Impaiatule, se vede ca esti un tip de gashca :). Abia asteptam sa te vedem la lucru, si mai tarziu pe balta. Cred ca poti face barca in orice fel doresti, si daca ai nedumeriri, stii ca aici suntem. Totusi, mai bine incearca sa eviti inmatricularea, caci in afara de cheltuieli, vei avea o gramada de mofturi din partea ANR-ului, si oricum n-o sa te intrebe nimeni pe balta de actele barcii, poate de certificatul de conducator. Chiar seful ANR de la ambarcatiuni din GL mi-a spus sa am la mine o copie dupa Ordonanta 74/2006, sa o arat daca ma intreaba cineva ceva. Succes si te urmarim cu interes :).
 
cu partea legislativa si chestiile astea enervante am sa ma stresez dupa ce vad barcuta gata!:)deocamdata doua-trei zile vreau sa va arat niste planuri la scara 1;1 ,planseta e un perete de rigips :D , da' in momentu' asta am naufragiat putin pe o problema :cum aflu cu aproximatie cam ce pescaj va avea barcuta?nu ma intereseaza de altceva decat ca nu stiu ce dimensiuni sa dau etamboului, sa nu raman cu elicea in aer cumva!:D ma puteti ajuta cu niste sfaturi?
 
Pune o schita sumara aici ca sa stim cum va arata barca. Va fi de glisare, semideplasament sau deplasament? In plus, ce putere va avea motorul, va fi potrivit pentru regimul de mars ales? Pana la urma inboard sau outboard? Pescajul la pupa iti rezulta din regimul de mars si greutatea barcii incarcate.
 
cu partea legislativa si chestiile astea enervante am sa ma stresez dupa ce vad barcuta gata!:)deocamdata doua-trei zile vreau sa va arat niste planuri la scara 1;1 ,planseta e un perete de rigips :D , da' in momentu' asta am naufragiat putin pe o problema :cum aflu cu aproximatie cam ce pescaj va avea barcuta?nu ma intereseaza de altceva decat ca nu stiu ce dimensiuni sa dau etamboului, sa nu raman cu elicea in aer cumva!:D ma puteti ajuta cu niste sfaturi?

Salut, Mai importanta este "iesirea" din apa a cocii decat pescajul si implicit unghiul pe care il face linia axiala (tubul etmbou) cu linia de plutire.Elicea (daca planurile permit) s-ar situa de la rasul apei la cel putin inca o data diametrul ei in adancime. In cazul unui out bord cu "cizma" normala nu e indicat ca inaltimea oglinzii pupa sa depaseasca 450mm dar mai exista inca 2 dimensiuni de "cizme" - lunga si
extralunga. Exista suporti special conceputi ptr. motoare outbord, reglabili pe inaltime, ceea ce permite inaltarea cu anumite limite a oglinzii. Intra pe site-ul RNR ptr. detalii.
 
mda!e greu dom'le!maine promit sa postez niste poze cu schitele facute de mine si deja bulibashite cu tot felul de modificari!am renuntat la desenarea la scara 1:1 pe peretele de rigips si am inceput s-o fac la scara 1:4 din pfl si ce mai gasesc yo prin fostul meu atelier!am sa postez pas cu pas toate etapele in cadrul acestui topic care ulterior poate fi redenumit "asa nu!!!":p
in felu' asta pot sa vad mai bine ce probleme apar si s-o pot vedea si tridimensional !cu pozele modelului vin poimaine fiindca vreau sa am ceva de aratat!
intre timp m-am gandit la alte doua variante de propulsie ,nu stiu cat sunt de viabile dar le putem discuta!deci ; 1.motor electric(220V+generator pe benzina !2motor electric(12 sau 24V)+baterie+redresor de putere+generator pe benzina!
a doua varianta suna mai bine parca, fiindca nu mi-ar place sa ma stiu cu 220 de volti in barca si inconjurat de apa!:D
spuneti-mi daca bat campii cu treaba asta!
multumesc pt rabdare!
 
....
intre timp m-am gandit la alte doua variante de propulsie ,nu stiu cat sunt de viabile dar le putem discuta!deci ; 1.motor electric(220V+generator pe benzina !2motor electric(12 sau 24V)+baterie+redresor de putere+generator pe benzina!
a doua varianta suna mai bine parca, fiindca nu mi-ar place sa ma stiu cu 220 de volti in barca si inconjurat de apa!:D
spuneti-mi daca bat campii cu treaba asta!

Raspuns: da!
Te furnica tare pe tine!
Vezi ca au mai incercat si altii varii scheme care mai de care mai sofisticata, care mai de care mai ecologista si e plin netul de rezultatele lor! Mie cel mai mult imi plac aia care pun motoare hidraulice pe barca! E plin netul de asemenea istorii! Acum vad ca pana si un constructor reputat de catamarane a scos o serie cu propulsie hibrida! E clar: a inebunit lupul!

Ai in attach o schema pt calcului montajului elicii.
 

Atașamente

  • propeller aperture.gif
    propeller aperture.gif
    12.2 KB · Vizualizări: 67

Back
Sus