Shearwater 17 reloaded

• Autor subiect Autor subiect gui
  • Dată creare Dată creare

gui

alter ego
După ceva timp în care am încercat să mă pun la punct cu construcţia unui caiac, a venit si momentul în care am dat startul la construcţia lui. Pentru că este primul caiac şi pentru că am dorit sa reduc cât mai mult din cheltuielile cu construcţia caiacului am decis sa fac varianta free de la Guillemot-kayaks (http://www.guillemot-kayaks.com/gui...construction/free_stitch_and_glue_kayak_plans).

Am transpus offset-urile în autocad dupa indicaţiile lui John Coppens (http://www.jcoppens.com/kayak/plan.en.php) şi a rezultat (cel puţin pe plan) un caiac cu nişte linii super ok pentru o variantă free.

Pentru cei interesaţi de construcţie lui am sa ataşez fişierele cu planurile aici, după care pot să îl imprime la plotter sau eventual direct tăierea formelor la un CNC. Anumite setări pentru unităţile de măsură sunt necesare (respectiv cm) pentru cei care vor duce fişierele la imprimat, condiţia este bineînțeles să aibă Autocad-ul (eu am folosit versiunea 2007) instalat. De regula copycenter-urile au așa ceva instalat. Deci versiunea este free (vezi link-rile de mai sus) iar partea de transpunere îmi aparţine exclusiv pe care o pun la dispoziţie gratis aici pentru orice uz fără nici un fel de pretenţie materială sau de orice altă natură. Am dorit să specific asta ca lucrurile sa fie clar lămurite având in vedere că în ziua de azi poţi fi acuzat de drepturi de copyright şi pentru nişte poze.

Dar să revin la Shearwater.
- De ce am schimbat macazul? Deoarece am fost îndrumat şi la sfătuit să vad şi alte alternative printre care şi Shearwater 17, pentru care trebuie să recunosc că nu am putut să rămân indiferent. Forma, linia caiacului m-au determinat sa renunţ la planul iniţial…"vinovatul" principal...Guzi

De aceia Guzi vreau să iţi mulţumesc pentru sfaturi, feedback şi pentru tot suportul acordat. De asemenea, Imi vreau să îţi mulţumesc şi ţie pentru ajutorul acordat cu plottarea.

Probabil că anul astă am să mă rezum doar la trasarea - decuparea formelor si finisarea lor urmând ca din primăvara sa continui proiectul. Mai jos sunt câteva poze de la trasarea formelor ce a avut loc in sufragerie (garajul este fără poarta şi este cam impropriu de lucrat acum), noroc ca am o soţie inţelegătoare.

Wish me luck….

Atașamente

• planuri.zip
    planuri.zip
    51.1 KB · Vizualizări: 81
  • 100110172013.jpg
    100110172013.jpg
    27.8 KB · Vizualizări: 120
  • P101010_09.46.jpg
    P101010_09.46.jpg
    25.9 KB · Vizualizări: 120
  • P101010_15.49_[01].jpg
    P101010_15.49_[01].jpg
    29.1 KB · Vizualizări: 121
  • P041010_12.52_[01].jpg
    P041010_12.52_[01].jpg
    36.2 KB · Vizualizări: 127
Aha, deci vii la TID!!! In istoria sportului cu padele ar trebui pomenit Guzi drept un maaaare activist in domeniu, cu carnet de partid (a se intelege cont de membru in club), cu acte, in toata regula. Asta il strica pe Guzi: stie ce spune. Suntem cu ochii pe tinem colegu'!

Salut Vicenţiu,
Eu sper să ajung la TID. În cel mai rău caz sper să mă alătur grupului de la Moldova Noua până pe la Orşova. Dar asta rămâne de văzut. Să văd caiacul gata că botezul îl va avea oricum pe Bega....unde în urmă cu 30 de ani am ieşit pentru prima dată într-un caiac. Sunt deacord in cea cel îl priveşte pe Guzi :-) ...

Bai nene nu stiu ce sa mai fac !
Te intreaba cineva ceva, prin mesageria privata, emiti o parere personala, si gata trupa percepe totul de parca a batut un judecator, cu ciocanelul intr-o masa strigand :
- ADJUDECAT !
...poti sa le faci si cronica nasoala, ca ei o tin pe-a lor, in continuare ( a se vedea postul meu cu nr 116: http://www.barcaholic.ro/showthread...t-inspirat-de-tandemul-Mill-Creek-16-5/page12 ) :gun: .

Si acum sa incep sa trancanesc la tastatura, ce ma intereseaza...
Deci Autocad instalat n-am !(ca atare, nu pot deschide atasamentul sa admir grozavia). Oricum respectele mele si pentru gest si pentru efortul consumat !
Ce cote va avea acest caiac ? (lungime, latime, inaltimea in zona genunchilor etc)
Sau totul e modificabil ?
Dupa ce-mi reinstalez sistemul de operare al computerului pe la sf saptamanii, am sa instalez cursa asta de guzgani(prietenii stiu de ce !), care se cheama Autocad (trial)...Deci va fi o cursa , printr-un labirint complicat, si n-o sa fiu ucis de epuizare ci de faptul ca-mi v-oi prinde urechile printr-o capacana secreta !
"Iar acum potoliti-va !" il citez pe Steinhardt, care cam asa isi incheia uneori corespondentele :noroc:

Ultima editare:
Guzi, nu fi supărat! pentru tine pot să şi imprim planul (dacă chiar îl vrei). Iar dacă vrei cote să îmi spui te rog din cât în cât vrei sa le ai. Referitor la partea cu cronica nasoala fi mai explicit...nu am înţeles aluzia şi probabil ca nici n-am să o înţeleg din link-ul trimis. Lungimea totală a caiacului defapt mai precis a cotei desfaşurate celei mai lungi este de 521,97cm şi da poate fi modificabil complet dacă de doreşte lucrul ăsta. Eu unul nu am făcut decât să transpun cotele lor. Nu am noţiuni de design maritim si de calcule care concura la stabilitate, greutate şi ce or mai exista. În orice caz ce nu am înţeles din tonul tău este ironia.....

Ultima editare:
Si eu tot pe nenea Guzi il consider responsabil pentru microbul cu caiacele :) Si pe Dragos Cristea care mi-a zis de TID ..
Sincer, cred ca nenea Guzi a facut o gluma mai sus, pe care n-ai prins-o, respectiv el doar a emis o parere personala si tu l-ai si trasat pe placaj :)
Din primul post, n-am reusit sincer sa inteleg daca e vorba de constructia unui Guillemot sau Shearwater 17 ?

Salut,
toata stima pentru Guzi, am scris-o chiar din primele randuri. Repet..chiar nu stiu ce a vrut sa zica cu "...poti sa le faci si cronica nasoala, ca ei o tin pe-a lor, in continuare" asta una a doua "Iar acum potoliti-va !" si in general tonul din post....dar e posibil sa fi inteles eu altceva. Referitor la intrebarea ta este vorba de Shearwater17. Initial am vrut sa fac varianta de la Guillemot dar m-am razgandit. Am apucat totuşi sa transpun cotele au rezultat desenele si m-am gandit ca poate or fi bune cuiva.

Stati linistiti, ca nu sunt suparat, si nici n-am fost. Asa imi manifest eu starea de veselie, cand vad ca ceata noastra prinde consistenta si la calitate !
"Cronica nasoala" ii facusem lui Vicentiu cu prilejul lansarii noului caiac al familiei lui, Fraga 2 . Dupa vreo doua zile,de la postare, incepuse sa-mi para rau de ce am scris referitor la ce nu mi-a placut ca si calitati nautice, care-l vor dezavantaja, cand vom fi mai multe caiace intrunite la o mica aventura.
Iar asta, dupa ce omul si-a sacrificat o vara din viata si ceva resurse, ca sa faca functional un proiect ce nu-i mai dadea pace. S-a intamplat sa ne intalnim pe strada si sa constat ca nu era afectat deloc , de cele scrise.Vorba aia : Mare om, MARE CARACTER ! ( Salut Vince' !).
Cat despre faptele lui Nelu Gui, nu pot sa-i spun decat ca are toata admiratia mea, in intreprinderea lui de a proiecta si realiza un caiac de tura. Deocamdata nu ma intereseaza planuri, pentru ca am deja caiac. Doresc sa-mi concentrez eforturile sa ies nesifonat dintr-o iarna care este in concubinaj cu criza economica, prin buzunarele mele.
Apoi la anul, sper sa-mi pot permite sa completez ceea ce cred ca-i lipseste echipamentului plus caiacului ce-l am deja(echipament de corp, tapiterie, capace perfecte pentru "hatch", carut mai bun etc).
Oricum, multumesc pentru aprecierile voastre care le simt ca-s amplificate,mult peste meritele reale !

Ultima editare:
Guzi, iţi doresc multă baftă la ce ţi-ai propus să achiziţionezi. Din păcate vântul asta de criză bate prin buzunarele multora dintre noi... Dar să imi spui te rog care e treaba cu hatch-ul până n-apuc să-l tai. Nu se poate face ermetic? Eu m-am gândit să lipesc o garnitură de cauciuc când o să ajung la faza aia, ori pe capac ori pe rama din interior.

Dar să imi spui te rog care e treaba cu hatch-ul până n-apuc să-l tai. Nu se poate face ermetic? Eu m-am gândit să lipesc o garnitură de cauciuc când o să ajung la faza aia, ori pe capac ori pe rama din interior.

Poi da, ca aici e beleaua, indiferend ce fel de garnituri sau chedere ii pui , va trebui sa-i faci si un sistem care sa blocheze apasat capacul pe garnituri, ca altfel, fara o astfel de presiune, degeaba aplici garnitura.
In cazul meu, m-am gandit sa merg pe capace din astea, care sunt si functionale, si ergonomice, si estetice : http://oceanos.ro/advanced_search_result.php?keywords=hatch&sort=2a&page=1

Salut, maestre, Guzi. N'am de ce sa fiu suparat, mai ales pe dumneata. Tare ma bate gandul sa fac un Shearwater din Fibra de Carbon/Kevlar 165 gr/mp, asa pentru sufletelul meu, sa discutam de la egal la egal. Dar o sa mai astepte proiectul asta pana cand mai creste urechetaul si-i vad clar tendintele sportive. Asa ca pastreaza planurile de S17.

pentru Gui
Am acadul la munca!! si il folosesc cam 8 ore pe zii.
1. ce versiune ai folosit?? (sa nu am surprize ca nu deschide)
2. e cotata desenul??
3. e un tip in niste poze baga pioneze in placaj pe desen. asa ies desenele?? ca daca ies asa sunt super tari
3. e un plan lung e pe A1 ??( ca in poza pare prea subtire pentru A0)
Daca esti amabil sa imi raspunzi e OK
mersii anticipat!

m-am uitat mai bine la poze! parca e mai mare de A1
e o problema la mine cu hartia de asta intreb
si o ultima intrebare:
planul in acad e 1:1???

Salut Razvan,
1. Acad 2007,
2. Un layer care este inchis reprezinta offseturile cu distantele (nu am cotat pentru ca s-ar fi incarcat foarte mult desenul), daca vrei pot sa iti trimit cotele intr-un excell desi tu poti pune cotele. Dar pentru traspunerea desenului pe placaj cotele numai te-ar incurca.
3.Tipul ala sunt eu :). Tehnica nu imi apartine am imprumutat-o si eu de la Guzi si este super ok ca sa poti trasa dupaia. pentru trasaj am folosit o "bagheta" de comatex flexibila, dar tu poti folosi ce s-a folosit pe aici si anume masca pentru cablu electric (sorry - nu stiu denumirea).
4. Planul se poate scoate pe A0 prelungit (rola de hartie). Daca ai folosit Autocad sti ca astea se seteaza la plotare. Am folosit ca unitati de masura cm si normal subunitar mm.
5. Planul este 1:1

Daca mai sunt nelamuriri nu ezita sa ma intrebi. Numai bine si spor :) .

Ultima editare:
Poi da, ca aici e beleaua, indiferend ce fel de garnituri sau chedere ii pui , va trebui sa-i faci si un sistem care sa blocheze apasat capacul pe garnituri, ca altfel, fara o astfel de presiune, degeaba aplici garnitura.[/url]

Guzi nu ma innebuni acum. Spune-mi te rog, ti-a intrat multa apa acum cand ai fost la TID? Pana la urma nu mai fac nici un hatch. Nu o sa am ambitii de roll over dar nici nu prea vreau sa intre apa...

E bun! mersii mult! maine il deschid si vad
scara mereu se da la plotare si stii ca acadul lucreaza pe unitati. Vreau sa fac rost de un program de soft pentru proiectare de un yacht cu vele intre 6,5 m si 6,99999 m. anul asta care vine cred ca fac un kayak dar sa vad care ca vreau sa incep sa lucrez cu lemnul si fibra. Incet dar sigur. sper

Cu placere, ma bucur ca iti e de folos. Cotele se pot lua de pe site-ul original doar ca sunt in unitati imperiale deci trebuie trasformate http://www.guillemot-kayaks.com/gui...construction/free_stitch_and_glue_kayak_plans sau de aici http://www.jcoppens.com/kayak/ sau asa cum ti-am scris daca le vrei ti le trimit intr-un fisier excell gata trasformate asa cum le-am introdus eu. Am vazut undeva un soft pentru asa ceva. Deci nu pentru caiac ci pentru veliere. Daca il gasesc o sa iti scriu. Numai bine.

Nu trimite! daca e 1:1 il cotez in 5 minute si daca vrei ti-l trimit. daca vrei.
cate placi de placaj ai bagat si de care. Eu sunt zero barat in domeniu. recunosc.daca esti fan messenger yahoo (ca mine) pot sa iti dau adresa

Nu trebuie sa imi trimiti. Eu nu l-am cotat pentru ca nu iti foloseste cotarea pentru constructie...mai mult te incurca. Si eu sunt rookie ca si tine. Acum construiesc un caiac prima data. Iti recomand sa vezi pasii de constructie ai lui John Coppens pe pagina asta http://www.jcoppens.com/kayak/index.en.php. Nu stiu cate placi intra dar in cazul tau se poate calcula ca ai toate dimensiunile. Ce e ok la plan este ca nu se suprapun desenele...deci o sa iti fie destul de usor cu traspunerea si intra toate formele pe latimea de placaj. Unele forme le vei taia de 2 ori. O placa are de regula 2.44 x 1.22m. Probabil ca nu ai citit postul meu de la inceput in care am scris ca am abandonat ideea de al mai face. Am ales sa fac Shearwater17. Dar referinte de constructie stich and glue gasesti si pe barcaholic si pe 1001 site-uri, dar eu personal iti recomand link-ul de mai sus si asta deoarece este exact modelul la care am postat eu planurile. O sa iti trimit adresa de messenger si link-uri pentru documentatie. Daca ai putin timp rasfoieste putin barcaholicul la topicul asta de constructie barci...ai fi surprins cate o sa inveti.

De regula, pentru constructia unui astfel de caiac, intra cam 3 foi de placaj de 4 mm. Recomandat ar fi placajul marin Okoume ( in comercializeaza firma Holver). Eu am folosit placaj obisnuit, de la Dedeman (tot 4 mm), si a fost mai ieftin. Acum sa vedem in timp daca optiunea mea a fost buna sau nu.

Back
Sus