Siguranta si tehnica in caiacul de tura (sea kayaking, touring kayaking)

Te documentezi despre siguranta si tehnica in kayaking?

  • da, doar in diverse limbi straine

    Votes: 11 61.1%
  • da, gasesc suficienta documentatie in limba romana

    Votes: 3 16.7%
  • nu, in limba romana documentatia este insuficienta

    Votes: 6 33.3%
  • nu,nu consider necesar pentru ambarcatiunea mea

    Votes: 3 16.7%
  • da,doar pe youtube, nu cunosc limbi straine suficient

    Votes: 2 11.1%

  • Total voters
    18
  • Sondaj închis .
De ceva vreme ma invart pe forum,la-nceput doar ca observator, de vre-un an ca membru. Am participat la multe constructii din fata calculatorului, am urmarit cu sufletul la gura saltul peste lipsa de experienta, peste dificultatile pe care constructorii le intampinau. M-a impresionat de fiecare data solidaritatea celor ce stiau, cu cei ce inca nu stiau.
O comunitate bine inchegata si de la care am invatat destul ca sa ma gandesc ca trebuie sa-i dau ceva in schimbul orelor de reala bucurie ce mi-au fost daruite.
In ultimii doi ani in special, s-a trecut masiv de la ratuste si alte ligioane benigne, la animale tot mai fioroase, mai potente , implicit mai labile si necesitand o tehnica mai avansata.

Urmaresc de si mai mult timp, poate de prin '90 evolutia fenomenelor sea kayaking, si white water kayaking. Mi-au curs balele ani la rand dupa sculele si tehnica ce le vedeam pe afara.
Prin comparatie, recuperam rapid la nivelul constructiei de ambarcatiuni home made, se pare insa ca la nivelul tehnicii si mai ales al sigurantei, avem ceva ramaneri in urma. Pe masura ce ambarcatiunile construite sunt tot mai cu staif, cresc si ambitiile de a le folosi pe masura potentialului
Pe Barcaholic, am intalnit link-uri care sugereaza ca exista preocupari de imbunatatire a tehnicii si sigurantei la nivel individual. Ce nu exista, o dezbatere pe aceasta tema.
Va propun in threadul deschis acum, sa dezbatem exact aceste doua probleme.
Aprioric, cateva lucruri despre mine;
Ma numesc Gelu Botezan , visez la barci de cand ma stiu, am blestemat ziua in care marea Thetis a secat si m-a lasat aici in mijlocul Transilvaniei doar cu ceva lacuri in spatele barajelor Tarnita, dar imi amintesc de pasiunea mea in fiecare concediu la mare, si-n secret ma intreb de-mi voi implini visul de a cabota integral tarmul Marii Negre. Ar fi o tura tare faina ca nu ar mai trebui sa vina nimeni cu masina sa ma ia dupa ce am terminat tura :)
Am un Pouch RZ 85 inca din '86, am facut cu el tot soiul de ture mai mult mici decat mari, lacuri, rauri. totul la nivelul unui om caruia i-a picat o vasla-n mana. Tehnica ce mai ciupeam din reviste nemtesti si in ultimii 15 ani de pe net.
Intre timp m-am ocupat ceva ani cu alpinismul, zbor cu parapanta, sporturi in care siguranta este esentiala.
De un an am inceput sa invat sistematic tehnica de ww kayaking. Stiu ca-mi va folosi si la sea kayaking in mare parte. Nu este greu iar efectele in materie de siguranta proprie, sunt dramatice.
Nu sunt instructor si nu am dorinta de a deveni. Cunosc in comunitatea de ww kayakers oameni mult mai pregatiti decat mine. Nu vreau sa dau lectii din fata calculatorului si sa-mi creez aura de mare specialist. Sunt doar un incepator ceva mai constient. Vreau sa fac ture pe mare. Ceea ce stiu nu e de ajuns.
Nu pledez nici pentru invatare sub obladuirea vreunei institutii. Scoli private ar fi ok, dar risca sa moara de foame in Romania. Ne ramane sa invatam singuri prin voluntariatul celor care deja stiu sau prin efort propriu, autodidact, documentandu-ne pe net si stabilind de comun acord care practici sunt cele mai potrivite in contextul nostru.
Am putea organiza-ca tot ne place sa ne intalnim- intalniri pe teme clare; de exemplu iesirea si reintrarea in caiac dupa rasturnare. Este probabil primul lucru ce ar trebui cunoscut de oricine are un caiac.
Au mai fost pomenite pe forum dar le mai recomand odata, KayakPaddling.net - Animated Sea Kayak Paddling School & Instruction, Kayarchy - the sea kayaker's online handbook and reference 2011 ,
site-uri de unde daca ai invatat tot ce scrie acolo, esti deja binisor pregatit

Colegi de suferinta, avem o iarna inainte! Ce facem cu ea?
 
Ultima editare:
Colegi de suferinta, avem o iarna inainte! Ce facem cu ea?

Eu vad extrasezonul ca pe un ragaz de acumulare, pentru sezonul urmator .
Citesc mult, dialoghez, imi insusesc din experientele prietenilor, visez cu ochii deschisi :) .
In iarna si primavara ce urmeaza, am de mesterit cate ceva la barca, mici lucruri necesare la interior, pe care le-am dorit ca imbunatatiri in aceasta vara.
Noutatea ar fi ca vreau sa si construiesc un caiac Wood Duck . Nu este un caiac pentru mare, dar e stabil si incapator; daca are cineva o sugestie mai buna, eu accept cu bucurie si multumesc anticipat :)
 
Asa, stimate coleg Florio, iti doresti o ratusca. Cred ca ar sta bine la bordul Mc Gegorului, prinsa in prova de balustrada. V-a sa zica devii armator cu o flotila de caiace si barci! E mare lucru sa ai un tandem si un single, sa-ti faci iesirile dupa cum doresti. Si eu stau pe ganduri dupa inca unul sa pot iesi solo pe mare. Asa ca is cu ochii dupa sfaturile si dezbaterea initiata aici de colegul Klimm.
 
Indirect asta incerc sa promovez, prelungirea sezonului si a orizonturilor accesibile.
Nu vad un mare interes, dar e nevoie de timp ca sa constientizezi si poate de o patanie cat se poate de reala ca sa treci la fapte.
Vara te lasa inca destul de cald o cazatura din caiac, chiar daca recuperezi caiacul doua sate mai incolo pe rau sau ti-l aduce marea la tarm ferfenita. Este insa greu fara un minim de pregatire sa te arunci cu capul inainte acolo unde pandeste socul termic , nu foarte adanc in apele reci :) cred ca fiecare simte asta instinctiv si omul ia mana de pe cutit!
 
Indirect asta incerc sa promovez, prelungirea sezonului si a orizonturilor accesibile.
Nu vad un mare interes, dar e nevoie de timp ca sa constientizezi si poate de o patanie cat se poate de reala ca sa treci la fapte.
Vara te lasa inca destul de cald o cazatura din caiac, chiar daca recuperezi caiacul doua sate mai incolo pe rau sau ti-l aduce marea la tarm ferfenita. Este insa greu fara un minim de pregatire sa te arunci cu capul inainte acolo unde pandeste socul termic , nu foarte adanc in apele reci :) cred ca fiecare simte asta instinctiv si omul ia mana de pe cutit!

Un interes exista, atat timp cat stiu ca se organizeaza si iesiri la rafting, in ape reci ( ultimele au fost organizate de Catalin de la Barci in Bagaje, in Buzau si Bistrita, prin Octombrie !! ; Fara echipament bun in acele ape de munte, toamna, n-ai cum rezista) . Totusi asa cum spui, o aventura ( cu poveste si imagini) aduce in fata o alta imagine a acestei extreme. Caci pana la urma padelatul in mare, in anotimpul rece, e o extrema :) . Si din punctul de vedere al temperaturii apei, si din punctul de vedere al imprevizibilitatii vremii.

Oamenii ataca extremele, dar se observa ca in sportul acvatic, lumea se "trage" la ape mai calde :) . UN exemplu e si Andreas Gabriel, pe care l-a intalnit Vincentiu. A trecut pe la noi cu caiacele lui cu vele, pe la sfarsitul verii; calatoria lui fiind programata sa il ajunga anotimpul rece in zonele mediteraneene .

Dar ca nota generala esti in asentimentul meu total. Si pe mine ma cam "strange" sezonul , fiindu-mi prea mic. Si l-as extinde pana la limita suportabilului. :)
 
sa facem ce face toata lumea in vest (cel putin asa am vazut pe net) pt tehnica, se baga cu caiacul in piscina si se invart pana nu mai pot....
 
Relativ la interes ma refeream la cititorii forumului, nu sunt multe interventii pe thread.

Cei ce organizeaza ture pe rauri fie de rafting sau kayaking pentru publicul larg, sunt oameni pregatiti si care incearca in timpul scurt de briefing sa transmita participantilor din cunostintele lor si asista participantii in caz de cadere. Fiind iesiri asistate si de obicei cu caracter de initiere, recomand oricarui iubitor de kayak, o astfel de iesire care, i-ar imbogati orizontul si i-ar da un imbold in a studia si individual fiind deja constient de pericole si avand inca proaspat micul instructaj.
Un curs poate fi mai productiv dar este deja o chestiune de cost pe care multi nu ne-o permitem.
Echipamentul asa cum accentueaza si Florio, este esential la apa rece, pe langa asta, obisnuinta cu apa rece, ce se poate rezolva prin cateva intrari controlate si progresive la inceputul sezonului rece si la fel la inceput de sezon primavara, te pot scuti de riscul unui soc termic care este de departe cel care ucide primul statistic vorbind.

Eu personal neavand echipament de scufundari, nici drysuit pentru kayaking, folosesc chiar si acum, un shorty de neopren 2.5mm iar peste, ma imbrac destul de normal, un tricou cu maneca lunga, un pullover de polar si peste, o jacheta de munte cu chingi de etansare la maneci, elastic in talie, si la gatul inalt, pentru a limita intrarea apei in caz de rasturnare.Jacheta si pulloverul le imbrac peste fusta de neopren. Dupa doua roluri sunt inca confortabil uscat, apa siroind in mod neplacut si in cantitate mica, doar pe sira spinarii intre cotleti:) La cazaturi succesive, dupa inca o ora de padelat, desi umed, temperatura corpului este inca foarte buna, imi mai arde de rasturnari pentru a ma racori.Obligatoriu o gluga de neopren subtire care sa atenueze din socul termic la nivelul capului. Trenul inferior fiind protejat de fusta, port un pantalon de polar, cat mai mulat pe picioare in caz de inot.
In anul trecut , nestapanind roll-ul, imbracam un Longjohn de 5-8, stiind ca urmeaza sa inot la fiecare cazatura :)
Folosesc acelasi Longjohn daca urmeaza sa fiu mai mult cu fundul in sus:) de ex la o sesiune de 2-4 ore cu 20-40 de roll-uri.
de-ar fi sa ies pe mare, nu as ezita sa iau Longjohn-ul sau chiar un integral de scufundari cu riscul de a fi nevoit sa ma rastorn pentru a ma racori


Exista evident ambarcatiuni ce nu pot fi scoase cu roll cum e la noi foarte populara rata. Este si greu sa o rastorni dar odata rasturnat trebuie sa fii pregatit cu un flotor de vasla(care poate fi improvizat in multe feluri ) si sa faci exercitii de golire si reintrare, in conditia in care nu poti atinge fundul. Daca vrei sa ai certitudini, orice procedura de salvare trebuie exersata
 
Ultima editare:
@Zaad, daca te tine punga sau ai piscina. Ar fi bine sa putem, ar umple bine iarna si in primavara te-ai trezi fit .
La Cluj la bazinul olimpic ne-au spus ca un culoar costa minim 250 ron, cu caiace lungi ai nevoie de tot bazinul pentru 10 caiace. Daca se-ndesesc prea tare, ai sanse bune sa mergi acasa lovit de vasla. Si mai sunt retinerile lor din motive de igiena
 
Am gasit dialogul asta pe Facebook, Paddlinglight, Tim Gallaway si Sarauer sunt instructori.
Relevant pentru cum se echipeaza oamenii pentru apa rece. Avem cheia prelungirii sezonului Gheata sa nu fie :)

PaddlingLight.com : Back from a kayak paddle on Lake Superior. This time of year feels bittersweet. It's almost always wavy -- today was swell to 2 feet -- but it's getting cold. I wore a drysuit and a tuilik today. I think it's the perfect combo for this time of the year. It feels warm and if it gets too warm, I just roll to cool off. I'm surprised more kayakers don't wear tuiliks. Have you ever tried one?
Like · · Share · 26 · Yesterday at 1:05am ·
Christopher Crowhurst and Wayne Hanley like this.

Wayne Hanley: I love my Tuilik, but here in Australia it is usually limited to 3 seasons and Summer rolling practice.
Yesterday at 1:14am · Like · 1

Tim Gallaway: I wear it as often as I can. I wore it last weekend for a rolling session. Water about 45 degree with air about the same. Still ended up sweating.
Yesterday at 1:19am · Like · 1

Keith Wikle" I own one. It is a great very cold weather garment. Not so great when it is anything other than bitter bitter cold if you are going to paddle for exercise. But rolling with one, sweet jeebus, it's like rolling with a paddlefloat on each arm. pretty fun.
Yesterday at 1:24am · Like · 1

Denise Hurt: My sister and I have been using gortex versions for a few years now, but we call them sprackets - spray skirt and rain jacket all in one. Now rainy days are some of our most memorable paddles - instead of being wet and miserable, we're dry and comfortable.
Yesterday at 1:28am · Like · 1

Bryan Sarauer: Forgive my ignorance, I thought a Tulik + Drysuit was redundant (unless things go bad and you have to wet exit, which I suppose is the point). What brand of tuilik do you wear? I've never seen a tuilik in person before, but maybe that's because I'm 660 miles to the nearest ocean (Hudson Bay).
22 hours ago · Like · 1

PaddlingLight.com: I dress for immersion, and to be honest with you, on a short couple hour paddle, I'd rather be toasty warm and a bit sweaty instead of okay warm, but not sweaty. On a longer trip or a day trip where I'm actually paddling instead of poking around along the shore, I'd skip the tuilik. I use a Brooks model.
12 hours ago · Like
 
Excelent!
Prima carte cel putin, e mana cereasca pentru oricine e interesat in caiac si canoe. Chiar si pentru cei ce nu se mai considera incepatori.

Mersi!
 
Iata 2 carti ce trateaza (culmea, amandoua la cap 15) cate ceva ce s-ar putea incadra in acest thread
1.The_Complete_Idiots_Guide_to_Canoeing_and_Kayaki
http://dl.dropbox.com/u/14625740/Caiac/_The_Complete_Idiots_Guide_to_Canoeing_and_Kayaki.pdf
si
2.Canoe and kayak building
http://dl.dropbox.com/u/14625740/Caiac/canoe and kayak building/Canoe and kayak building.pdf

Multe multumiri ! Mie cea de-a doua cartulie imi e de mare folos in perioda asta :)
 
Relativ la interes ma refeream la cititorii forumului, nu sunt multe interventii pe thread.

Cei ce organizeaza ture pe rauri fie de rafting sau kayaking pentru publicul larg, sunt oameni pregatiti si care incearca in timpul scurt de briefing sa transmita participantilor din cunostintele lor si asista participantii in caz de cadere. Fiind iesiri asistate si de obicei cu caracter de initiere, recomand oricarui iubitor de kayak, o astfel de iesire care, i-ar imbogati orizontul si i-ar da un imbold in a studia si individual fiind deja constient de pericole si avand inca proaspat micul instructaj.
Un curs poate fi mai productiv dar este deja o chestiune de cost pe care multi nu ne-o permitem.
Echipamentul asa cum accentueaza si Florio, este esential la apa rece, pe langa asta, obisnuinta cu apa rece, ce se poate rezolva prin cateva intrari controlate si progresive la inceputul sezonului rece si la fel la inceput de sezon primavara, te pot scuti de riscul unui soc termic care este de departe cel care ucide primul statistic vorbind.

Chiar vorbisem despre Bistrita in octombrie, si Catalin ne-a adus bucuria unui filmulet .
 
Din pacate vremea nu l-a ajutat pe Catalin si implicit nici pe participanti. Era nevoie de un nivel cu 40 cm mai mare si atunci era bine. Cred ca s-ar fi dublat numarul de participanti la conditii bune de apa.
Colegii de pe forum ar fi bine primiti, comunitatea e mica si se bucura de fiecare nou impatimit de apa si barcute.
La astfel de intalniri, unul sau altul, o frezeaza; constientizam mereu, mult mai acut decat la o iesire obisnuita, nevoia de exercitii de salvare, oricare ar fi acestea. Nu am exersat inca in grupul de prieteni de exemplu, iesire din caiacul rasturnat si salvare pe coada altui caiac, si golirea caiacului, pe apa in grup de 2-3 caiace. La o adica, in mijlocul Dunarii, ai nevoie de un astfel de procedeu. Fara sa exersezi , vei da din colt in colt cand se intampla "the real thing".
Ah, mai este o alternativa, sa stai cuminte in banca ta, dar la ce caiace se construiesc acum pe forum, banca ta este tot mai ingusta
 
Ultima editare:
Colegi de viciu, iata unul din motivele pentru care cred eu, avem nevoie de pregatire; atat de tehnica cat si de siguranta

Kajaklek i blåst och vågor | Björn Thomasson Design doar valuri si furtuna, gasim sper si la noi

Este doar un exemplu si pe you tube gasiti probabil la nesfarsit astfel de scene.

Pentru mine, la vara concediul va face sens din nou, ce-i drept spre iritarea unor salvamari mai putin deschisi spre nou :)
 
O discutie despre echipamentul de vreme rea / rece s-ar incadra la capitolul "siguranta"? Pe mine cel putin m-ar interesa ...
 
Eu zic ca da. ma simt in mare nesiguranta in slip la 10 grade minus. Mai exact rebegit de frig :)

Imi doresc ca acest topic sa antreneze valuri de caiacisti in discutie si cred ca orice aspect al sigurantei este relevant, poate merge pana la confort.

Observatii simple si experienta traita sau gasita aiurea pe net, daca se aplica la noi, au toate relevanta.
exemplu; eu nu pot intra in caiac fara sa-l ranesc(seal launch) sau, ca sa nu fac asta, fara sa ma ud pana sub genunchi. Intru in apa la o adancime mai mare decat pescajul, il incalec si intru. Picioarele sunt deja ude.Cum la intrarea de pe ponton, am vazut ce placut poate fi sa padelezi 3 ore cu picioarele uscate, acum vanez(am si gasit) niste cizme inalte de neopren care-mi permit sa intru in apa de 30 cm fara sa ma ud pe labute.
 
Ultima editare:
Nu sunt multi participanti activi la discutii dar vad ca topicul este citit (accesat cel putin) O sa mai postez eu din cand in cand ceea ce mi se pare util pentru un studiu individual privind subiectul threadului. Orice lectura insa, nu tine loc de antrenamentul cu un instructor calificat iar in lipsa acestuia, orice facem practic, urmand lecturile, trebuie facut cu prudenta si niciodata singur.
Avem acces la acelasi google si teoretic vedem aceleasi informatii; depinde insa ce si cum cautam, intamplarea joaca si ea un rol.
Va invit sa postati mai departe link-uri privind tehnica si siguranta in touring sau sea kayaking care sa ne ajute sa devenim o comunitate mai larga si mai calificata. Unii le vor urma(link-urile), altii nu, este la latitudinea fiecaruia.
Am inceput sa ma documentez despre stabilitate si notiunile aferente ca sa pot coresponda cu Guzi depre Istrum in speranta ca o sa iasa cel mai caiac. Asa am regasit site-ul celor de la Expert Center Index Page pe care-l gasisem acum cativa ani cand incercam sa-mi fac clar ce caiac vreau. Sunt sigur ca unii l-au mai rasfoit. Desi nu este un manual, reuseste o trecere in revista a deprinderilor, tehnicilor, a echipamentului, necesare unui kayaker(vorbim aici de touring si sea kayaking), intr-o varianta concentrata. Cam ca si kayarchy.co.uk, mentionat undeva la inceputul threadului, doar ceva mai scurt si foarte la obiect, se constituie intr-o buna lista de "to do ", sau outline pentru o bibliografie.
Capitolul asta, How to Shop for Your First Kayak Page 1 of 8 desi are ca scop alegerea unui caiac la cumparare, mi-a fost util pentru alegerea caiacului ce urma sa-l construiesc. Este iarna si vad muschii barcaholicilor cum se umfla in dorinta de a iesi in primavara cu o noua torpila. sa-i dam bice dar in cunostinta de cauza :)
 

Back
Sus