Software profesionist

Daca imi puteti spune care e cel mai folosit si mai bun soft pentru proiectarea de ambarcatiuni va rog...Vreau sa ma apuc de proiectat, si nu as vrea sa incep cu cine stie ce tiganie de soft.... Maxsurf cumva?


edit: scuze, doar dupa ce am facut threadul, am observat ca l-am facut in "Constructia de barci". Rog adminul sa il mute unde ar trebui sa fie.
 
Care-i sfaraiala? Gasesti planuri pentru toate traznaile plutitoare, si-au ars altii creierii sa le proiecteze ...
 
Net-ul e plin de planuri de fel de fel de barci ...vechi, si fara performante...
Ce gasiti ,,free" sunt jucarii plutitoare...din placaj...
Cele cu bani sunt un pic mai bune ..si mult mai scumpe. Dar tot placaj. Daca va multumiti cu ,,plutirea" e OK! Daca nu...sunt 4 variante".
1. Cumperi o barca care merge bine si este ceea ce-ti doresti. ...Dar costa.
2. Copiezi o barca care merge...Faci matrita din pafs..si barca tot din pafs.
3.cumperi o barca second hand si o reconditionezi...eventual o si modifici.
4. faci o barca de la ,,zero" ...barca pe care ti-o doresti, care iti va iesi sau NU si care va merge bine ...sau NU. Eu pe asta am ales-o.
 
Ultima editare:
Pentru categoria "agrement" gasesti pe net planuri suficiente - nu ma refer doar la cele free.

Majoritatea sunt pt. placaj pt ca sistemul de constructie e simplu si la indemana. Daca vrei "arta" sunt si planuri pt lapstrake/clinker, dar nu stiu cati ar putea sa le puna in aplicare...

Daca nu vrei o barca pt regimul amator si vrei ceva "performant" probabil ca ai nevoie de studii aprofundate in domeniu pentru a realiza un design propriu, si de o constructie de exceptie.

(Nu cunosc experienta voastra in domeniu, vorbesc in general)
 
DESIGUR.. SI DA !...dar unde ar fi(in cadrul facultatii de design naval),acea nebunie si placere personal a incepatorului de a visa sa-si construiasca el(dupa un ,,progamel,,simplu)TRAGAND de linii si puncte,nebunia lui de TITANIC!? Sincer sa fiu, am umplut un hard extern de 500 gb,m-am balacit in hull si delf..actualmente m-a lupt sau m-a ajut cu elemente de acad-2010 si tot,parca sunt pe langa ce vreau sa-mi IASA;ADICA UN OBIECTIV CLAR:-un microsloop de 3,5-4m-greu,adica putin supra dimensionat,pt un transat de lunga durata-cam in genul povestii unui radiolog australian,care a facut o calatorie circumtera in vreo 4-500 de zile.SINCER,as fi incantat si evident indatorat daca un designer,ar avea,strict la proiect niste directii sau idei de arhitect naval-pe problema.Cu multa stima si consideratie,C.Stefanescu
 
Programele de proiectare gasite pe net sunt depasite. Sunt programe de dos ... Vechituri.
In facultate invatam ,,FORTRAN" si la examen un dinozaur de profesor ne pica daca nu desenam CORECT pe hartie milimetrica cartelele de programare...cu gauri cu tot cand acasa aveam un 286 si ma jucam Autocad 10 (parca)...
Autocad-ul e bun la 2D... dwg/dxf-uri. In plan. Pt 3D,dinamica, analiza de stres,desfasurate...sunt multe alte programe (scumpe)...dar nu neaparat programe specializate pe naval.
Daca ala care a facut programul...a fost tare-n soft si moale-n experienta in barci...in acel program esti limitat in a proiecta in limitele cunostintelor aluia care l-a facut la vremea de atunci. Daca programul e facut pt remorchere...poti sa te chinui tu pana-ti sar creerii ,dar yaht de viteza n-o sa-ti iasa. Din tractor nu faci avion oricat l-ai lua la pila!
Eu altfel vad lucrurile. Nu ai bani de cercetare...de studiu in domeniu...COPIEZI ultima realizare a celui mai bun. Pur si simplu.
 
Ultima editare:
ideea care e, am intrebat asta nu pentru ca nu imi place nici un plan care il gasesc pe net, indiferent ca e free sau nu; si nici pt ca vreau sa proiectez ditamai yachtul de viteza sau nush ce ozn-uri de salupe. Ideea e ca toate planurile care le-am gasit pana acum, indiferent ca sunt de la bateau, sau de pe glen-l, sau bruceroberts, etc... La fiecare pot sa zic ca mi-ar placea sa ii modific unele "parti" dupa gustul meu, si ma refer momentan la partea estetica, pt k nu ma pricep la partea de performante, etc.
Intrebarea mea a avut la baza lucrul asta, sa stiu ca da, am cumparat un plan de barca care mi-a placut, dar sa stiu sa fac mici/mari ajustari la planul respectiv. In asa masura m-ar interesa un curs sau un training de genu asta. Sa stiu de exemplu ca nu se pierde nimic din caracteristicile barcii, daca ii fac puntea mai bombata, sau mai adaug cine stie ce....

Da va dati seama ca as avea cea mai mare satisfactie din lume sa imi proiectez o barca gen Crownline, Maxum, etc... Dar eu nu la asta vroiam sa ajung. Pur si simplu la capacitatea de a modifica niste planuri CU CAP, dupa gusturile si gandurile mele.
 
Alternativa la ce vrei tu e destul de simpla: discuti cu designerul, dupa ce ai cumparat planul, bineinteles. Din putinele idei pe care le-am prins vis-a-vis de subiectul asta, totul pleaca de la greutati, forma corpului si volume. Peretii interiori (bulkheads) fac parte din structura de rezistenta si nu pot fi mutati.

In rest de obicei poti face modificari minore, dar care nu modifica dramatic distributia greutatilor si forma corpului. De asemenea si suprastructurile influenteaza comportamentul la vant.

Orice alt gen de modificare, mai ales la corpul navei implica reluarea calculelor de la 0, deci faci cu alte cuvinte alta barca. Daca e si un velier, se complica treaba, acolo mai ai si calculele de centru velic, centru de greutate, pozitia relativa a acestora (sa iasa un comportament ardent sau dimpotriva, moale), suprafata velica, derivorul, tot felul de coeficienti ...

Revin la ideea initiala. Daca nu gasesti un plan pentru "barca visurilor", presupunand ca ai niste criterii riguroase, poti gasi un plan apropiat de realitate si apoi discuta cu designerul eventualele modificari.

Sunt pe net si programe de design (mai e ceva topic) dar alea nu fac decat partea de desen si calcul, tu trebuie sa stii ce vrei de la ele inainte sa te apuci de lucru, nu gandesc pentru tine.

O lectura de baza:
brewerbook_small.jpg

Ted Brewer - Understanding Boat Design
 
Ultima editare:
Salutare tuturor, proiectarea unei ambarcatiuni e un proces iterativ, in care sunt multe elemente inter-conditionate, astfel ca o modificare minora a unuia schimba semnificativ tot ansamblul. Iar pentru folosirea unui soft "profesionist", trebuie ca utilizatorul lui sa stapaneasca perfect partea de teorie a proiectarii navale, plus partea practica - tehnica de constructie pentru materialul in care se va lucra, si abia apoi sa fie un maestru in manuirea uneltei informatice.
Ca sa va faceti o idee despre cat de dificila e satisfacerea simultana a conditiilor de proiectare impuse in "design brief", cititi aici un rezumat al unui proces de design interactiv care a debutat in 2002 si s-a finalizat in 2006 prin lansarea planurilor lui Vagabond 26 pe bateau.com, o barca relativ simpla. In plus, pentru a intelege cat de complexa e treaba, cititi "Principles of yacht design", unde e detaliata la superlativ mai ales partea hidro- (statica si dinamica), apoi "Elements of boat stregth", unde e prezentat tot ce tine de structura si esantionaj, apoi "Designing power and sail", unde e tratata mai ales partea de constructie.
Avand in vedere avantajele globalizarii si internetului, anume accesul facil la un numar urias de documentatii complete la preturi concurentiale, incercarea unui incepator de a invata si ulterior a proiecta propria ambarcatiune este exact reinventarea rotii. Iar despre softuri, majoritatea softurilor "profesioniste" din domeniul naval sunt cvasi-inutile la ambarcatiuni, unde de obicei sunt folosite softuri specializate, care costa prea mult pentru un barcagiu amator (cateva exemple aici).
 
Asta am vrut sa zic si eu! BRAVO VALI ! esti exact pe subiect! Vikingii intrau in glisare cu barci relativ grele si cu vela patrata tesuta din lana...
Acum ne trebuie soft sa facem o bagatela de caiac...
 
Asta am vrut sa zic si eu! BRAVO VALI ! esti exact pe subiect! Vikingii intrau in glisare cu barci relativ grele si cu vela patrata tesuta din lana...
Acum ne trebuie soft sa facem o bagatela de caiac...

nu adila,drakarele vikinge nu erau grele deloc,erau usoare si flexibile,ei foloseau scinduri din lemn despicat pe lungime cit mai mare,lemnul asa despicat,pastreaza pe toata lungimea firele de crestere(capilarele),sint flexibile si rezistente la stres.erau barci cu dispunerea suprapusa a fileleor de bordaj(clinker,parca asa-i spune)) si nituite intre ele cu piroane de....fier!suprapunerea filelor de bordaj da rezistenta in plus fara incarcarea excesiva cu coaste si varangi.asa barca lucreaza ca un tot unitar bine legata si repet..flexibila ....s-au facut teste pe aceste tipuri de barci si s-a constatat ca la forma hidrodinamica pe care o au,e aproape de perfectiune,mai mult de atit nu se mai poate face.asta ca tot veni vorba de programe de proiectare!!!
 
sincer m-am lamurit...mersi Vali, Smokey...

acum am inteles ca e drum lung pana la a avea capacitatea de a modifica/proiecta o ambarcatiune indiferent de clasa, marime, performanta, etc... Sincer, voi incepe sa studiez cartile de care mi-ati spus, incepand cu cea postata de Smokey.

ce a zis vali, referitor la "incercarea unui incepator de a invata si ulterior a proiecta propria ambarcatiune este exact reinventarea rotii", nu cred ca e chiar asa, cel putin nu in sensu in care am inteles eu afirmatia. Nu mi se pare deloc ceva intangibil, mai ales pe termen lung, atata timp cat este acel ceva ce te face sa iti doresti sa intelegi toate lucrurile referitoare la constructia si proiectarea unei ambracatiuni.
in schimb, ai mare dreptate cand spui ca doar atunci poti manui softul cand esti suficient de pregatit teoretic (chiar si practic).

ms de ajutor, acum targetul initial e sa termin primul canoe, care e in stadiul de slefuire a fibrei si ulterior vopsire. Voi adauga poze la threadul meu
 
Nu e intangibil, in schimb nu e deloc fezabil. E preferabil sa pierzi cativa ani numai documentandu-te, apoi inca pe atat construind, sau mai bine scurtezi la maxim timpul pana vei ajunge sa plutesti? Inclusiv eu (care am damblaua asta cu barcile de cand ma stiu, am studii in domeniu, si asimilez ca un burete tot ce descopar nou), prefer sa las designerul sa-si faca jobul in care are experienta si traditie, si eu sa pun in practica ceea ce proiecteaza el. Daca e vorba de anumite modificari minore, le fac dupa cum imi permit pregatirea teoretica si experienta practica, insa nu umblu la chestiile tabu precum structura, deplasament si distributia maselor, stabilitate etc. Parerea mea e ca se merita pregatirea aprofundata in domeniu doar in cazul in care scopul e activitatea profesionista in domeniul barcilor. Pentru un amator, solutia optima e ori o barca la gata, noua sau sh, ori constructia dupa un plan potrivit destinatiei barcii, dar si indemanarii viitorului armator.
 
ai dreptate... oricum ideea de la care a pornit aceasta discutie era legata despre unele modificari care s-ar putea face. Deci nu m-am gandit nici o secunda ca vreau sa fiu un Professional BB care sa faca industrie :P

vreau sa ma limitez la a avea unele cunostinte pentru a intelege ce inseamna o barca in adevaratul sens al cuvantului, nu doar aspect superb si ski nautic :))

off: felicitari pt postul 1600 :P
 
ai dreptate... oricum ideea de la care a pornit aceasta discutie era legata despre unele modificari care s-ar putea face. Deci nu m-am gandit nici o secunda ca vreau sa fiu un Professional BB care sa faca industrie :P

vreau sa ma limitez la a avea unele cunostinte pentru a intelege ce inseamna o barca in adevaratul sens al cuvantului, nu doar aspect superb si ski nautic :))

off: felicitari pt postul 1600 :P

Vali ca de obicei da sfaturi bune, dupa cum putem intui si din poza lui de "mariner" tanar, din avatar.
Daca-l feliciti pentru postul 1600, trebuie sa adaugi ceva si pentru cele cateva mii de ore vorbite la telefon tot pe tema "barci " :) !
 

Back
Sus