Superstitii

Smokey

Mic barcaholic
Ce superstitii stiti legate de barci? ... si de care tineti cont?

Stiu pe aia cu schimbatul numelui ... ca aduce ghinion b-)
 
Din cite stiu eu .... sa nu schimbi numele barcii (nici preotul nu cred ca ajuta .... este intermediar si el .... face un ban cinstit).
De la Vali am invatat ca nu se fluiera pe barca ....
Si nu vorbesti de funie in casa spinzuratului .... pe regata virtuala am pus un nume aiurea .... dar asa a fost poreclita <<1971 Volvo 1800ES, which earned its nickname, "Snow White's coffin">> cu care a fost asemanat C30-ul si care este premiul cel mare. Deci am crezut ca atrag zeii in favoarea mea .... se pare ca erau ocupati ....
 
Din cite stiu eu .... sa nu schimbi numele barcii (nici preotul nu cred ca ajuta .... este intermediar si el .... face un ban cinstit).
De la Vali am invatat ca nu se fluiera pe barca ....
Si nu vorbesti de funie in casa spinzuratului .... pe regata virtuala am pus un nume aiurea .... dar asa a fost poreclita <<1971 Volvo 1800ES, which earned its nickname, "Snow White's coffin">> cu care a fost asemanat C30-ul si care este premiul cel mare. Deci am crezut ca atrag zeii in favoarea mea .... se pare ca erau ocupati ....

Am gasit intr-un almanah al YCRR dinainte de WW2 o lista intreaga de superstitii pe vreo 2 pagini. Cand ma duc la barca le voi copia si posta. Pana atunci Google nemilos: netul e plin de astea, mai ales la englezi.

Una singura nu prea-mi vine s-o respect: aia care interzice femeile pe barca! Cum, cand lumea se vede atat de frumos prin ochii lor,sa nu le iei pe barca?!
 
Pe la barcile un pic mai mari exista o superstitie legata de botez. Daca nu se sparge sampania din prima incercare e cel mai rau semn. Din povesti am auzit ca asta s-a intamplat la petrolierul "Independenta", cel care a explodat la intrare pe Bosfor.

Problema legata de femei clar nu se refera la yacht-uri, dar la navele comerciale (superstitia a aparut cu mult inaintea yachtingului) este o problema; am navigat cu femei la bord si exista o tensiune intre membrii echipajului, mai ales dupa cateva luni. Nu e o superstitie, e doar psihicul uman; daca inchizi 20 de barbati si o femeie intr-o cusca, invidia intre barbati apare incet, incet, chiar daca femeia nu face nimic, doar este prezenta.
 
In Galati este o constructie pe malul Dunarii, langa Palatul Navigatiei, un fel de pasarela care initial a fost postament pentru un radar al Capitaniei. Dupa Revolutie, a fost preluata de un intreprinzator care a construit pestructura respectiva un cafe-bar, cunoscut sub numele de Cocotatu :). Acolo era vadul de curve al marinarilor, si acolo am vazut o chestie super-interesanta: era in port un impingator din Sulina, si marinarii venisera la Cocotatu sa petreaca impreuna cu Olga, bucatareasa lor, femeia tuturor de pe vas, care se aciuase pe langa ei, si pe care culmea toti o iubeau in mod egal, fara sa se certe, si chiar au pocnit pe unul care s-a bagat in seama cu ea :). App, la Cocotatu azi e sediul YCRR :D.

La fel, in '87 eram in vacanta si am mers pe un impingator, nu-i mai stiu numele, al carui comandant era tatal unui coleg de clasa poreclit Baltazar. Acolo am cunoscut-o pe Virginica, dama de "serviciu" a marinarilor. Chiar am fost bagati cu japca la ea in camera, da eram prea buretzari ca sa stim cu ce se manca Virginica :).
 
"...da eram prea buretzari ca sa stim cu ce se manca Virginica . "

:D

imi aminteste de niste faze... unu' odata intrase intr-o cabina cu un intuneric de nepatruns, undeva in pat era o pitipoanca, flacaul s-a sbuciumat ceva vreme si cind a vazut ca nu nimereste a apelat la lanterna, deh...marinar sadea, faru', lumina, ii aratau calea in toate...

:D

o alta faza; un lupan intrase in cabina la altu' care avea o "vizitatoare"; flacaul nu stia cum sa intre in vorba dar nici una nic doua gazdasul imediat i-a ridicat fustita si a inceput sa o bata jos cu pama spunindu-i "uite cotzofana, uite cotzofana!"

:D

"Pe la barcile un pic mai mari exista o superstitie legata de botez. Daca nu se sparge sampania din prima incercare e cel mai rau semn. Din povesti am auzit ca asta s-a intamplat la petrolierul "Independenta", cel care a explodat la intrare pe Bosfor."


corect, de aceea persoana(in special daca este femeie) careia i se incredinteaza sticla este instruita sa loveasca cu precizie si forta"Problema legata de femei clar nu se refera la yacht-uri, dar la navele comerciale (superstitia a aparut cu mult inaintea yachtingului) este o problema; am navigat cu femei la bord si exista o tensiune intre membrii echipajului, mai ales dupa cateva luni. Nu e o superstitie, e doar psihicul uman; daca inchizi 20 de barbati si o femeie intr-o cusca, invidia intre barbati apare incet, incet, chiar daca femeia nu face nimic, doar este prezenta."


cind la bord este o bucatareasa, harnica, singurica si frumoasa dar care se place cu un ofiter mai junior iar Capitanul...floricele de porumb, floricele de porumb pe linga ea si ea nimica..., situatia devine flamabila rau de tot(chiar daca nu este petrolier, BRAVO este arborat! :D) iar "marfa periculoasa" la primul port este "descarcata"!

:D


"Una singura nu prea-mi vine s-o respect: aia care interzice femeile pe barca! Cum, cand lumea se vede atat de frumos prin ochii lor,sa nu le iei pe barca?!"

Exclus barca de agrement! Pe aceasta Skipperul poate oficia si "cununii" cu mentiunea:

Valabila doar pe durata calatoriei!

:D


"Din cite stiu eu .... sa nu schimbi numele barcii (nici preotul nu cred ca ajuta .... este intermediar si el .... face un ban cinstit)."

Am schimbat numele barcii si toate au fost si sint bune si frumoase.Dat fiind faptul ca e micuta, veche si ieftina nu a avut parte de serviciul religios.In schimb ceremonia de stergere/inlocuire a numelui a fost una "sanatoasa".

:D"De la Vali am invatat ca nu se fluiera pe barca ...."

de regula pe orice nava nu este bine sa fluieri, chestia cu a fluiera a paguba, cred.

"Si nu vorbesti de funie in casa spinzuratului .... pe regata virtuala am pus un nume aiurea .... dar asa a fost poreclita <<1971 Volvo 1800ES, which earned its nickname, "Snow White's coffin">> cu care a fost asemanat C30-ul si care este premiul cel mare. Deci am crezut ca atrag zeii in favoarea mea .... se pare ca erau ocupati ...."

Nume sinistre este bine sa fie evitate. Cei care le folosesc poate ca de meserie sint gropari, asistenti de procurori, imbalsamatori...

:D
 
Stiu si eu una,din trecut,pe navele navrom un comandant a fost f deranjat de notarea drumului "N" cu 000. A zis,scrie 360,tampitule,si cand oi fi tu cdt sa treci drum 0,cica,drum 0 au cele scufundate...
 
Nu ai voie sa dai nume barcii dupa numele nevestei..se foloseste numele copiilor sau al mamei....asta daca ti cont de superstitia cu schimbatul numelui.
 

Back
Sus