SW17

Salutare tuturor,
Deschid aici un nou topic despre modelul SW17, un caiac pe care l-au facut deja multi barcaholici dar nici unul nu s-a lovit de problema mea. Mai exact, nici unul nu a facut greseala pe care am facut-o eu.
Nu stiu ce mi-a venit, ca intr-o zi, in timp ce asteptam sa polimerizeze rasina, tot invartindu-ma pe langa caiac, mi-a venit ideea sa-i dau cu bait. Si i-am dat. Eu credeam ca baitul e doar sa coloreze lemnul, da' am observat ca are in el si ceva uleios. Bine'nteles ca am observat dupa ce l-am dat pe tot cu bait. Acum, dupa doua saptamani, pare sa se fi uscat bine dar tot am ceva dubii la cum o sa adere viitorul strat de epoxy, pt. ca la exterior nu i-am dat nici macar stratul de impregnare.
A mai incercat cineva varianta asta pana acum? Nu mai am nici rasina epoxy ca incercam eu sa vad cum prinde.

A doua problema pe care o am, este ca am terminat rasina epoxy, dar am 3 kg de poliesterica. Intrebarea este: daca-i aplic stratul de tesatura la interior cu rasina poliesterica, cum adera, tinand cont ca impregnarea am facut-o cu epoxy?

Atașamente

• SP_A0045.jpg
    SP_A0045.jpg
    20.8 KB · Vizualizări: 128
  • SP_A0064.jpg
    SP_A0064.jpg
    49.2 KB · Vizualizări: 126
  • SP_A0062.jpg
    SP_A0062.jpg
    49.6 KB · Vizualizări: 124
  • SP_A0060.jpg
    SP_A0060.jpg
    27.1 KB · Vizualizări: 143
  • SP_A0059.jpg
    SP_A0059.jpg
    76 KB · Vizualizări: 128
  • SP_A0055.jpg
    SP_A0055.jpg
    22 KB · Vizualizări: 127
  • SP_A0051.jpg
    SP_A0051.jpg
    22.7 KB · Vizualizări: 122
  • SP_A0049.jpg
    SP_A0049.jpg
    54.1 KB · Vizualizări: 126
  • SP_A0047.jpg
    SP_A0047.jpg
    17.6 KB · Vizualizări: 126
salut liviu,
recent a raspuns vali parca la aceasi patanie a unui barcaholic, numai ca nu o gasesc. Rezumatul e ca sunt baituri si baituri, la noi s-ar potrivi cele pe baza de apa nu cele cu solventi(parca). Acum tu ai barca in fata si iti poti da seama daca doar a colorat sau a si sigilat oarecum porii placajului, pe aici se invarte problema ta. Oricum la cat de repede te-ai miscat si stiind ca esti hotarat sigur nu ai lucrat degeaba, vei avea o barca faina. Dar e interesant si procesul de fabricatie.

Da, pana la urma am vazut ca s-a mai lovit si altcineva de problema cu baitul. Din ce am vazut eu, nu a sigilat porii placajului, care a ramas destul de poros. Oricum, la primavara, inainte sa-i dau o mana de epoxy il mai slefuiesc la mana putin.
Benzile alea ce se vad pe la inchieturile caiacului sunt benzi autoadezive pt. rigips. Sunt tot din fibra de sticla.Am pus 2 randuri, peste care am aplicat epoxy. A intarit suficient caiacul cat sa-i pot scoate sarmele.Bine'nteles, peste ele voi aplica un strat de tesatura de fibra de sticla, da' la primavara.

Hristos a inviat!

Dupa 6 luni de stat ca pe ghimpi, in sfarsit, ieri am scos caiacul de la hibernat si sper ca zilele urmatoare sa incep sa lucrez la el. :skip:
Pe masura ce lucrez la el o sa revin cu foto, pana atunci, vant din pupa tuturor!

Atașamente

• IMG_0044.JPG
    IMG_0044.JPG
    32.7 KB · Vizualizări: 113
  • IMG_0042.jpg
    IMG_0042.jpg
    46.5 KB · Vizualizări: 117
  • IMG_0037.jpg
    IMG_0037.jpg
    41.8 KB · Vizualizări: 134
  • IMG_0028.jpg
    IMG_0028.jpg
    29 KB · Vizualizări: 118
  • IMG_0025.jpg
    IMG_0025.jpg
    21 KB · Vizualizări: 113
faina arata bine.

spune si tu cata rasina si cate foi de placaj ti-a trebuit.. ca si eu am planu..dar mai tr restul

asta e cel mai frumos shearwater de pana acum,
iti tin pumnii sa pastrezi linia pana la final
daca ai timp scrie din ce placaj ai facut, sau cu ce l-ai dat de arata asa frumos?

...Si te rugam sa ne mai povestesti, care a fost prima ta reactie verbala, dupa ce l-ai vazut "cusut" la scara 1:1 :))

Multumesc si ma bucur ca va place.
Guzi, sincer sa fiu, fiind la prima constructie de acest gen, inca mi-e greu sa cred ca l-am facut eu. Si cu cat ma apropii de final, cu atat mi-e mai frica sa nu cumva sa fac ceva gresit si sa-l stric.
Pana acum am folosit 3 foi de placaj de fag de 4 mm si 3 kg de epoxy. Cu astea 3 kg de epoxy am dat doar un strat de impregnare pe interior si un rand de tesatura tot pe interior. Am gresit ca am luat tesatura cu densitate mare si asta mi-a inghitit multa rasina. Ca sfat: mai bine 2 randuri de tesatura mai subtire decat un rand de tesatura groasa, gen sac.
De curand am cumparat 6 kg de epoxy de la Europlastic (la jumatate de pret fata de cea de la Polydis) si aseara am dat primul strat de impregnare la exterior. Totusi, trebuie sa va spun ca primul kit de epoxy cumparat de la Europlastic, mi l-au schimbat cei de la firma, deoarece nu polimeriza.

Cu scuzele de rigoare, imi permit sa dau un sfat celor care vor sa-si faca pentru prima oara o barca. Inainte sa va apucati de treaba, sa va faceti o masa de lucru din 2 capre + 4 scanduri de brad. Costa cel mult 20-30 lei, dar va va scuti de multe dureri de spate, de genunchi si de cap. Eu am inceput sa croiesc pe jos dar dupa cateva ore de lucru m-am razgandit. Apoi, sa nu va apucati de treaba pana nu aveti la indemana tot necesarul de scule si materiale, inclusiv sarmele de cupru taiate la 15-20 cm. Eu intr-o seara cand aveam chef de lucru, am ajuns la sarme si n-a fost chip sa gasesc o sarma de cupru prin toata curtea. Asa m-am enervat ca eram in stare sa tai din instalatia electrica. Pana la urma am pus sarma galvanizata si bine-nteles ca a trebuit sa o tai cu slefuitorul lamelar (vezi liniile longitudinale de culoare mai deschisa).

@sspoll: spor la treaba si sa ne vedem pe apa (sau pe terasa),

In sfarsit, dupa un an de la deschiderea postului, am reusit sa-i "vin de hac". Ieri si azi am facut primele probe la apa si, zic eu ca s-a comportat bine. Singura problema cu el e ca e prea greu. Am exagerat cu fibra si cu rasina, si a iesit foarte greu. Nu l-am cantarit dar are cel putin 30 kg.
In rest, a trecut toate testele. Chiar si testul cu valuri.

Atașamente

• 7.jpg
    7.jpg
    74 KB · Vizualizări: 80
  • 6.jpg
    6.jpg
    68.2 KB · Vizualizări: 82
  • 5.jpg
    5.jpg
    103.5 KB · Vizualizări: 78
  • 4.jpg
    4.jpg
    110 KB · Vizualizări: 77
  • 3.jpg
    3.jpg
    92.6 KB · Vizualizări: 76
  • 2.jpg
    2.jpg
    51.8 KB · Vizualizări: 80
  • 1.jpg
    1.jpg
    106 KB · Vizualizări: 83
  • 0.jpg
    0.jpg
    131.9 KB · Vizualizări: 82
  • 8.jpg
    8.jpg
    73.3 KB · Vizualizări: 80
Nu fi trist ca e greu , asta insemna ca o sa tina bine si la valuri. citeam ieri un eseu despre caiacele de ieri si de azi si concluzia era ca unul de 30 kg e clar mai solid decat unul din carbon de 15-20 kg
Arata intr-adevar bine caiacul. sa-l padelezi 100 de ani si sa-l lasi nepotilor.
Am o nedumerire cu spatarul ala urias; crezi ca te ajuta?

Sa-l stapanesti sanatos! Frumoasa lucrare. Am inteles ca al tau cantareste pe la vreo 30kg. Nu stiu exact cat cantareste al meu dar spre deosebire de unul de plastic cred ca e mai usor cu cel putin 30-40%. Am facut comparatia cu caiacul lu' Imi si a lu' Smokey. E adevarat ca la iesirea de atunci nu am avut hatch-urile puse nici foaming coatul facut si nici scaunul dar cu toate astea nu cred ca ar mai ingreuna cu mai mult de 3-4kg. Eu am folosit fibra de 150gr.

Felicitari iliviu!
:ole:

Sa-l stapanesti sanatos! Frumoasa lucrare. Am inteles ca al tau cantareste pe la vreo 30kg. Nu stiu exact cat cantareste al meu dar spre deosebire de unul de plastic cred ca e mai usor cu cel putin 30-40%. Am facut comparatia cu caiacul lu' Imi si a lu' Smokey. E adevarat ca la iesirea de atunci nu am avut hatch-urile puse nici foaming coatul facut si nici scaunul dar cu toate astea nu cred ca ar mai ingreuna cu mai mult de 3-4kg. Eu am folosit fibra de 150gr.
Confirm, caiacul lui Nelu Gui e aproape 1/2 mai usor fata de al meu, cel putin "la mana" ...

Back
Sus