Düsseldorf 2010
Dupa o schimbare de plan de ultim moment, am ajuns la Düsseldorf in prima zi de târg, in 23 ianuarie.
Târgul este foarte mare pentru a fi vizitat intr-o singura zi, prin urmare m-am orientat spre halele unde erau expuse veliere si m-am uitat si la accesorii.
Incep cu partea de accesorii... A fost o buna oportunitate sa imi fac o impresie generala asupra ofertei. Preturile nu difera cu mult de cele de pe net. Participa multe firme care au magazine on-line. Sunt si reduceri si promotii, dar intrebarea este daca chiar ai nevoie de acele lucruri, sau vanzatorul iti creaza nevoia? Prin urmare m-am limitat sa cumpar strictul necesar pentru lucrarile uzuale de intretinere din primavara.
La sectiunea veliere m-am focusat pe oferta la dimensiuni in jur de 32 de picioare. De ce? Pentru ca in prezent am un Polaris Drabant de 26 si un upgrade in viitor va fi probabil undeva pe la 30. Din pacate oferta de cruisere sub 30 de picioare este limitata, nu am vazut doar Dehler 29. Restul este la 31 - 33.
De ce este 32 de picioare asa un numar magic? Pentru ca este suficient de mare pentru a asigura comfortul unei familii cu copii (sau prieteni) si suficient de mica pentru a fi manevrata de 1 - 2 persoane.
Am avut asteptari mari de la Dehler 29 dar am fost oarecum dezamagit. Foarte ingusta in prova, locul nu este foarte bine folosit.
Hanse 320 mi-a facut o impresie buna. Bine organizata. Din pacate ca standard vine cu foc, genovezul este optional.
Beneteau 31 mi-a facut o impresie buna, cred ca raportul pret/performanta este foarte bun. Salonul este foarte luminos, si surprinzator de spatios pentru o barca de dimensiunea aceasta.
Cel mai mult mi-a placut X-34, pe care l-am vazut si la expozitia de la sediul producatorului (X-Yachts) insa acest velier face parte dintr-o alta categorie, la care nu indraznesc sa ma uit din punct de vedere financiar... Design suplu, performanta sub vele, calitate... un vis! (de fapt preferinta mea personala este precursorul X-332 care la second-hand are preturi atractive).
Din motiv de idei preconcepute (molipsit de la danezi) nu eram curios de Bavaria. Dar in final, pe la vreo 5 dupa-masa, cand sa o iau spre iesire am zis... hai s-o vad si pe asta... ca nu ma costa nimic. Nu m-am asteptat la altceva decat la un autocamper plutitor. Si... surpriza! O organizare interioare extraordinar de buna, mai buna decat orice altceva in aceasta categorie. Design de la Farr Yachts. Un interior absolut superb: Dushul este separat de chiuveta, loc pentru agatat hainele ude. Pantry spatios cu mult loc de stocare si lucru. Salonul de la prova cu mult loc de stocare pentru haine. Access la toate sistemele, acces foarte bun la motor. Atentie la detalii cum ar fi plafon tapitat, sa nu te lovesti la cap! Pe partea negativa pot mentiona o senzatie claustrofoba in salonul de la pupa.
Pe punte iar o impresie buna, echipament de calitate (vinciuri Lewmar, vele Elvström, etc.). Cockpitul spatios, bine organizat. Ca si element negativ vinciurile pentru scote sunt cam departe de cârma, face manevra single-handed dificila - dar asta se poate modifica. Prin urmare am invatat o lectie si nu ma voi mai duce la târguri cu idei preconcepute deoarece nu se stie de unde vine surpriza!