de trista amintire...
"Aici am o intrebare, in cazul unui spinnaker, laturile si colturile velei au aceleasi denumiri ca si focul? "
din Wikipedia citire:
A spinnaker is a special type of sail that is designed specifically for sailing off the wind from a reaching course to a downwind, i.e. with the wind 90°–180° off the bow. The spinnaker fills with wind and balloons out in front of the boat when it is deployed, called flying. It is constructed of very lightweight, usually nylon, fabric, and is often brightly colored. It may be optimised for a particular range of wind angles, as either a reaching or a running spinnaker, by the shaping of the panels and seams. The spinnaker is often called a kite, or a chute (as in cruising chute) because it somewhat resembles a parachute in both construction and appearance. This should not be confused with the spinnaker chute which is a hull fitting sometimes used for launching and recovering the spinnaker...
Contents [hide]
1 Operation
2 Types of spinnakers
2.1 Symmetric spinnakers
2.2 Asymmetric spinnakers
3 Flying the spinnaker
3.1 Rigging the symmetric spinnaker
3.2 Rigging the asymmetric spinnaker
3.3 Dousing socks
4 Spinnaker chute
5 Etymology of the Word
6 References
7 External links
http://en.wikipedia.org/wiki/Spinnaker
Pe romaneste si mai pe scurt:
Spinnaker-urile sint de doua categorii:
asimetrice si simetrice;
asimetrice, folosite aproape in totalitate pe velierele de croaziera datorita usurintei in manevrare; se aseamana cu vela mica(focul?) atat in termeni (head -coltul superior unde este legat halyard-ul, tack-coltul inferior prova care se leaga la baza fore stay-ului sau furler-ului, coltul inferior pupa unde se leaga scotele, babord-tribord) cit si in functionare.
simetrice, intilnite pe velierele de intrecere se deosebesc mai mult in accesorii extra, manevrare, intrebuintare, la fel si in denumirea si locul acestora.
accesoriu extra, spinnaker pole, un fel de ghiu special pentru spinnaker;
manevrare, mai complicata.
intrebuintare, in toate directiile cu vintul din pupa.
denumirea si locul scotelor; scota din vint se leaga la coltul inferior dinspre prova, scota de sub vint se leaga la coltul inferior dinspre pupa; evident, coltul superior al spinnaker-ului, head de care se leaga halyard-ul.
Petru mine, spinnaker-ul este singura vela de care nu-mi place sa-mi amintesc...
L-am cumparat pe Lup cu 5 vele plus spinnaker(asimetric). Nici nu am apucat sa-l folosesc ca unul m-a usurat de el. Nu stiu exact care, dar am doi suspecti.
Unul, pe care de fiecare data cind se dau si se scot velierele din apa daca sint de servici, il platesc sa-l scoata sau sa-l dea pe Lup la apa.
Altul care ma ajuta(contra cost) sa ridic si sa cobor catargul.
Ambii canadieini, veleisti. Am pus si am sa mai pun niste "momeli"
pina cind unul din ei va musca din ele.
Experienta de trista amintire...