Tema pentru Barcaholici

Sunt aici ceva mai multe detalii despre barcile din Marea Egee.
http://forum.woodenboat.com/showthread.php?t=112765
Pentru zona Danubiana, prima reprezentare a ceea ce pare o "Sakolefea" (vela dreptughiulara si ghiul diagonal) apare intr-o pictura a lui DIMITRIE ŞTIUBEI (1901 - 1986) intitulata "Batalia de la Giurgiu - 1595. Saicile lui Mihai Viteazul". De unde s-a inspirat e cam tardiv sa-l intrebam, insa fonetic saica ar putea fi tsernika de mai tarziu.
Insa nu e asemanare intre dhow si sakoleva. Dhow-ul are 1-2 catarge iar vela este invegata, prinsa de o verga mare , puternic inclinata. Sakoleva are un ghiu/pic, inclinat pentru intinderea unui colt de vela. Dhow-urile au corespondenta in spatiul danubian cu "caicul" lui Brancoveanu. E si normal sa ajunga dhow-urile pana aici, deoarece ele au aparut in oceanul indian acum doua milenii, iar caicul e din sec. 17, pe vremea lui Brancoveanu cand existau multe schimburi Orient - Turcia/lumea araba cu Europa rasariteana.
Acum putem sa speculam: dhow (sec. I) - caic brancovenesc (sec.XVII) - si mai departe fonetic/etimologic - cirnik / cernik (sec.XVIII-XIX). Ba mai mult, se pare ca "plinul de marfa" reprezenta unitatea de masura egala cu... un caic, cu derivatele: jumatate de caic, un sfert de caic. Asa ca, pe laga asemanarea fonetica caic~cernik, mai putem adauga faptul ca ele trasportau pe mare "1 caic" de marfa. Probabil le era mai usor negustorilor sa se exprime: "Astept 1 caic de marfa de la Gurile Dunarii sau Stambul" decat: "Astept o barca cu vele tip sakolev ce transporta cherestea". Mai degraba de aici a plecat cerniki si s-a raspandit in Egee, referindu-se la daplasamentul util/de marfa decat la tipul de nava/greement.
Insa, astia din Marea Egee au avut de unde se inspira, cel mai probabil de la navele genoveze de comert renuntand la arborele mic, vezi foto 3, nava genoveza din sec. 16 ceea ce e plauzibil pentru ca in pupa se vede sistemul de vele denumit ulterior sakolev.
 

Atașamente

 • A_foto_2.jpg
  A_foto_2.jpg
  35.3 KB · Vizualizări: 62
 • 5 caic brancovenesc.JPG
  5 caic brancovenesc.JPG
  82.3 KB · Vizualizări: 52
 • 3 genoveza 1500.JPG
  3 genoveza 1500.JPG
  82.7 KB · Vizualizări: 58
Ultima editare:
Ambarcatiunea de care vorbeste Aurelian este asa numita "Cernica". Intr-unul din numerele revistei Yacht Magazin a aparut un articol al d-lui Comandor in rezerva Neculai Pacuraru, care face referire la acest tip de nava. Daca-mi este permis voi reproduce ceea ce domnia sa scria in acel articol: " In revista Marea Noastra nr 12 iulie-septembrie 1994 mi-am exprimat parerea ca ambarcatiunea de tip cernica ( atestata documentar pe Dunare intr-un manuscris turcesc din secolul al XVIII-lea) ar putea avea o legatura cu toponimicul Cernica ( localitate de langa Bucuresti), dar dupa stiinta mea, specialistii nu au facut nici o remarca in acest sens. Cernica (in sens nautic) este un mic velier asemanator la corp cu Perama (Yacht Magazin nr.5, pag. 53) si cu greement compus dintr-o randa cu vela pe speteaza, un foc pe bompres si una sau doua vele patrate deasupra randei pe un catarg inclinat spre prova. Ocazional poate avea si un mic artimon. Acest velier se caracterizeaza prin viteza mare si o buna manevrabilitate pe cai navigabile inguste, ceea ce a facut sa fie folosit in trecut si pentru contrabanda. Cuvantul cernica isi are originea in limbile slave, unde insa defineste un fruct de padure. Cu sensul de velier el a aparut mai intai in turca si apoi in greaca, unde a devenit curent in secolul al XIX-lea, cu deosebire in marea Egee." Macheta unei asemenea ambarcatiuni se afla la Muzeul Marinei Grecesti.
 

Back
Sus