Poate ca pentru aceste discutii ar trebui initiat un topic nou(pentru utilizatorii acestui forum), special pentru editia din TID 2011. N-am de gand sa initiez eu aceasta tema, pentru ca am facut-o in 2009 si a fost o experienta sublima si de neuitat. Invit cu drag, pe altcineva sa faca un asemenea demers ! (Sa nu uitam totusi ca , "TID-Romania" are si un blog special creat, de cei ce se implica efectiv in organizare)
Si acum sa incep sa-mi dau cu parerea, la nelamuririle Stavridului
:
1. Un binoclu e un binoclu ! Se pot intocmi clasificari dupa multe criterii, dar n-am auzit ca sunt binocluri pentru adulti , sau binocluri (serioase) pentru copii !
Eu personal am din 1989 un binoclu rusesc 8x30 , pe care am dat, atunci, o gramada de bani ! L-am folosit mai mult in drumetiile mele montane, inainte de a deveni pasionat de caiac pe ape !
Deci daca va fi un binoclu "adevarat", nu cred ca n-ai sa iti lasi si copilul tau, sa se uite prin el . Bineinteles cu cordeluta pusa dupa gat. In rest e vorba doar de caracteristicile binoclului si la ce vrei sa-l folosesti mai mult. Daca ai sa folosesti pe mediu terestru, poti sa cumperi un binoclu mai puternic ( pentru ca singura miscare,poate, e doar tremuratul specific al mainilor), dar daca sa-l vrei utilizezi pe apa, atunci e nevoie de un binoclu marin, cu obiectivele mari. cum ar fi un 7x40 un 7x50.
Deci prima cifra e raportul de apropiere, iar a doua ,( sper sa nu ma insel si rog sa fiu corectat daca gresesc), da si unghiul de cuprindere al campului vizual, si confera si lumiozitate imaginii. Deci cu cat va fi mai puternica, prima cifra s-ar putea sa nu vezi clar din cauza miscarii (exemplu:"scrisul" unei firme aflate la mare indepartare, sau alte detalii de finete), asa ca nu te lacomi la un binoclu foarte puternic. Batranul meu "8x30", nu m-a facut niciodata sa simt nevoia sa il schimb pe un altul.Dar daca as iesi cu el pe apa agitata , va fi un binoclu inadecvat. mai mult din cauza valorii mici, din a doua cifra !
Cat despre admiratul pelicanilor, de regula, asta o poti face cand mergi pe lacuri.Si atunci sa fie caiace putine si sa se apropie foarte lent de ei. Eu am reusit sa ma apropii cam pana la 30 metri, nu mai putin;iar la TId i-am vazut doar cand zboara. In rest sunt doar exceptii de la regula.
2. Pana de curand, nu prea am avut probleme din cauza tzantzarilor, implicit n-am folosit nimic, niciodata.
In 2010 am dat bani pentru prima data in viata mea, pe o solutie in acest scop si am fost multumit de protectia ei. E vorba de solutia Sano, care am cumparat-o de la magazinele cu articole de pescuit. Eu am luat cu pulverizare. Am inteles ca este si din aia cu bila (stick).
3. Lanterna frontala... daca este din aia cu o singura functie, sa nu fie puternica. Pentru ca ii vei orbi pe colegi , cand vor sta seara grupati si vei dori sa fii si tu cu ei acolo .Daca e cu mai multe functii, te-ai scos, facand "lampa mai mica" .Iar pretul uneia cred ca o fi vreo 25 lei, depinde de nr de leduri, firma poate. Te lamuresc vanzatorii de la echipament sportiv sau articole de pescuit.