Baieti, repet si repet ceea ce cred cu tarie ca este corect: Daca vrei sa devii velar, atunci invata sa croiesti si sa cosi vele; daca vrei sa devii velist, invata sa mergi cu vele
Lipan ti-ar putea spune cate ceva despre cat de greu este sa cosi o vela, dupa ce ai invatat sa o croiesti. Meseria de velar presupune nu doar stiinta si practica in velism, ci si har, cu care te nasti sau nu... Nu am intentia de a reteza aripile nimanui, doar incerc sa spun ca este bine sa intrebi intai, sa te documentezi despre ce intentionezi sa faci tu, cu manuta ta, sa vezi daca depaseste sau nu puterile tale, daca investitia de timp si bani ar aduce avantaje fata de cumpararea unei vele facute de un velar.
Mie imi vine in continuare foarte greu sa inteleg de ce in Romania, daca cineva doreste sa detina un velier, incepe de la coada la cap!!! Adica, incepe sa-si construiasca unul, fara a avea habar ce vrea sa construiasca: deci, nu stie cum sa-l foloseasca, nu stie la ce va fi bun, nu stie nimic despre complexitatea unei astfel de constructii; dar incepe sa-l faca, munceste ani in sir, invata pe parcurs, iar cand in sfarsit il pune pe apa, detine atatea cunostinte, incat realizeaza ca opera lui nu este decat o carpaceala de amator, care nici nu mai corespunde cerintelor sale... Nu e ciudat?