In nici un caz nu doresc sa influentez negativ ideea acestui proiect, dar din ceea ce ne-ai descris rezulta niste probleme majore:
-Orice pasionat care are disponibili 20 000 euro va alege intotdeauna sa-si cumpere sau sa-si faca o barca proprie, decat sa se asocieze cu oameni necunoscuti, in speranta ca vor bate impreuna marile. In 10 ani de care ne-ai spus, un om motivat isi ia o Albin Vega si inconjoara lumea de cateva ori cu ea.
-Orice fundatie sau club sau asociatie facuta in scopul acestei intreprinderi va avea nevoie de o ierarhie, si in general e previzibil cam unde duc asemenea asociatii cand sunt 15-20 de idei si orgolii in contradictoriu. Daca in urma unor neintelegeri sunt cativa care vor sa iasa din asociatie si isi cer banii, ce faci?
-In conditiile vitrege de azi din economie, mi se pare neverosimil sa se spere la sponsorizari sau publicitate etc, cand intreprinzatorii de toate tipurile cauta sa-si salveze afacerea de la disparitie.
-O corabie de 25-30 de metri va inghiti mult mai multi bani decat ai estimat (apropo, cum ai ajuns la suma asta?). Sunt constructori de barci la jumatate din dimesiunea pe care o doresti tu, care-ti pot confirma asta, daca bineinteles doresti sa iasa ceva de calitate si nu o copaie. Plus ca numai cheltuielile cu inchirierea unui loc de constructie la malul Dunarii sunt foarte mari.
Eu personal nu m-as baga never ever in asa ceva, din cauza ca sunt o fire foarte independenta, si sunt ars cu asemenea experiente. Entuziasmul sau tineretea nu sunt suficiente pentru reusita. Daca vrei sa iti faci idee despre cum va fi, incearca si aduna cativa amatori pentru o barca mica, de 7-8 metri, pe care s-o stapaniti in comun, caci cheltuielile si riscurile vor fi mult mai mici, si dupa asta vei sti oarecum la ce sa astepti in cazul unei nave de 25-30 de metri. Cred ca totusi treaba ar fi realizabila daca initiatorul va fi o persoana determinata si cu calitati de lider. Ca exemplu, citeste (desi cred ca ai facut-o deja) Expeditia Sindbad de Tim Severin. Ar mai fi multe aspecte concrete de detaliat, dar deocamdata sa reflectam la problemele de mai sus, sa vedem cum s-ar depasi.