Visul meu

Salut,ma numesc Ion locuiesc in Chisinau , de aproximativ jumatate de an a inceput sa imi dea tarcoale un gand sa incerc sa i-mi fac o barca .
Am inceput a cauta pe net si din pacate nu am dat atunci de barcaholic.ro , mai mult de atit nu am gasit nimic interesant in limba romana , se vede ca am cautat rau. Totusi am citit articolele unui blogger rus care a construit o barca in propriul apartament si acest lucru a fost deajuns sa tina in mine focul mocnind, tot visam la o barca si ma gandeam poate e mai usor sa o cumpar insa dupa ce am studiat piata am ajuns la concluzia ca ce este eftin nui bun de nimic, iar un lucru bun costa bani pe care eu din pacate nu ii am . Ca exemplu o barca de aproximativ 4 metri cu tot cu remorca pe care se transporta costa aproximativ 6000 lei romanesti sau mai precis 22000 MDL(lei moldovenesti) si aceasta fara de motor, as aduna aceasta suma daca nu as cheltui nici un leu din bursa mea timp de doi ani. Tinind cont de preturile astea astronomice am inteles ca oricum e mai eftin sa o construiesc singur.
Din fericire am gasit acest forum, de putin timp , l-am citit de la un capat la altul. Din cate imi dau eu seama din cele citite de aici, pentru mine mai real este sa construiesc o barca stitch&glue , pare cat de cat mai putin complicata , tatal meu este lemnar si am putina idee de lemnarie si o sa pot imprumuta de la el instrumentele necesare. Am cautat tot Chisinaul si am gasit si cele necesare placajul, epoxidul si fibra de sticla(ultima cel mai greu de gasit) facind un calcul preventiv imi dau seama ca se aduna o suma pe care greu dar totusi o pot aduna pentru a-mi indeplini visul.
Am rascolit toate link-urile de pe forum cu planuri gratuite dar, putina mea experienta in domeniu nu i-mi permite sa ma apuc ce constructie dupa aceste planuri , eu fiind un incepator as avea nevoie de un plan care sa fie foarte detaliat cu dimensiunile tuturor detaliilor pe intelesul unui neprofisionist. Presupun ca astfel sunt planurile celea care pe net pot fi cumparate , suma de 25-40 euro nu este prea mare dar totusi inseamna ceva pentru un student. Vin cu rugamintea catre cei mai initiati in constructiile de barci , ajutatima cu un plan pentru o barca stitch&glue cu dimensiunile de 2.5-4.5 metri, cu vasle si posibilitatea de ai atasa ulterior un motor(cand mai prind la parale).Trebuie sa existe cineva care are un astfel de plan, imi dau seama ca unii din voi sunteti capabili sa faceti si singuri un astfel de plan , deacea va rog ajutatima si pe mine.
Fac planuri sa es la plimbare cu barca pe lacurile de acumulare din jurul Chisinaului si pe raul Nistru .
Va multumesc anticipat , si daca nu va suparati mai cer ajutorul vostru pana vad barca mea pe apa.

http://www.dinghy.pl/, eu cochetam cu 4.0 dayboat-ul, motorizat, usor de pus pe masina de catre o singura persoana cu un sistem de urcare, Poti sa nu-i pui vela si ce e mai important arata bine. Parerea mea e sa te hotarasti la ceva, sa fii sigur ca vrei acel ceva, apoi sa o incepi sa o vezi, sa o visezi, sa realizezi ca e cea mai buna dintre toate si ai deja 90% din treaba gata facuta. Restul e o problema de timp :rolleyes:, iar sprijin gasesti cu siguranta de la colegii de forum.

Domnule gvincentiu in primul rand va multumesc pentru link , planurile sunt destul de lamurite , daca nu-i pun vela este anume ce imi doresc eu , si cred ca asa si o sa fie deoarece sunt incepator si cred ca pentru inceput e bine sa musc atit cat pot inghiti , dar am o intrebare referitor la aceste modele , din cat observ eu sunt aproximativ asemanatoare pur si simplu au dimensiunile diferite. Daca nu ii pun vela as putea sa fac o schimbare in plan si sa nu ii pun si carmele iar in loc sa ii pun o chilie simpla cum au facut mai multi barcagii pe acest forum care au constriut barci cu fundul plat ? Daca fac aceasta schimbare o sa i se modifice manevrabilitatea?
Astazi am fost sa mai dau cu ochiul pe la minipietisoara cea de barci unde va spuneam ca ramasesem frapat de preturile astronomice , ce credeti ? toate modelele cu vasle si cu vele au fost cumparate , au ramas doar niste modele de celea de lux super rapide la pretul carora nici nu am vrut sa ma uit , are lumea bani la noi in RM :)
Poimane plec sa discut cu vanzatorul pe epoxid si fibra de sticla , la telefon am inteles ca este anume marfa de care am nevoie dar doresc sa ma incred , sa vad cu ochii mei ca sa nu ma trezesc ca nui cea de ce am nevoie . Referitor la preturi , vinde si epoxidul si fibra de sticla la kg pretul de 4 euro si una si alta , intaritorul pentru epoxid se vinde la pretul de 7 euro , ma duc sa vad toate detaliile. Mai revin cu intrebari . Inca odata multumesc pentru ajutor si incurajari.

Am avut 2 ore libere astazi si am fost sa vad de epoxid si fibra de sticla ca sa nu mai las pe maine , vanzatorul a zis ca se potriveste pentru constructia barcilor deoarece au mai cumparat si altii cu asa scop , fibra de sticla este cu densitatea de 600 gr/m2 , voiam sa intreb daca se potriveste si cum sa calculez de cata am nevoie , la asa densitate o sa fie necesar un strat sau 2 de fibra de sticla ?
Multumesc anticipat.

Cred ca fibra de 600 gr e mult prea groasa. Daca vrei sa-l pui peste placaj, de 200 gr e suficient, poate si mai usoara....

Gyula

Si eu sint de parere ca iti va fi foarte greu sa lucrezi cu fibra de 600 si, in plus, nu va folosi la nimic. Ai verificat rasina, esti sigur ca este epoxidica si nu poliesterica ?
Ambele tipuri pot fi folosite dar cea epoxidica este mai scumpa (si mai buna). O metoda simpla pt a-ti da seama este sa verifici raportul de amestec dintre rasina si intaritor.

Poti sa incerci sa suni la Polidys, e posibil sa livreze si dincolo de Prut. Aici, pe forum, ei sint cei folositi furnizori de fibra si rasina.

Daca ai nevoie de ajutor, scrie aici si sigur primesti un raspuns.

Bine ai venit pe forum!

O lista completa de planuri gasesti aici: http://www.duckworksmagazine.com/r/plansindex.htm - sunt si gratuite, sunt si pe bani, sunt si planuri bune si planuri proaste.

Sfatul meu ar fi sa cumperi un plan de la bateau.com, de exemplu http://www.bateau.com/proddetail.php?prod=FL12 Cand alegi planul e bine sa-l alegi exact pe masura dorintelor tale, fara sa-l modifici apoi. Orice modificare in plan va avea consecinte (de obicei proaste) asupra barcii. Bineinteles, modificari minore se pot face, dar nu majore: de ex. sa faci fund plat la o barca care nu a fost gandita asa. Sau poti faci si modificari deastea, dar daca te pricepi la design naval ...

Costul planului reprezinta doar 5% din costul barcii, poate chiar mai putin. De ex. cei 23 Euro pt. planul de mai sus reprezinta cam 2 cutii de vopsea, nu mai zic de restul pt. epoxy, rasina, consumabile, etc, etc. Pe de alta parte planurile se vand doar pentru o singura barca, a da mai departe planurile cumparate nu e etic. Si asa romanii au renume de hoti, nu mai trebuie sa contribuim si noi la asta. De obicei planurile platite sunt mai bine documentate, au si instructiuni de constructie mai bune si ai si suportul designerului. In plus, la bateau.com ai si o comunitate mare care au construit aceeasi barca si pot da sfaturi precise.

Atentie la ce cumperi: nu te baza pe sfatul vanzatorului de la magazin, pentru constructia de barci se folosesc o gramada de metode si materiale, nu toate se potrivesc peste tot. Daca vrei o barca stitch&glue iti trebuie anumite materiale (rasina epoxidica), daca o faci pe matrita se foloseste poliesterica, etc.

Dupa ce ai planul in mana vei stii exact ce si cat trebuie cumparat - se specifica in lista de materiale necesare.

Back
Sus