Vopsea peste epoxy

Multam!

Am combinat pana la urma asta http://www.policolor.ro/detalii.php?343&constructori2
spor_email_superlucios.jpg

cu intaritorul de la Klar si pare OK, atata ca trebuie dat in strat f. subtire, unde stratul e mai gros se increteste ...
 
Salut!

Ma apropii si eu de faza cu vopsitul, si as vrea sa stiu care e de fapt scopul intaritorului? Se mai poate sufla cu pistolul vopseaua dupa ce s-a adaugat intaritor? Intaritorul asta se foloseste si la grund, sau doar la vopsea?

Mersi mult!
 
Intaritorul se foloseste atunci cand produsul aplicat este bicomponent (sau multi component), respectand intocmai tipul si proportia amestecului indicata de producator. Scopul sau este de a produce intarirea (hence the name) produsului aplicat, dar el are un timp de actiune, adica nu ingheata instantaneu, deci, da, se poate aplica prin pulverizare (in starea lui de livrare, acesta este, de altfel, mai putin vascos decat rasina sau vopseaua). Termenul in engleza, "cure", mi se pare mult mai potrivit pentru a denumi acest component.
 
Intre timp am abandonat ideea intaritorului pt. ca trebuia nimerita cantitatea exacta sa iasa bine, am dat numai cu email.

Intaritorul asta face: "intareste" vopseaua, adica o face mai rezistenta la abraziune&co. Daca vrei sa faci treaba profi poti cere ajutorul unui vopsitor auto pt. sfaturi detaliate. In general se foloseste sistemul de vopsire de la acelasi producator (vopseaua+intaritorul+diluantul) si se amesteca in cantitatile recomandate de producator, se aplica cu pistolul. La fel cu lacul transparent. (ce-am facut eu e cam magarie, sa combin email policolor cu intaritor klar). Intre straturi se finiseaza cu smirghel din ce in ce mai fin, smirghel cu apa, se curata cu diluant nitro si carpa electrostatica, etc.

Dar eu cel putin am ajuns la concluzia ca depaseste scopul o astfel de manopera. Am dat pur si simplu cu grund (pt. metal) 2-3 straturi, apoi vopsea, 4-5 straturi. cu rola de velur.
 
Va multumesc mult! Cred ca si in cazul meu e valabil rationamentul lui Smokey - pare a fi cam tricky pt un incepator/amator treaba asta cu intaritorul.

Cele bune!
 
Nu este tricky deloc. Daca poti prepara rasina epoxi cu intaritor, poti prepara si vopseaua. As zice chiar ca e mai usor, fiindca vopseaua o poti prepara in cantitati mai mari, deci eventualele abateri de tip gram sau ml, care sunt importante cand prepari o cantitate mica de epoxi nu mai sunt asa grave. La fabrica unde lucrez, folosim in mod curent grunduri si emailuri poliuretanice sau epoxidice, iar vopsitorul prepara cate 3..5 litri o data, folosind un cantar din cel care se gaseste prin piete (nu din cel digital, din ala cu contragreutate pe scala si cu castronul din tabla). Imi permit sa postez raspunsul pe care l-am primit de la un domn director de la Kober. Mi-a facut o vizita acum vreo doua saptamani, si dupa discutii specifice domeniului meu de activitate, i-am cerut sa-mi recomande un sistem complet de vopsire pentru ambarcatiuni home-made. Iata ce informatii mi-a dat:

"Ca sa -i dati fata si protectie la apa va recomand ca sistem de protectie : grund epoxidic cca. 250 g/mp ( aplicat in 1str. la pensula + 1 pulverizare ) + email epoxidic cca. 350g/mp ( 2-de preferat 3 straturi aplicate : 1 la pensula + 2 pulverizare la interval de minim 6 ore )
Pina la lansarea la apa e bine sa nu treaca mai putin de 5 zile .
Pentru partile neimersate , care tr. sa aiba si reziztenta la UV buna , recomand sa utilizati ca strat final email poliuretanic la un consum de cca. 250g/mp, aplicat prin pulverizare 2 str. la 1-2 ore. "

Mai mentionez ca atat grundurile cat si emailurile (fie epoxidice sau poliuretanice) sunt bicomponente (cu intaritor).
 
Suna bine! Mersi mult. Sunt super informatiile de la Kober. Mersi inca o data!

Inca o intrebare - mai de finete - care e diferenta dintre un strat dat la pensula /rola / suflat? Dpdv al rezultatului final, al consumului de grund/vopsea, etc.

Mersi!
 
Ultima editare:
Din observatia personala:

Pensula: ai control bun, poti acoperi locurile ascunse, poti insista, nu conteaza prea mult consistenta vopselei, daca insisti poti da si vopsea diluata si nediluata. La aspect mai lasa de dorit, depinde si de mana, de cum prepari vopseaua inainte, de material. Pentru acoperirea initiala e ok.

Rola: (am avut experiente excelente cu rola de velur, vezi atasamentul) acopera uniform, da un aspect placut texturat uniform. In schimb controlul e mai dificil, adica pe la colturi si suprafete mici e greu de dat. Devine relativ importanta si consistenta vopselei, daca e prea groasa (nediluata) nu se intinde bine.

Suflat: e varianta "profi", adica poti acoperi frumos toata suprafata, aspectul final e foarte frumos si uniform. Dezavantaje: trebuie compresor destul de capabil + pistol, trebuie un spatiu cat de cat adecvat in care sa poti vopsi (vaporii de vopsea se duc peste tot daca nu). Vopseaua trebuie diluata mai mult, stratul de vopsea va fi subtire. Trebuie sa ai o mana buna sa dai uniform, daca dai prea mult intr-un loc curge si devine urat.
 

Atașamente

  • rola-velur.jpg
    rola-velur.jpg
    202.5 KB · Vizualizări: 59
Pana la urma ne-a convins orafaz, si ne-am hotarat la un grund epoxidic bicomponent, peste care o sa aplicam o vopsea bicomponenta poliuretanica, de la Emex - www.emex.ro
Deocamdata am luat grundul (vopsea intermediara), sa vedem cam cum functioneaza si cam de ce cantitate avem nevoie, si zilele urmatoare mergem si dupa vopsele. Revin cu niste poze si detalii, for the record.
 
O idee: eu cand am dat cu grund/primer am folosit tot cu 2 componente. Stratul urmator (in cazul tau vopseaua, in cazul meu a fost antifouling) l-am aplicat inainte ca grundul sa fie complet uscat. Astfel vopseaua face priza mai buna.
 
Salut!

Multumesc pentru sugestie. Deocamdata am dat un prim strat de grund, care va mai fi finisat...eventual la stratul final de grund o sa incerc ce ai sugerat.
Am promis ca revin cu poze - http://picasaweb.google.ro/primabarca/Ziua12Grund# - si detalii - deocamdata am dat doar primul strat, si pe interior, si pe exterior, si nu am apucat sa il vad cum arata uscat ('santierul' e destul de departe de casa, abia in weekend as putea ajunge cel mai devreme). Cert e ca am incercat toate metodele - cu pensula in locurile mai greu accesibile, cu pistolul...pana s-a infundat (dupa prima doza de vopsea), si apoi cu rola. A mers f rapid cu rola, dar stratul aplicat a fost mai subtire. Probabil pt stratul 2, dupa finisajele de rigoare, o sa continuam tot cu rola si pensula (unde nu ajunge rola).

Cele bune, si revin cu amanunte despre vopsea, cand e cazul.
 

Back
Sus