Situatie e cam asa: nu mai exista nici un fel de gelcoat, erau cateva straturi de vopsea pe care le-am slefuit in asa fel incat sa ajung la fibra goala sa se poata usca bine. Acum madam Francine e la nudul gol si ma tot intreb cum s-o imbrac mai bine.
Salut, n-am inteles insa daca la origine barca a avut gelcoat, sau a fost turnata direct rasina cu fibra in matrita la constructia corpului (ceea ce e mai plauzibil avand in vedere anul fabricatiei si stilul "overbuilt"
) . A 2-a varianta ar explica lipsa osmozei, din cauza ca gelcoat-ul e cel care in timp se fisureaza, si prin crapaturi ajunge apa in capilaritatea fibrei de sticla de sub gelcoat.
Am intalnit bube datorate gelcoatului la o Alacrity 19 - osmoza superficiala, rezolvata usor prin slefuire si chituire cu chit din nestrapol+aerosil, si la un Etap 23 la care am lucrat chiar azi, a fost nevoie sa slefuiesc gelcoat-ul pentru a ma prinde cu fibra, si in urma slefuirii am constatat ca grosimea gelcoat-ului a fost foarte diferita, avand puncte unde a crapat sau s-a spart in urma socurilor, din cauza grosimii prea mari. Plus ca si la barca mea, in ciuda aplicarii de gelcoat parafinat, mi-au aparut crapaturi minuscule superficiale, ceea ce m-a facut sa evit pentru alta data gelcoat-ul.
In schimb, la nici o barca facuta pe vremea veche, direct din rasina si fibra, fara gelcoat (lotcile pescaresti, velier tip 2, barci de salvare) n-am vazut vreo problema tip crapaturi, delaminare, osmoza etc, in ciuda vechimii destul de mari, 25-30 de ani. Ceea ce arata ca moda de azi, cu suprafetele stralucitoare ale gelcoat-ului, nu e cea mai sanatoasa pentru longevitatea barcii.
Oricum la Francine ar trebui prima data "sigilata" suprafata superficiala a fibrei de la exterior, si solutia cea mai eleganta, dar si costisitoare, ar fi pensularea de epoxy, peste care se aplica o vopsea polimerica - poliuretanica sau topcoat. E metoda descrisa pe cateva site-uri de care nu-mi amintesc momentan, si cica se garanteaza lipsa osmozei pentru cateva zeci de ani :rock: . Eu n-am folosit-o pana acum, ci am aplicat de obicei reteta chituirii cu chit poliesteric, urmata de aplicarea de gelcoat parafinat, sau vopsirea cu emaur sau vopsea poliuretanica bicomponent.