Salut Florio..Sunt Romy din Baia Mare si as dori sa achizitionez un catamaran de pana la 12 meti. Recunosc ca nu am fost niciodata pe mare dar ca i-mi plac calatoriile si aventura si libertatea. Nu stiu nimic despre barci de aceea vreau sa-ti pun cateva intrebari:
- e bine sa o inmariculez in Ro sau in Italia sa zicem..acolo am un frate stabilit...sub ce pavilion e mai bine sa circuli?
- taxele de inmatriculare sunt mai mari la ei decat la noi?
- trebuie adusa barca in Ro ptr verificare,ca si masinile la RAR?
- Cu un catamaran de pana la 12 metri de vreo 7-8 ani se poate merge pana in polinezia si inapoi?
- cum pot gasi un Skipper dispus sa vina cu mine in calatorie?
- Vreau sa fac permis fara limite de tarm, cat ar dura si cat ar costa daca-mi dau interesul,unde sunt scoli ptr aceasta?
multumesc anticipat...
Ia te uita, m-a intrebat Romy si eu nu am vazut. Anul trecut mi-a fost plin de calatorii pe apa, poate de aceea mi-a scapat postul.
Oricum nu pot lasa o intrebare fara raspuns, nici macar acum, dupa un an. Poate mai foloseste cuiva
.
Achizitia unui catamaran de aproximativ 12 m, este un proiect ambitios. Daca poti, fa-o. Dar inainte de asta calculeaza cat timp poti petrece anual, pe apa. Daca te apropii de 3 luni, e ok. Daca scazi sub doua luni, incepe sa nu mai fie o idee buna. E o gandire simplista, insa o poti particulariza dupa propriile posibilitati: a) de a dispune de bani; b) de a dispune de timp.
Si acum:
1.Inmatricularea in Romania, din nefericire, este o optiune din ce in ce mai absurda, din cauza ca autoritatile o fac greoaie si costisitoare. Prin comparatie, inmatricularea in Bulgaria, Olanda, chiar America, sunt luminoase deschideri de zari. O gandire fireasca a legislativului ar dezvolta yachtingul. Gandirea actuala, prin opacitatea ei, face si astazi ca "yachtingul romanesc sa se afle de decenii, mereu la inceputurile lui" . L-am citat pe regretatul Valerie Timofei.
2. Cum spuneam mai sus, taxele de la noi sunt mari, prost gandite (un velier SH de 6m si 1000 de euro, e considerat un lux). Sunt si zone cu taxe mai mari, insa e culmea, exista tari mult mai dezvoltate, cu taxe mai mici.
3. Daca barca nu este inmatriculata in Romania, nu trebuie inspectata aici. Ea se va supune din acest punct de vedere, legislatiei tarii de care apartine.
4. Cu un catamaran de 12 metri si oricati ani, care e in stare buna, se poate merge in Polinezia. Ma indoiesc totusi ca un roman ar porni intr-o asemenea frumoasa aventura. Dar nimic nu e imposibil.
5. E cel mai simplu lucru. Nu-ti bate capul, tu adu catamaranul
. Un skipper care sa plece cu tine catre Polinezia, se va gasi.
6.Romy, documentatia despre permise de navigatie este chiar in acest site, la capitolul de legislatie. O mai gasesti si pe site-ul ANR, alaturi de alte informatii utile, cum ar fi scolile de navigatie agrementate . Costurile sunt de la scoala la scoala, in functie de ce ofera, nu e greu de aflat. Daca stii materia ceruta, poti lua examenul pentru D, C si B. Categoria S se obtine fara examen, doar in urma absolvirii cursului de acest tip, la o scoala de navigatie agrementata.
Singura impunere ramane obligativitatea trecerii unui interval de 2 ani intre obtinerea categoriei B si dreptul de a da examen pentru categoria "A".
In rest, numai de bine !