CAD parametric sau Delftship ?

Sunt visator profesionist ! Am gasit defintia intr-un subiect despre motoare, mi-a placut si mi-o asum inainte de a o incasa de la altii.
Habar n-am de barci sau de navigatie, dar citesc de un pic de vreme, doar de s-o prinde ceva. Sa tot fie de vreo doua saptamani. Ma gandesc sa fac totusi o barcuta si partea mai gogonata e ca vreau sa o proiectez singur.
Ma misc binisor in doua-trei softulete de desenat si am auzit de rezistenta materialelor, vedem daca o sa fie de ceva folos. Vreau sa incep cu o macheta din carbon propulsata electric, de 80 cm, iar daca va pluti voi incerca si o versiune de 5-6 ori mai mare. Tot carbon. Daca nu, nu. Diesel sau poate chiar (against all odds) cu un motor usurel cu injectie de benzina (kilul pe CP pentru mine conteaza, carbonu-i scump). Navalizat, adica cu doua schimbatoare de caldura in plus si vopsit intr-o culoare atragatoare (lasati comentariile despre asta va rog, pentru asta am vazut cateva picioare rupte in alt thread, aici e vorba de altceva).

Acuma intrebarea: merita sa transpir invatand un soft specializat gen Delftship sau similar (varianta free, deci fara prea multe socoteli hidrodinamice), sau sa ma bazez pe ce stiu ? Argumente ar fi si pentru unele si pentru altele, dar mie poate ca-mi scapa mare parte dintre ele. Ce ofera Delftship in compensatie pentru faptul ca e cam stangaci in modelare (asta am dedus eu din manual) in comparatie cu un soft nededicat, dar maestru in 3D ? Nu lucruri simple care tin de statul pe apa, ca determinarea unui centru de flotabilitate sau greutate sau a unei linii de plutire, asta stie face si SW, sau chiar batranul Autocad. Ceva care macar sa sugereze ca ceea ce ai desenat are sanse sa fie o barca sau e doar un nenorocit de lighean.
Si inca ceva: care-s limitele dimensionale si de greutate pentru o barca cu motor, daca vrei s-o construiesti si sa obtii forme legale de a te da cu ea, fara sa-ti trebuiasca diploma de inginer neurochirurg naval si 8 ani de studii la Rotterdam. Si cum se procedeaza de fapt ?

Mai stiu cate ceva despre compozite, pot sa fac cam orice din cauciuc poliuretanic, citesc si scriu binisor, am habar si de un pic de mecanica si de automatizari, despre barci nimic, dar daca invat, sanse ar fi. Deocamdata ma macina partea cu softul, trebuie sa pornesc de la o carena. Fie ea si un model redus la scara. Revenind la titlu, ce pareri/argumente aveti ? (si ma bucur ca v-am gasit, plin de forumuri in engleza, da' parca tot mai bine povestesti cu ai tai )
 
Proiectarea unei barci nu e deloc un lucru simplu, iar constructia ei se traduce in multe ore de munca si o suma considerabila de bani. Daca privesti lucrurile din perspectiva asta, cu siguranta merita sa inveti un soft specializat care contine cunostinte de hidrodinamica.
Totusi poate ar fi de preferat sa incerci sa construiesti pe un proiect deja facut si probat practic, unul caruia i se cunosc performantele si punctele slabe i-au fost remediate in timp, pentru ca de ales ai de unde alege :) . Iti admir elanul, dar eu as merge pe varianta a doua, facand o paralela cu industria auto de pilda: se prefera un model de masina rodat, imbunatatit, facut de un fabricant cu experienta, unuia nou facut de un fabricant abia aparut pe piata. In conditiile in care toti stiu sa lucreze foarte bine cu softuri de proiectare auto :) .

Ca un ultim argument, inainte de invatarea softului dedicat, e bine de citit mai multa documentatie de constructie ambarcatiuni. Pentru ca sunt multi factori de care se tine cont in proiectarea barcii, chiar daca e o simpla motorizata si nu un velier. Nu numai forma hidrodinamica, manevrabilitatea si comportamentul la diferite viteze ( chiar asa, in ce regim vrei sa se deplaseze barca, in glisaj sau deplasament ?) , ci si dispunerea greutatilor ( motor, incarcatura), spatii de depozitare, compartimente etanse, etc... Comportamentul la valuri, (o faci pentru ape interioare sau doresti sa iesi si pe mare, ori Razelm-Sinoe?) iti modifica si proiectarea provei, a carenei, dar si inaltimea bordului liber.
Astea sunt doar cateva din aspectele de care trebuie tinut cont, altele sunt mult mai marunte, dar fac o diferenta uriasa in utilizare.
Dar asta nu inseamna ca nu poti incerca si reusi. :)
Succes !
 
Ultima editare:
Bine ai venit!

As vrea doar sa subliniez ce-a spus Florio mai sus.

Cand spui ca esti visator profesionist, la ce visezi defapt? Variante ajutatoare:
1. visezi sa navighezi cu vele printre insule spectaculoase?
2. visezi sa navighezi cu motorul (la maxim) pe langa casa?
3. visezi sa devii un constructor de ambarcatiuni?
4. visezi sa devii un proiectant de ambarcatiuni?

Daca raspunsul tau e undeva intre 1 si 2 nu trebuie sa inveti niciun soft, trebuie sa te indrepti spre studiul materiilor care compun "navigatia" si bineinteles multa practica.

Daca raspunsul tau e prin zona "3" iarasi nu trebuie sa inveti niciun soft, trebuie sa inveti despre materiale si metode de constructie, sa ai un spatiu, dupa care poti cumpara linistit planuri gata facute si studiate.

Daca raspunsul tau e 4 atunci inainte de a invata un soft, trebuie sa inveti despre proiectarea navelor, sa devii practic un inginer naval. Apoi softul respectiv doar te va ajuta in munca de proiectare, pe care dealtfel o poti face si cu hartie milimetrica. Niciun soft nu proiecteaza o nava din capul lui.

Mai mult, fara niste studii in domeniu care sa-ti certifice oarecum proiectul, cine iti garanteaza tie sau pasagerilor ca acea nava proiectata de tine nu va claca in cel mai prost moment, pe o mica furtuna iscata din senin, cand barca e plina cu pasageri si bagaje, cand un val venit mai nepotrivit aplica un moment de tensiune intr-un punct nefericit si se rupe barca in doua?

Nu neg ca poti proiecta nave mici pentru ape linistite fara prea multa filosofie, vor pluti cu siguranta. Probabil ca va fi o diferenta in greutate, manevrabilitate si comportament dinamic fata de alte barci similare proiectate de un specialist in domeniu.

La fel, poti proiecta o mica ambarcatiune dupa ce te-ai plimbat cu alte cateva zeci de acelasi gen, sau ai construit cateva inainte si ai inteles mai multe despre ele.


Ca sa-ti dau si eu un contraexemplu din alta industrie, faptul ca stiu sa desenez cateva linii in AutoCAD sau am desenat casute pe hartie cand am fost mic nu ma face arhitect, si nu stiu daca cineva va vrea sa locuiasca intr-o casa (sau bloc?) proiectata de mine.


Totusi, daca proiectarea de nave e visul tau si vrei s-o faci ca la carte, vezi o varianta aici: YACHT DESIGNER on-line


In orice caz, succes in oricare directie!
 
Una calda, una rece, sau altfel spus, un picior in spate poate fi...
Un lucru e sigur, acum mi se pare ca stiu mult mai putin decat ieri, cand nu stiam nimic, ceea ce e un inceput bun.
Stiu pe cineva care ar vrea sa locuiasca intr-o casa proiectata de tine. TU. Daca nu, nu esti nici macar visator amator.
Multumesc pentru sfaturi si vant din pupa ! Voi reveni cand imi voi da seama ca stiu si mai putin decat azi.
 
Stai asa, n-am vrut sa te descurajez :)

Doar sa-ti arat ca sunt multe cai prin care poti sa-ti exprimi pasiunea pentru barci! In postul initial ai spus doar ca vrei sa faci o barca care sa pluteasca, n-ai spus si pentru ce va fi barca aia ... Si mai vroiam sa te fac atent la faptul ca la barci nu doar "plutirea" conteaza, sunt o sumedenie de alti factori importanti, de-aici ideea de "inginerie navala" ...

:noroc:
 
Daca nu ma insel Delftship-ul nu-ti da posibilitatea sa obtii desfasuratele suprafetelor carenajului nici sa tiparesti in format digital coastele corpului de nava proiectat.Nu sant sigur ca ma pricep si io la softuri ca tu la ambarcatii:D dar parca asa auzisem undeva.Mai de folos o fi FreeShip-ul.
 
Una calda, una rece, sau altfel spus, un picior in spate poate fi...
Un lucru e sigur, acum mi se pare ca stiu mult mai putin decat ieri, cand nu stiam nimic, ceea ce e un inceput bun.
Stiu pe cineva care ar vrea sa locuiasca intr-o casa proiectata de tine. TU. Daca nu, nu esti nici macar visator amator.
Multumesc pentru sfaturi si vant din pupa ! Voi reveni cand imi voi da seama ca stiu si mai putin decat azi.

Nu te descuraja Workaholic , cei ce ti-am raspuns am facut-o cu niste sfaturi spre folosul tau :) . Indiferent de exprimarea mai directa sau mai ocolita, scopul a fost sa intelegi ca proiectarea si executia unei ambarcatiuni nu sunt lucruri foarte facile dat fiind multitudinea de factori de care trebuie sa tii cont. Este o inginerie intreaga, nu poti nega asta; Si ca orice stiinta, abordarea in necunostinta de cauza poate duce doar la erori.
Pe masura ce citesti si intelegi , realizezi in prima faza cat de putin stii :). Doar pe masura ce aprofundezi ajungi sa ai o vedere de ansamblu.
E doar o impresie ca azi stii mai putin decat ieri. S-ar putea sa stii exact aceleasi lucruri, insa sa realizezi cat de putin inseamna.
Ceea ce este pana la urma un pas inainte :) .

P.S.
Daca doresti barca ta, o varianta castigatoare ar fi sa gasesti din multitudinea de proiecte, unul pe placul tau. Si sa il construiesti . Astfel iesi din nivelul de visator, catre cel de utilizator, si avand certitudinea ca faci o ambarcatiune fara sofisme, avand totodata si o metoda clara de executie. Bafta!:)
 
Ultima editare:
Bine ai venit printre noi workaholic!
In calitate de visator eu vreau sa te incurajez sa mergi pe directia proiectarii.
Sunt student in an terminal la Arhitectura Navala si in 4 ani nu am studiat mai nimic ce s-ar putea aplica la barci. La scoala am descoperit ca in proiectare se intampla frecvent ca pt a calcula un element dupa ce ai umplut mii de randuri de excel cu calcule la a treia sau a zecea zecimala trebuie sa majorezi totul cu 40 sau 50% iar in santier o mare parte din cei ce lucreaza la proiectare isi petrec timpul facand fise de modificare la proiectul initial; deci proiectarea nu e chiar ceasul elvetian cum pare vazuta de afara.
Nici un amator care construieste sau proiecteaza acasa nu se asteapta ca rezultatul muncii sale sa doboare recorduri deci nu va fi o tragedie daca o linie de apa nu e perfecta sau barca va fi inutil de grea sau nu stiu ce curba nu are forma optima (exceptia ar fi Ken Warby care are totusi ceva recorduri la viteza cu "barcutza" lui facuta in curte).
Un soft specializat te poate scuti de multa munca la concepera formelor si de aproape toata partea de calcule (pt o barcuta poti sa nu faci chiar nici un calcul si sa mearga cum iti doresti dar daca vei dori sa totusi sa calculezi ceva, de exemplu ceva foarte util:deplasamentul, e mult mai simplu sa rezolvi asta din cateva clickuri decat sa scoti date din autocad si integrezi la mana). Unele programe (tip Multisurf) iti permit, daca ai conceput proiectul corect, sa modifici dimensiunile si formele doar schimband coordonatele unui punct.
Eu cred ca daca studiezi un pic de teorie (au fost postate mai multe carti despre proiectare si constructie pe forum), butonezi suficient de mult, ai un pic de feeling pt apa, spirit tehnic si mult bun simt vei reusi sa proiectezi barcile pe care le visezi. Probabil nu vor fi perfecte dar asta nu le va impiedica sa pluteasca si sa isi faca treaba. In cel mai rau caz vei descoperi ca proiectarea barcilor nu e pt tine si vei putea cu inima impacata sa folosesti un plan al unui designer sau sa iti iei o barca facuta de altcineva fara a risipi inutil alte resurse decat timpul tau.
Deseneaza, lauda-te cu creatiile tale si cu siguranta toti de pe forum, chiar daca nu suntem proiectanti, iti vom atrage atentia daca vedem ceva ce nu ni se pare ok chiar si cu riscul de a te supara. :)
 
Ultima editare:
Am picat la examenul de domnisoare, asa ca turnati aici fara rezerve si folosind cuvintele voastre, asa cum ati facut-o pana acum. Frazele prea ingrijite sunt pentru oameni foarte bolnavi.
Nu era nici urma de suparare in replica mea, poate doar o doza de "twisted humor". Voi reveni cu intrebari cand o sa am un pic de vreme si dupa ce voi fi fost tras cateva linii, momentan sunt un pic ocupat cu un proiect terestru.
Multumesc tuturor celor care m-au bagat in seama (pe bune). Intre timp, chiar as aprecia o mica analiza comparativa (as per title above), daca cineva are rabdarea si bunavointa s-o faca.
In afara de asta, hidrodinamica ma preocupa in mod special, restul e relativ simplu.
O sa merg probabil pe calea grea, sau poate un compromis, un proiect propriu inspirat dintr-o forma existenta.
 

Back
Sus