Constructia sandwitch cu spuma

Smokey

Mic barcaholic
Voi ce cunoasteti despre constructiile astea sandwitch cu spuma?

Cu ce sa mananca spuma asta? E usor de procurat? Are niste caracteristici mai speciale pentru mediul marin, sau s-ar putea comanda la orice firma care face diverse "spume" pentru ambalaje sau mai stiu io, de ex. Spumotim Timisoara? :D
 
Cod:
Voi ce cunoasteti despre constructiile astea sandwitch cu spuma?
...sau s-ar putea comanda la orice firma care face diverse "spume" pentru ambalaje
a) In constructii se utilizeaza polistiren expandat.
Variante:
- cu celula deschisa (poate absorbi mult mai multa apa decat 10% din greutatea proprie). Acestea sunt placile albe pe care le gasiti la cam orice mag. de materiale de constructii si in ambalajele aparatelor electrocasnice.
Se preteaza la constructii de forma (pozitiv) in rest nu v-as sfatui.
- polistiren cu celula inchisa. Tot la mag. materiale de constructii (placi albastre , azur si roz). Absorb retin putina apa (de regula sub 1% din greutatea proprie, standardele difera). Costa per unitate de masa cca. 3-5 ori mai mult decat polistirenul expandat cu celula deschisa.
Se preteaza pt. laminare (vid) sau - acceptand unele compromisuri se poate aplica rasina epoxidica si laminat (fibra de sticla, carbon , kevlar sau panza dacron - in functie de scop si ce va permite buzunarul)

Nu incercati sa laminati (in direct) cu rasina poliesterica (Nestrapol & Co) , stirenul din rasina dizolva/ataca suprafata polistirenului expandat!
O principala caracteristica este densitatea , clase standard pornesc de la cca. 40kg/m3 pana la 250..300kg/m3.

b) Pentru constructii navale materialul ideal este spuma de PVC (polivinilcrorura).
De regula se ofera in varianta cu celula inchisa , la diverse densitati sau ca structura fagure.
Este favoritul # 1 la constructii ultrausoare (catamarane, trimarane, aripi) de regula in combinatie cu fibra de carbon sau kevlar.
Spuma are cam consistenta lemnului balsa de densitate medie/mare (rosu-brun), se poate freza foarte bine.
Motiv pentru care multi utilizeaza si la confectionarea de negative (prelucrat CNC de regula).
Se poate lamina cu rasini poliesterice si epoxydice , dar epoxy este mainstream-ul actual, pretandu-se pentru varianta infuzie si laminare in vid.

c) Rasini poliuretanice.
Domeniul este mai vast decat cel al spumelor PVC.
Gama de spume poliuretanice cuprinde:
- variantele monocomponenta, care se intaresc in reactie cu umiditatea aerului - cum sunt cele de constructii. se pot utiliza pentru constructia de forma, in rest nu sau foarte limitat.
- variante multicomponenta , cu on factor de expandare garantat (adica dupa amestecarea componentelor, la o temperatura controlata , expansiunea de volum va fi cuprinsa intr-o gama garantata, specificata de producator.
Factorull de expansiune se situeaza de regula pe undeava intre 1:10 si 1:50, umplerea unor volume inchise ( camera de flotatie la yola sau dinghi de ex.) cere experienta si este bine sa prevedeti oarescari orificii de expansiune, altfel va puteti alege cu forme foarte contorsionate, umflate, bombate.
Rasinile poliuretanice sunt oferite atat in varianta celula inchisa cat si celula deschisa.
Se poate lamina cu rasini poliesterice si epoxydice.

In concluzie:
puteti utiliza placile de polistiren care se gasesc cam la orice magazin la constructia de forme, la altceva nu, sau doar cu mari precautii.

Pentru constructii ultrausoare, laminate aveti nevoie de placi cu celula inchisa, fie ele de polistiren, pvc sau poliuretan.
Costul constructie intrece pe acela a variantelor "clasice" (lemn, grp sau metal) avantajul primoridal este masa redusa.
De exemplu flotorul din fotografie are 420kg ! la 12 m lungime si Bmax de cca. 1,6m http://picasaweb.google.com/solyompet/Hanseboot_2009#5401471126366016610

O mica introducere in "teoria spumelor":
http://www.boatdesign.net/articles/foam-core/

Fara intentia de a face reclama unui produs anume, puteti citi mai multe aici (nu vad varianta engleza pe sitemap, dar documentatiile sunt bune , eventual incercati o traducere):
http://www.ctmat.de/sitemap.htm

Tehnici de laminare (mai ales pentru fibra carbon):
http://www.cstcomposites.com/carbon_fiber_tube.htm

Si o pagina foarte buna, dar majoritatea articolelor in germana , cateva in franceza
despre constructia de forme si laminare
http://www.swiss-composite.ch/scs3/d/infos.html
 
Ultima editare:
Are dreptate tipul care scrie articolul.Eu stiam ca sub linia de plutire nu se foloseste oricum constructia sandwich numai masiva.Si mai mult la suprastructuri.Poate nu poate spune Robert mai multe fiind reprezentant Bavaria.Depinde foarte mult si de procesul de fabricatie de materialele folosite si calificarea personalului.La mine la firma producem piese din composit tip sandwich dar mici.Si folosim laminare "uscata" ca sa zic asa cu tesatura preimpregnata care se prelucreaza in autoclava la 120 de grade si 6 atm presiune.Spuma pe care o folosim e foarte scumpa Rohacell ca exemplu 1mp de 5mm grosime costa 50 de euro.Mai folosim si lemn de balsa cateodata care e oricum mai ieftin.

Daca voi avea o data timp(fir-ar al dracului) o sa incerc sa fabric o placa de sandwich din polistiren extrudat de care amintea Solpet mai sus.Desigur in varianta "umeda" cu vid intrucat in autoclav nu razista la acele temperaturi si presiuni.
 

Back
Sus