De dragul polemicii, am sa-mi exprim cateva pareri personale legat de subiectul asta ...
daca se inmultesc hidrocentralele distrugatoare de habitat-uri ,termocentralele -transformand orase precum Copsa in capcane pulmonare, sau cel mai grav-atomocentralele ce dau energie cu mult mai murdara decat hulitul petrol,a carui "norma de poluare auto" creste de la an la an doar pentru a motiva vanzarea autoturismelor noi, create de o industrie la randul ei poluanta.
Hidrocentrale sunt intr-adevar distrugatoare de habitaturi ... dar sunt necesare pentru a echilibra cererea /productia de energie electrica. Celelalte surse de energie electrica (termo, nucleara, eoliene, solare) sunt foarte greu de oprit si porni in timp scurt, pentru a raspunde prompt unor schimbari in cererea de energie electrica. De exemplu, dimineata la ora 7 este o cerere brusca de energie electrica, cand toata lumea se trezeste si aprinde lumina, magazinele se pregatesc de deschidere, toata lumea porneste filtru de cafea, cuptorul cu microunde, etc. Hidrocentralele asigura productia imediata in acest caz, la fel se intampla si la "varful de seara", cand iar apare o destabilizare: firmele se inchid, lumea vine acasa si se aprind televizoarele, cuptoarele cu microunde, luminile.
Centralele nucleare sunt si ele poluante, doar ca poluarea produsa poate fi controlata. La termo nu poti controla poloarea prea mult, in plus ai si poluarea indirecta - producerea si transportul carbunelui sau combustibilului respectiv.
La Copsa mica problema grava era fabrica de negru de fum, nu o termocentrala
Astern aici cateva masuri f. simple prin care ne putem aduce aportul la micsorarea efectului de iedera pe care il avem noi oamenii asupra propriului mediu
-Sa folosim becuri economice fluorescente" sau cu led-uri. Energia electrica este curata in sine ,dar producerea ei nu !
Nu exista sursa de energie generata artificial care sa nu strice ceva cumva. Daca dorim sa fim cu adevarat "eco" trebuie sa renuntam la tot confortul lumii moderne.
Energia eoliana e oarecum cea mai curata pana acum, dar acolo sunt alte probleme: transportul energiei de la locul productiei (unde bate vantul) la locul de consum (unde e consumatorul). Si energia hidro e curata, daca acceptam ideea ca habitatul acvatic se transforma. Iar barajele ajuta si la preventia inundatiilor.
-Sa alegem electrocasnice avand ca si criteriu prioritar consumul.
-Sa devenim producatori de energie electrica verde prin mici centrale eoliene, casnice",de 500w-2000w.
Centralele eoliene "de apartament/casa" au cateva inconveniente: se amortizeaza greu in timp si distrug alt habitat (pasari), sunt inestetice in numar mare (de ex intr-un cartier de case).
Mai interesanta e varianta cu panouri fotovoltaice, dar si aici costurile de instalare sunt mari. S-ar putea lucra un pic la scaderea costurilor si eventual o subventionare, ar fi intr-adevar o varianta "eco".
Ambele variante au insa un alt incovenient care nu e eco: au nevoie de baterii de acumulatori, dar stim cat sunt de ecologice. Asta daca vorbim la scara mare, acum se pot instala si genera energie in sistem.
Alta metoda la un nivel mai general este instalarea si folosirea corecta a bateriilor de condensatoare pentru compensarea energiei reactive, energie care se consuma dar care nu foloseste la nimic, si care reprezinta intre 10-20% la casnici.
-In loc de baterii R6,R3...etc,putem folosi acumulatori ,aruncand astfel mai putine substante otravitoare la gunoi.
Acumulatorii se incarca tot de la reteaua de energie electrica, care trebuie produsa
In general ni se serveste ideea ca trebuie sa ne schimbam diverse lucruri in viata sa economisim energie electrica, sa fim eco, etc. Un mare "fas". Consumul de energie electrica rezidential e intre 10-25% la noi in tara. Restul e dat de industrie, agenti comerciali si transport. Deci daca noi - rezidentialii - economisim un 10% acasa, per ansamblu efectul va fi minim. Dar daca o mare uzina "constructoare de masini" isi retehnologizeaza o linie de productie ... face cat un oras la un loc.
Sau alt exemplu: cum vi se pare faptul ca un hypermarket sau mall, in plina zi cu soare si lumina, are luminile aprinse, consumand cat zece sate la un loc intr-o luna de iarna? Toate sunt cladiri noi, chiar nu se putea gandi un sistem de luminatoare? Sunt materiale care lasa sa treaca doar lumina, nu si caldura sau razele UV ... solutii exista. Probabil ca Florio are solutii mai multe
-Sa ne gandim altfel decat pe baza modei daca e necesar sa ne scimbam masina. Producerea uneia noi e o treaba mult mai poluanta decat motorul lipsit de Euro X" ,fara a mai accentua poluarea de la nivelul intelectului creatore de ghertzoi.
Problema e defapt poluarea in timpul exploatarii, productia in sine poate fi optimizata dpdpv al consumului de energie.
Problema in general e consumul necontrolat, care genereaza productie, care e poluanta. Daca nu ai consum, nu ai productie, nu ai job, nu ai bani, lumea nemultumita, ai anarhie sau comunism, dupa caz.
-Sa gatim acasa ! Fast food-ul si stilul de viata american nu umbla doar la burtica si la buzunar , ci si la atitudini. Ritmul f. alert induce mentalitati de genul : "Dupa noi potopul"
Fastfoodul nu e ok, cu siguranta. Dar exista si mancaruri sanatoase care se pot manca "in oras"
- Sa nu ne mai otravim copiii. Sucurile generatoare de Pet-uri ,nu au natural decat aerul dintre dop si lichid, daca bautura e cu acid" ,..nici pe ala. Daca i se induce copilului sentimentul de superioritate ,va renunta mai usor sa faca parte din masa da cosumatori ai acestor lichide.
De acord, fiica-mea s-a obisnuit cu apa plata, vad ca-i place
-Am putea sa mai adunam din pet-uri ? Atunci cand iesim in natura singuri sau in grup organizat, sau de ce nu avand chiar aceasta tinta ca punct de pe ordinea de zi
Am putea sa nu mai folosim peturi. Personal as da o lege prin care sa se interzica vanzarea de alimente/bauturi in ambalaje neregenerabile.... Era mai bine cu sticla de bere la "stica-de-sticla".
Era si mai bine cand primeai bani pe sticla de bere goala.
Daca s-ar plati pentru un pet recuperat, ar avea si tiganii o ocupatie onorabila.
In general, sunt de parere ca solutia nu e "hai sa facem curatenie", ci "hai sa nu mai facem mizerie".