Asa s-a intamplat ca a trebuit sa plecam din port si sa mergem 42 NM pe o vreme uratsica - ploaie + vant 25-32 kts. Echipaj: eu si un prieten, cu care am iesit de multe ori in ultimii 7-8 ani.
A fost si prima data cand am iesit pe asa vreme cu asa o barca mica (8 m).
Prima ora a fost fain, ne uitam cum zbura spuma pe valuri, si ploaia mergea aproape orizontal, ce mai, ca-n filme. Aveam focul mic (110%) si panza principala redusa cat se poate (la 70% din max), cu vantul din spate.
Dupa vreo ora am iesit dintre insule in marea locala (Strait of Georgia), unde valurile erau cam nasoale. Nu prea mari - 2 m max, dar f puternice, dese si scurte, si veneau cam la 15grade parelel cu barca, din spate.
Valurile astea au imbolnavit echipajul, rau de tot
Asta a fost prima data cand i s-a facut rau de mare in vreo 7-8 ani de navigatie, si n-a fost deloc frumos.
Lectii invatate:
- si o barca mica poate sa surf pe valuri - faceam si 9.5 kts pe GPS
- cand ne prindea un val mai mare ne impingea asa repede in fata ca parca eram in zero g pt o fractiune de secunda. similar cu atunci cand accelerezi rapid in masina
- odata ce s-a instaurat raul de mare, nu se mai scapa de el decat la mal
- mai devreme sau mai tarziu fiecaruia i se va face rau de mare
- mi-a fost tare teama ca ma molipsesc si eu de rau de mare cand am vazut frica intiparita pe fata musului
- de acum incolo o sa ma gandesc de 10 ori inainte sa ies cu echipaj pe o asa vreme
- dupa ce musul s-a retras in cabina m-am linistit si eu si am inceput sa enjoy
- frica e molipsitoare
Cam atata am avut de zis - asi fi curios sa aflu experienta altora cu raul de mare
A fost si prima data cand am iesit pe asa vreme cu asa o barca mica (8 m).
Prima ora a fost fain, ne uitam cum zbura spuma pe valuri, si ploaia mergea aproape orizontal, ce mai, ca-n filme. Aveam focul mic (110%) si panza principala redusa cat se poate (la 70% din max), cu vantul din spate.
Dupa vreo ora am iesit dintre insule in marea locala (Strait of Georgia), unde valurile erau cam nasoale. Nu prea mari - 2 m max, dar f puternice, dese si scurte, si veneau cam la 15grade parelel cu barca, din spate.
Valurile astea au imbolnavit echipajul, rau de tot

Lectii invatate:
- si o barca mica poate sa surf pe valuri - faceam si 9.5 kts pe GPS
- cand ne prindea un val mai mare ne impingea asa repede in fata ca parca eram in zero g pt o fractiune de secunda. similar cu atunci cand accelerezi rapid in masina
- odata ce s-a instaurat raul de mare, nu se mai scapa de el decat la mal
- mai devreme sau mai tarziu fiecaruia i se va face rau de mare
- mi-a fost tare teama ca ma molipsesc si eu de rau de mare cand am vazut frica intiparita pe fata musului
- de acum incolo o sa ma gandesc de 10 ori inainte sa ies cu echipaj pe o asa vreme
- dupa ce musul s-a retras in cabina m-am linistit si eu si am inceput sa enjoy
- frica e molipsitoare
Cam atata am avut de zis - asi fi curios sa aflu experienta altora cu raul de mare
Ultima editare: