Sens curgere canale in Delta

Avand in vedere "antecedentele" de anul trecut cand am si vaslit contra curentului o portiune (scurta de altfel), as vrea sa stiu daca exista undeva o informatie referitoare la sensul de curgere a canalelor din Delta.
Anul asta pregatim o tura mai lunga decat cea de anul trecut si vrem sa ne pregatim corespunzator.
 
In primul rand "La multi ani si la mai multe realizari" tuturor barcaholicilor!
Glumind un pic, se poate spune ca apa curge la vale intotdeauna si ca sensul este ireversibil, dar vorbind serios eu unul nu am vazut pe undeva o asemnenea informatie.
In schimb, din experienta proprie, este posibil sa te putem ajuta. Prezinta-ne un traseu pe o harta si in functie de cunostinte sa te indrumam pe calea cea buna.
Mult succes in pregatire si distractie maxima in "tura cea lunga"! :pb:
 
Gasesti pe ici pe colo informatii punctuale, mai ales pentru canale principale si mari, vezi mai ales pe caraorman.ro. Problema e ca pe multe canale secundare, mai ales cele de legatura cu lacurile si japsele curentul poate varia ca viteza si sens in functie de nivelul apelor, dupa cum rezervoarele se alimenteaza sau deverseaza.
 
Salut si La Multi Ani!
In general fenomenul sta cam asa: primavara, debitul Dunarii fiind marit, toate marile si micile lacuri sunt alimentate cu apa din Dunare, de unde rezulta curentul dinspre bratele Dunarii spre aceste lacuri... toamna, datorita scaderii foarte mult a debitului Dunarii, fenomenul se inverseaza...totusi sunt anumite canale care indiferent de nivelul Dunarii ele curg intodeauna intr-un anumit sens (ex. canalul Sulimanca - curge dinspre lacul Merheiul Mic spre canal Cernovca-Chilia). Dupa cum spunea si colegul nostru Ciby, prezinta-ne traseul! Un sfat! Urmareste cotele apelor Dunarii...alege o perioada stationara! (+1,20 sau +1,50m. la Tulcea sau ceatal Partizani) si ...daca barul si bucataria functioneaza restul e POEZIE !
Legendaru'
 
traseul

am pus atat fotografia cat si fisierul din Google Earth asa ca daca il aveti instalat puteti vedea mai bine.

asta e varianta initiala de traseu si are doar 130 km. ma gandesc sa mergem si pana la Caraorman, eventual prin Lacul Lumina si sa ne intoarcem la traseul initial prin Lacul Puiu [pe care l-am traversat in excursia de anul trecut]. cred ca as putea sa-l lungesc la 150-180 km. planul e sa mergem o saptamana.


oricum, excursia va avea loc cel mai probabil la inceputul lui septembrie deci e timp destul asa ca pana atunci putem visa.
 

Atașamente

 • vasla alba 2011.jpg
  vasla alba 2011.jpg
  107 KB · Vizualizări: 126
 • Vasla Alba 2011.zip
  Vasla Alba 2011.zip
  9.7 KB · Vizualizări: 23
Da, acum sunt lamurit complet!
Voi sunteti cei pe care i-a intors din drum celebrul plaur a lui Vantu de pe canalul dintre Puiu si Rosu.
Daca facem o analiza a conditiilor de anul trecut, ne dam seama ca nivelul apei in Delta a fost anormal de ridicat, facand punti intre diferite canale sau lacuri, navigabile cu caiacul, ceea ce v-a usurat traseul. Nu se stie cum vor fi apele in septembrie si nu va sfatuiesc sa va alegeti traseul luand in considerare cote ridicate.
Prima parte a traseului, cea intre Tulcea si lacul Baclanesti o sa va poarte la vale. O mica observatie am sa fac. Lacul Nebunu este arie protejata integral in care accesul este cu desavarsire interzis. La iesirea de pe canalul Sontea vechi (acea intersectie in cruce, inaintea lacului Baclanesti) vreti sa mergeti inainte si apoi imediat dreapta prin japse, ca sa iesiti in Baclanesti. Nu cred ca traseul este accesibil. O alta varianta este sa mergeti inainte (nu sa faceti la dreapta prin japse) si dupa curba la stanga si canalul infundat mai sunt niste japse prin care iesiti in Baclanesti. Nu stiu cum este canalul dintre Baclanesti si Razboinita, presupun ca este accesibil, dar canalul dintre Razbionita si Vacaru, ca sa ajungeti pe lacul Vacaru si de acolo pe Ligheanca, era infundat. Mai bine mergeti pe Razboinita inainte, iesiti in Sontea si imediat (20 metri) este canalul Vacaru ce va scoate in lacul Vacaru si de acolo mai departe spre Mila 23. De la Mila pe Eracle, nu cunosc traseul, dar din auzite stiu ca din Merhei nu se ajunge pana in Letea, canalul era astupat de stuf. Ar trebui sa studiezi mai in amanunt traseul, si daca in Google Earth ti se pare ca vreun canal este acoperit cu vegetatie, ar fi bine sa-l ocoliti.
Alta chestie, in ultima parte a traseului, de la Lacul Rosu pana in Bratul Sulina o sa vasliti contra curentului.
Sper ca ti-am fost de ajutor si daca ai nelamuriri posteaza.
Asteptam pareri ale altor colegi care cunosc Delta si daca este nevoie ii rog sa ma corecteze.
Titi Petre.
PS Celebrul plaur a fost taiat sau mutat de acolo.
 
Salut,
Deci cam asta ar fi traseul:
Tulcea - Canal 36, in aval
Canal 36 - intersecti, dreapta canal Sontea, in aval
Sontea - canal Olguta, in aval
Canal Olguta - Mila 23, indiferent pe unde, in amonte
Mila 23 - canal Eracle, aici depinde de nivelul Dunarii...(septembrie posibil sa fie spre stationar!!!)
Lacul Matita, stationar
Trecerea dinspre Matita spre Merheiul Mare (canalul Suez) este astupata de un plaur care...se ocoleste prin dreapta!!!
Lacul Merheiul Mare cat si cel Mic, stationar
Canalul spre sat Letea, impracticabil momentan...ar fi (cica!) programe pentru dragarea lui...cand?
Variante: 1.Merheiul Mare (exista un foisor in dreapta cum vi dinspre Matita) - canal (numele imi scapa acum) - Dunarea Veche - stanga Canal Magiaru, sat Letea, in aval
sat Letea - canal Cardon - Sulina, in functie de nivelul Dunarii...
Sulina - Lac Rosu-Rosulet, Lac Puiu , in aval
2. din Merheiul Mic - canal Sulimanca, brat Cernovca, in aval
Cernovca - brat Chilia, sat Periprava , in aval
sat Periprava - canal Central (3,5 km fata de sat) se trec barcile pe la stavilar, in aval
central - sat Sfistofca - sat Cardon (la pod), in general stationeaza, daca stavilarul este semideschis aveti noroc, la valeeee!
Cardon - Sulina, cum am mai spus-o...in functie de nivelul Dunarii (Dunarea mare-padelezi in amonte si invers!)
Pentru alte detalii
cremwist@yahoo.com
0741 389 036
Legendaru' (Razvan)
 
Plaurul dintre Puiu si Rosu

Da, acum sunt lamurit complet!
Voi sunteti cei pe care i-a intors din drum celebrul plaur a lui Vantu de pe canalul dintre Puiu si Rosu.

...

PS Celebrul plaur a fost taiat sau mutat de acolo.

Da, chiar noi! :skip:
al doilea an in Delta (cu caiacele, ca altfel am mai fost noi)

Nu inteleg treaba cu Vantu. Am auzit de la un domn cu care am fost la plimbare cu barca acum cativa ani ca oamenii lui Vantu ar fi blocat ceva canal, ca muritorii de rand nu au voie in ceva zona a Deltei (pe langa Caraorman daca imi amintesc eu bine). Dar speram sincer ca sunt povesti. Adica nu vad cum in teritoriul suveran al Romaniei cineva poate sa interzica accesul cuiva intr-o zona care nu e proprietate privata (care este, desigur, sfanta).

Dar e bine ca s-a rezolvat problema cu plaurul acela si putem termina treaba inceputa anul trecut. :banana:
 
Nu este nici o poveste, este crudul adevar. Si daca nu intelegi, iti explic eu cam cum sta treaba: fi atent: daca esti destul de "smecher" ca sa concesionezi o buna parte din teritoriul suveran cum ii spui tu al Romaniei, printre care si o buna parte din frontiera de stat, cauti un plaur destul de mare, il remorchezi cu un BM-u cand este nivelul apei foarte ridicat si il tragi intr-o gura de canal fara sa te stie multa lume. Daca l-ai proptit acolo o saptamana restul vine de la sine. Mai departe intelegi singur. Ce daca nu este proprietate privata, ce parca pestele din zonele concesionate sunt proprietate privata, ca a bagat dracu peste acolo si tot dracu ii da sa manance dar numai unii au voie sa-l scoata de acolo cu orice mijloace, altii nu au voie nici sa arunce o undita si nici sa traga barca la mal. Nu inteleg insa cum de va oprit plaurul din drum ca noi am trecut printre el si mal cu o lotca de 6 metrii si ca sa nu credeti ca spun povesti acum caut o poza si o postez ca sa vada toata lumea despre ce povestesc, acum doi ani2009, anul trecut2010 am trecut direct cu motorul prin acea "dreapta" despre care spune Legenda Dunarii, la noi fiind stanga pentru ca veneam dinspre Merhei.
 

Atașamente

 • STA50333.jpg
  STA50333.jpg
  149.1 KB · Vizualizări: 124
Teritoriul suveran

Ehehe, inteleg...
Dar chiar cu riscul sa par naiv :confused:, as face o sesizare la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sa le spun ca exista un canal blocat. Ei, ca institutie de stat, trebuie sa dea un raspuns oficial. Iar acest raspuns ma indoiesc ca ar fi: stiti, de fapt e moftul lui x (fie el Vantu, Basescu sau Popescu). Daca nu merge asa, chemam presa (alta decat Realitatea sau Antenele). Daca nu ai voie sa te plimbi unde ai avea dreptul, chemi Politia. Ati fi surprinsi cate se pot rezolva cu legea in mana si cu cereri/plangeri oficiale. As putea sa va dau un exemplu dar ar fi profund off topic (relatia mea cu Serviciul Pasapoarte Satu Mare, orasul meu natal :D).
 
Da vere, ai dreptate dar numai sa te preocupe asta si numai asta. Pentru un turist asta inseamna sa-si transforme concediul intr-o vendeta.
 
Daca tu faci plangerile eu unul te sustin, nu stiu cum, dar te sustin, nu vreau sa incarc acest topic cu povestea, insa am avut neplaceri majore pe Erace anul trecut, in calitate de turist, nu pescar sau altceva(a se citi braconier), desi trebuie sa recunosc, ca problema s-a rezolvat oarecum prin putina amabilitate a omului care supraveghea zona.
Referitor la posibila reclamatie, care nici nu se punea in discutie, noi avand alte obiective(plimbare recreativa) trebuie sa sti ca nu poti reclama nimanui ca in Delta Dunarii apa crescuta a mutat un plaur care a esuat in gura unui canal. O sa ti se raspunda firesc, cum ca in aceasta zona se mai colmateaza canale, mai migreaza plauri si alte lucruri care fac aceasta zona diferita de fiecare data cand ajungi acolo. Nu poti face nici o dovada ca este un gest premeditat, fapt pentru care se foloseste un plaur si nu o bariera din otel. Daca vrei sa iti sustin aceasta pot sa postez doua poze facute in acelasi loc, din acelasi unghi, in date diferite sa vezi ca aproape nu recunosti ca este acelasi, doar pentru ca apa avea diferenta de nivel de la foarte mic la foarte mare. Este vorba de Ceatal Partizani. Locul unde prima data am pus corturile era la un metru sub apa a doaua oara. Si tot referitor la reclamatiile facute la ARBDD, sti vorba aia: daca faci pipi contra vantului te uzi pe picioare?, este mai simplu sa te intorci cu spatele la vantu. Atata timp cat pestele curentat se cara la Tulcea cu ambarcatiunea salvarii si a politiei de frontiera, eu unul cred ca poti sa faci orice reclamatie. Mergi in Delta, imprieteneste-te cu localnicii, bea o tarie cu ei si ai sa te cutremuri de ce se intampla pe acolo, apoi mai vorbim ce si cui reclamam. Despre toate astea sunt multe de spus pentru care nu este suficient un topic, ar trebui un forum intreg. Personal imi pare rau ca nu m-am nascut cu 40 de ani inainte de a ma naste ca sa pot, printre altele, naviga in alt fel de Delta Dunarii decat cea de astazi.
 
Daca exista asa ceva, fac eu si plangeri si sustineri, in general fac "ca toti dracii" fiindca pana la urma cineva trebuie sa faca. Uite, de pilda comunitatea asta de barcaholici, iubitoare de apa ca agrement, natura si sport. Suntem destui cat sa gasim aberatii ca asta pe unde mergem, ne cunoastem cat sa ne dam de stire, una peste alta putem lua atitudine.
Pe mine unul nu ma descurajeaza nici o institutie, oricat de obtuza ar fi. Cu atat mai putin oamenii care isi permit orice prin prisma banului .
 
Ada Kaleh are dreptate in privinta braconajului la cote fulminante. E foarte complicat cand autoritatile sunt 100% partase. Pur si simplu se musamalizeaza fara sa ai posibilitatea de a demonstra ceva. SI asta nu e doar in delta Dunarii din pacate.
 
apa crescuta a mutat un plaur care a esuat in gura unui canal. O sa ti se raspunda firesc, cum ca in aceasta zona se mai colmateaza canale,

da, de asta ziceam sa semnalam ca un canal e blocat si sa intrebam cand se va rezolva problema. asta se poate. cat despre Politie, ziceam ca as apela la ei daca cineva imi ingradeste accesul pentru ca asa vrea muschii lui.

cu chestia cu contra vantului, imi amintesti de vechea mea poveste cu pasaportul cand maica-mea imi zicea: "te rog, retrage-ti plangerea, orasul Satu Mare e mic etc". nici nu m-am gandit :cool:.

cat despre braconajul facut cu barcile Politiei de Frontiera, daca ai vazut asa ceva, semnaleaza pe site-ul MAI ca in data de X in locul Y ai vazut ceva. eventual daca ai si numarul barcii ar fi perfect. ei iti vor raspunde si probabil vor face o ancheta de ochii lumii (daca nu cauta cumva motiv sa-i scuture sa le arate cine-s sefii) si tot e ceva.

romanul nu e obisnuit sa isi exercite drepturile si nici sa lupte pentru ele. de aia ne vedem de treaba noastra si stam cu spatele la Vantu. pana societatea nu reactioneaza la prostiile astea nu se rezolva absolut nimic.
 
@stanm_tm: tura planificata se face in gasca voastra sau se mai pot "alipi" si altii ? Sunt sigur ca ar mai fi amatori printre noi.
Referitor la canale, eu am mers in oct 2010 pe Olguta -Mila23 in aval, pe Eracle in aval, Sulimanca in aval (viteza de curgere a apei era f. mare). Singurul canal pe care l-am facut in amonte a fost Cardon ( de la Periprava la Sulina) si intr-adevar ne-au
cam iesit ochii....Dar toti localnicii au zis ca se schimba sensul pe Cardon in functie de nivelul apelor. Alta veste ar fi ca si eu am auzit ca Merhei-Letea aste colmatat (in conditiile in care in Oct apa era oricum f. mare)
Pentru info legate de canale, ia legatura cu KRISSIUS, cred ca este cel mai in tema dintre noi (lucreaza la Inst. Cercet. al Deltei), in plus si el face 3-5 ture lungi in fiecare an.
Daca ai nevoie de info inainte de inceperea turei, avem tel de la Cot Candura, cherhanale din delta, Mila 23, Maliuc, Periprava etc. Cred ca cel mai important ar fi sa afli in ce locuri se pot pune corturile in perioada respectiva. Anul trecut, noi am pierdut 3 luni din cauza apelor ridicate.

Succes!
 
noi pana acuma am mers in gasca ca sa ma exprim ca si tine. nu suntem exclusivisti deci loc ar fi. vorba aia - e mare Delta. pe de alta parte, noi avem meserii sedentare si in general o data pe an ne dam in petec, asa ca nu trebuie sa te astepti la super performante din partea noastra. mai degraba mergem sa admiram natura, pe indelete si sa ne rupem de oras. atata tot.
traseul propus nu e batut in cuie, el are doar caracter informativ. de exemplu, nu o sa intram in zonele strict protejate.

despre locuri pentru corturi, nu ne-am facut griji din cauza asta. in general, putem dormi aproape oriunde, un petec de pamant sa fie. nici cand am parcurs Muresul (457 km in total) si nici in Delta. dormeam unde ni se parea ca e bine. intr-o excursie ca asta nu stii niciodata cati km faci intr-o zi. de exemplu, sunt convins ca am putea strabate Tulcea - Sulina intr-o zi, pe cand in alte zile inaintarea e grea de tot. Cred ca era Lacul Fortuna unde am avut nevoie de efort sustinut pentru traversare din cauza vegetatiei.

PS: de ce erai suparat la inceputul mesajului?
 
Scuze, nu eram suparat, doar ca m-am exprimat mai "telegrafic"- nu am exercitiul scrisului pe forum. Nu ma astept deloc la performanta, ba chiar dimpotriva, i-mi plac turele lente, in care ai timp de foto, cafea,etc. Am intrebat de alipire pt ca ne adunam destul de greu in cazul turelor mai lungi de 4-5 zile, din cauza joburilor. Sper sa sa potriveasca perioada in care faceti voi tura cu "vacanta" mea (a noastra). Noi o sa iesim din TID pe 7 sau 8 sept .
Tinem legatura !
 
Revenind la subiect, chiar dupa ceva timp, am cumparat cartea "Delta Dunarii Rezervatie a Biosferei" editori Petre Gastescu si Romulus Stiuca (bune nume de autori pentru asa carte nu?), editura CD Press. Pe langa multe alte chestiuni de interes studiate sunt pagini intregi despre sensul apelor in Delta - nu e simplu deloc!

Spor la citit!
 
O sa o caut si eu, pe la librarii. Daca nu o gasesc, o comand de la Libris. Pare interesanta, mai ales daca o citesti in Delta, cu prova in mal, legat de vreo salcie !
 

Back
Sus