Impozite barci (pt Bucuresti)
Ce am selectat si eu de prin legi in vigoare azi (10.04.2009):
OG 42/1997 privind transportul maritim si pe caile navigabile.
Art.51(4)
(2) Nu se inmatriculeaza in registrele matricole prevazute la art. 51(1) urmatoarele categorii de nave
a) navele cu un deplasament de pana la 15 m3 inclusiv sau o capacitate de incarcare mai mica de 15 tone.
b) ambarcatiunile de agrement
c) ambarcatiunile cu o lungime mai mica de 7m si/sau cu o propulsie mai mica de 15 KW
d) ambarcatiunile propulsate prin forta umana
e) ambarcatiunile de agrement carora nu li se aplica reglementarile nationale privind introducerea pe piata a acestora, cu exceptia ambarcatiunilor destinate sa transporte persoane in scop comercial si a ambarcatiunilor stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei ordonante
(3) Navele prevazute la alineatul (2) lit a) si b) se inscriu intr-un registru de evidenta de catre capitaniile de port
(4) Navele prevazute la alineatul (2) lit c)-e) nu se inscriu in registrul de evidenta al capitaniilor de port.
Codul Fiscal
Art. 261 - (1) Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat în România datorează o taxă anuală pentru mijlocul de transport, cu excepţia cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel.
Norme metodologice:
94. (1) Contribuabilii care deţin în proprietate mijloace de transport care trebuie înmatriculate în România datorează impozitul pe mijloacele de transport în condiţiile titlului IX din Codul fiscal.
(2) Prin sintagma mijloc de transport care trebuie înmatriculat, prevăzută la art. 261 alin. (1) din Codul fiscal, se înţelege orice mijloc de transport, proprietate a unei persoane fizice sau a unei persoane juridice, şi care, potrivit legii, face obiectul înmatriculării.
Codul Fiscal - Calculul taxei
Art. 263 - (1) Impozitul pe mijloacele de transport se calculează în funcţie de tipul mijlocului de transport, conform celor prevăzute în prezentul capitol.
(7) În cazul mijloacelor de transport pe apă impozitul pe mijloacele de transport este egal cu suma corespunzătoare din tabelul următor:
1. Luntre, barci fara motor, folosite pentru pescuit si uz personal - 15 RON
4. Nave de sport si agrement*) - 0-800 RON
*) Criteriile de stabilire a cuantumului impozitului vor fi prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentului cod
Norme de aplicare:
115(1). Sub incidenţa prevederilor de la art. 263 alin. (7), rândul 4 din tabel, respectiv, nave de sport şi agrement, se include orice ambarcaţiune, indiferent de tip şi de modul de propulsie, al cărei corp are lungimea de 2,5 m până la 24 m, măsurată conform standardelor armonizate aplicabile şi care este destinată utilizării în scopuri sportive şi recreative definite de art. (2) alin. (1) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 2195/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi/sau punere în funcţiune a ambarcaţiunilor de agrement.
Hotărâre nr. 2195/2004 din 30/11/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi/sau punere în funcţiune a ambarcaţiunilor de agrement
Art. 2. - (1) În sensul prezentei hotărâri, următorii termeni se definesc astfel:
a) ambarcaţiune de agrement - orice ambarcaţiune, indiferent de tip şi de modul de propulsie, al cărei corp are lungimea de 2,5 m până la 24 m, măsurată conform standardelor armonizate aplicabile, şi care este destinată utilizării în scopuri sportive şi recreative; faptul că aceeaşi ambarcaţiune poate fi închiriată sau folosită pentru instruirea în navigaţia de agrement nu împiedică includerea ei în domeniul de aplicare a prezentei hotărâri atunci când este introdusă pe piaţă în scop de agrement;
[Aceasta este partea care tine exclusiv de Bucuresti: Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti]
HCGMB 40/2008 privind completarea si modificarea HCGMB 111/2007
Art.3 pct.1.3E din Anexa 1 a Hotararii HCGMB 111/2007 categoria “nave de sport si agrement” se modifica si va avea urmatorul continut:
a) 2.5 m – 12m inclusiv 400 lei/mijloc de transport
b) 12m – 24m 800 lei/mijloc de transport
# # # # # #
Clz mele:
1) Dpdv ANR: barci <7m si <15KW, nu se inscriu nicaieri, sunt echivalentul bicicletelor, deci in niciun caz nu se plateste impozit
Ad. Fin. nu va percepe niciodata impozit pentru barci gen cele de inchiriat pe Herastrau (adica <2.5m), si deci pozitia 1 din tabelul de la art.263 (7) este inaplicabila!
Dealtfel, nici pt barci intre 2.5m si 7m (cu motoare pana in 15KW) nu va putea percepe vreun impozit (chiar cu abuzul de a echivala "inregistrarea" sau "trecerea in registru" cu "inmatricularea") si deci si art.115(1) din normele de aplicare ale Codului Fiscal este inadecvat.
2) Dpdv Ad.Fin: presupunand ca s-ar “inmatricula” (repet, ei considera aici de-a valma si “inregistrare” si “inscriere in registre de evidenta”, desi nu cred ca e legal asa!), barcile intre 7 m – 24m intra la “nave de sport si agrement, si le revine un impozit fie de 400 RON (7-12m), fie de 800 RON (12-24) in Bucuresti.
[Totusi, nici ciclomotoarele nu se “inmatriculeaza” ci se “inregistreaza”, si totusi Ad.Fin. percep impozite pt ele. Poate pentru ca nu a contestat nimeni decizia de impozitare in Contencios Administrativ?!]